2018. 08. 27.

Hogyan szemléljük Istent?

A katolikus hagyomány szerint a szemlélődés az imádság egyik formája. Nem olyan bonyolult, mint amennyire annak hangzik. Valójában a szemlélődő ima az egyszerűségre fókuszál, a túlbonyolítással ellentétben.

A Katolikus Egyház Katekizmusa Avilai Szent Teréz gondolatát idézi a szemlélődő imádsággal kapcsolatban: „A belső ima megítélésem szerint nem más, mint barátság, melyben gyakran négyszemközt beszélünk azzal, akiről tudjuk, hogy szeret minket.” (KEK 2709)

Általánosságban elmondható, hogy nincsenek olyan formulák, melyeket követni kell a szemlélődő imádsághoz. Ez az „Isten gyermekének imádsága” és „az imádság misztériumának legegyszerűbb kifejeződése”. (KEK 2712-2713)

A szemlélődő imádság Isten hangjának a meghallására összpontosít. Legtöbbször csendben, a szemlélődésre szentelt idő alatt történik meg. Nagy alázat és türelem szükséges hozzá, és fontos, hogy teljes mértékben bízz Isten jelenlétében, attól függetlenül, hogy hallod a hangját a szívedben, vagy nem.

A Katekizmus egy csodálatos bekezdésben foglalja össze a szemlélődő ima lényegét:

hirdetés

 „Én ránéztem és Ő is én rám.” – ezt érezte Vianney Szent János, miközben a tabernákulum előtt imádkozott. Jézus tekintete megtisztít, arcának fénye megvilágítja a szívünket, és arra tanít, hogy mindent az Ő szemével nézzünk, és a többi ember iránt együttérzőbbé váljunk. A szemlélődés által Krisztus életének misztériumaiba is betekinthetünk, és még inkább szeretni és követni akarjuk őt.

A szemlélődés erre a „tekintetre” összpontosít, az illető Jézusra néz és megtapasztalja, hogy Jézus is visszatekint őrá.

Loyolai Szent Ignác ezt írta: „Egy-két lépéssel az előtt a hely előtt, ahol szemlélődni akarok, megállok az Atya előtt, felemelem a szívem, és végig gondolom, hogy az Úr, az én Istenem hogyan néz rám. Ezután kifejezem a tiszteletemet és az alázatomat iránta.”

Ha szemlélni akarod Istent és érezni az Ő jelenlétét, ülj le egy pillanatra és engedd, hogy Isten tekintete áthatolja a szívedet! Tárd fel a lelked és őszintén beszélgess vele! Ha így teszel, akkor jó úton haladsz a szemlélődés tökéletesítése felé.

Philip Kosloski

Fordította: Nagy Barbara

Forrás: aleteia.org

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás