2018. 07. 22.

Ki is volt Mária Magdolna?

2016. június 10-én az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumot adott ki, melyben Ferenc pápa kérését teljesítve, Szent Mária Magdolna eddigi emléknapját a Római Általános Kalendáriumban „festum”, azaz ünnep rangjára emeli.

Július 22-én ünnepeljük azt az asszonyt, aki a népi vallásosságban, keresztény művészetekben, legendákban összeolvadt a betániai Máriáéval, valamint a névtelen bűnös asszonnyal. Magdalai Mária megszállott, beteg asszony volt, akiből Jézus hét ördögöt űzött ki, s aki ezután Jézus kísérője lett. Ott volt a kereszt tövében és tanúja volt a feltámadásnak is.

A Da Vinci Kód című amerikai „műremek” óta még erősebb az a gondolat, hogy Jézus és Mária Magdolna (akit a házasságtörő asszonnyal azonosítanak) szorosabb kapcsolatot ápolt egymással.

A Lukács evangéliumában szereplő bűnös asszony, aki könnyeivel öntözte, hajával törölte és szent olajjal kente meg Jézus lábát, egy névtelen asszony volt, a hagyomány viszont tévesen Magdolnával azonosítja.

János evangéliumában Betániai Máriáról (Lázár és Márta húgáról) gondolhatjuk azt, hogy ő lenne Magdolna.

Ennek a bizonytalanságnak az eredménye az, hogy három nőt azonosítunk Mária Magdolnával (Mária Magdolna, Betániai Mária és az ismeretlen asszony). De ki is volt az igazi Mária Magdolna?

Mária Magdolna kettős neve valójában ennyit jelent: Magdalai Mária. A Genezáreti–tó partján található Magdala halászatáról ismert település. A területen később komoly régészeti munkát folytattak és egy templomot állítottak Duc in Altum („Evezz a mélyre!”) névvel, melynek oltára halászhajót formáz.

Magdalai Mária tehát létező személy, aki megszállottként került Jézus közelébe. Hét ördögöt űzött ki belőle, így megtörte a gonosz hatalmát fölötte és meghívta a követői közé.

Lukács evangéliumában a következőt olvashatjuk: „Ezután bejárta a városokat és falvakat, tanított, és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén Magdalai…” (Lk 8,1-3).

Ő volt az az asszony, aki Máriával, Jézus anyjával mindvégig kitartott Krisztus mellett. Ott állt a kereszt tövében és segített Arimateai Józsefnek a halott test sírba helyezésében.

A feltámadáskor pedig az Úr arra választotta ki, hogy elvigye az örömhírt az apostoloknak. Így lett az apostolok apostola.

„Bűnbánó” Magdolna elnevezés a középkortól terjedt el, az ellenreformáció egyik fontos alakja lett, a bűnbánat szentségének megszemélyesítője.

A nők szolgálatának példaszerű alakját fedezzük fel benne, melyet újra meg kell ismertetni a hívő közösséggel.

Bese Gergő

Borítókép: MM_s.89_t.4A_006018.tif

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bese Gergő Egyéb Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás