2018. 04. 12.

Új fejezet a francia egyház-állam kapcsolatban?

Heves vitát váltott ki kedden a szigorúan szekuláris francia politikai életben Emmanuel Macron államfő bejelentése, hogy szeretné “helyrehozni” a katolikus egyház és az állam között “lerombolt” viszonyt.

A köztársaság elnök hétfő este több mint egyórás beszédet tartott a francia püspöki konferencia előtt, amelyben jelezte, hogy szeretné szorosabbá fűzni a köztársaság és a katolikusok viszonyát, akiket arra kért: “vegyenek részt a politikai életben, nemzeti és európai szinten is, a hitüknek megfelelő elképzeléssel” és “találjanak vissza annak a szerepnek a lényegéhez, amelyet a köztársaságban mindig is betöltöttek”.
Franciaországban a szekularizáció elvét 1905-ben iktatták törvénybe, amely szigorúan rendelkezik az egyházak és az állam szétválasztásáról. A La Croix című katolikus napilap ezért “példa nélküli eseménynek” nevezte keddi kommentárjában az államfő beszédét.
A politikai életben a beszédnek elsősorban az első mondatai váltottak ki heves vitát.
“Zavartan érezzük mindannyian azt, hogy az egyház és állam közötti viszony megromlott és hogy ugyan annyira fontos önöknek, mint nekem, hogy azt helyrehozzuk” – mondta Emmanuel Macron a francia katolikus egyház vezetői előtt. “Az egyház és az állam útja tele van félreértésekkel és kölcsönös bizalmatlansággal” – tette hozzá a házasság intézményének a homoszexuális párokra való kiterjesztését engedélyező törvény elleni öt évvel ezelőtti katolikus tüntetésekre utalva.
A szekularizáció elvét a franciák nagy többsége magáénak vallja, de rendszeresen heves viták középpontjába kerül, elsősorban az ország keresztény gyökereinek és az iszlám térnyerésének összefüggésében.
Kormánypárti politikusok kedden megpróbálták különféle értelmezését adni az elnöki beszédnek.
“Az embert nem csak az anyagiak teszik, hanem a spiritualitás, az élet értelmének keresése is. Ennek lehet ez új felhangja, de nem jelent semmiben sem változást a szekularizáció nagy elveihez képest” – mondta Gérard Collomb belügyminiszter.
A püspöki kar és a politikai jobboldal üdvözölte az elnök álláspontját.
“Úgy vélem, hogy az előző napi  beszéd bele fogja írni magát a katolikus egyház és az állam közötti viszony történelmébe” – mondta Olivier Ribadeau Dumas, a püspöki konferencia szóvivője a France Inter közrádióban.

hirdetés

Forrás: MTI

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás