2018. 01. 11.

Elkeserítő, ami Németországban történik

Az utóbbi napokban a magyar sajtót is bejárta ez a kép, melyen az immerathi Sankt Lambertus-templom utolsó percei láthatók. A templomot és a környező néhány kis falut egy barnakőszén mező miatt rombolják le.

A keresztény, de talán európai szemnek is fájdalmas fotó akkor készült amikor az illetékes szervek megkezdték Immerath leradírozását a közigazgatási térképről, hiszen nem csak a templom válik áldozattá, hanem a falu is minden épületével együtt. Ez esetben nem a „kihasználatlanság” vagy a „lakatlanság” miatt történt a bontás. A német állam céljául tűzte ki, hogy teljesen kivezeti az atomenergia használatát annak veszélyes és környezetkárosító volta miatt. Ezen terv keretében folyamatosan zárják be az atomerőműveket, azonban a lakosság ellátását továbbra is biztosítani kell, ezért is kezdődött meg több kiaknázatlan barnakőszénmező feltérképezése. 

Több helyről is lehet olyan hangokat hallani, hogy csak egy neogót templomról van szó és nem képviselt kiemelkedő történelmi-kulturális jelentőséget. Ezzel szemben azt gondolom, hogy

minden keresztény templom lerombolása elfogadhatatlan

akár ezer éves, akár 19. századi épületről beszélünk.  Itt nem csak néhány tégláról, kötőanyagról és díszről van szó, amelyet gazdaságilag jobban megéri eltakarítani az útból, hanem Isten felszentelt házáról.

 

Forrás: MTI

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Szlovák Gábor 2018. 01. 11. 12:15

    Kedves Barnabás!

    Azért ez a bejegyzés nem volt túl keresztényi. Alapvető rossz érzéseket szül és felszínes.
    Pár szempont:
    1. címválasztás – általánosít (azt sugalmazza, mintha egész Németország érintett volna. Nem ez egyetlen konkrét ügy! Van olyan hírportál, ahol azzal a címmel fut a hír, hogy „templomokat” rombolnak le…)
    2. Mi köze az atomerőművek betiltásának az egészhez? Csak nagyon áttételes és irreleváns (azt sugalmazza, mintha azért tiltották volna be, hogy aztán templomokat rombolhassanak. Itt, ha valaki hibázott, akkor az volt aki valaha engedélyezte a környéken a bányászatot. De szerintem ő sem gondolt akkor még arra, hogy a falu és a templom útban lesz. Azt a „gazdasági” racionalitás szülte.)
    3. Illene kicsit jobban utánanézni és azokról is tudósítani, hogy teljesebb legyen a kép (Pl.: környezetvédők tiltakoztak leghangosabban, „Az első, egyhajós román stílusú templomot valószínűleg még a XII. században emelték, majd a XIV. században meghosszabbították. 1886-ban azonban a lebontása mellett döntöttek, hogy új templomot állítsanak a régi helyére.” – tehát egyszer már az egyház is lebontott ott egy templomot.)
    Jó kérdések:
    – Vajon építenek-e helyette másikat ott, ahol emberek is élnek? (Nem az ember van a templomért szerintem.)
    – Vajon a fizetett kártérítéssel mi lesz?
    Ezeket szerintem sokkal jobb lenne tudni, mit „uszítani”.

    Bocsánat, de nagyon nem szeretem ezt a folyamatos negatív, általánosító, ferdítő médiát! Legalább itt ne a 777-en NE!

  • Válasz Szlovák Gábor 2018. 01. 11. 12:41

    Mármint helyesen:
    „Nem! Ez egyetlen konkrét ügy!”