2018. 03. 21.

Fábry Kornél atya a papok politizálásáról

A februári Szólj be a papnak rendezvény egyik vendége Fábry Kornél atya volt,  a meghívottak a politikáról beszélgettek. Az este folyamán többek között a papok politikai véleményformálása és a migráció is szóba került, a népszerű atya véleményét szemléztük!

Papok politizálásáról

“Nekünk papoknak az a legfontosabb feladatunk, hogy a kétezer éve leírt Evangéliumot összekössük a mindennapokkal. Csiklandozhatjuk a fülünket szép igékkel és hallgathatjuk Isten szavát, hogyha azoknak semmi közük a hétköznapjainkhoz, akkor egyik fülünkön be – a másikon pedig ki. A mai prédikáló embereknek a legfőbb feladatuk az, hogy Isten igéjét úgy mutassák be, hogy abból a mindennapokba erőt tudjunk meríteni.

Lehet-e nyíltan politizálni szószékről: bennem az a kérdés merült fel, hogy Jézus politizált-e?

hirdetés

És a Bibliában azt találom, hogy igen.

Csak egy mondatod hadd idézzek, amit Heródesről mond: „Menjetek, mondjátok meg annak a rókának.” Megvolt a véleménye, és ezt el is mondta.

Ezzel együtt tőlem jöhet akármilyen választás, vagy akármilyen időszak, én sohasem prédikáltam arról, hogy kire kell szavazni, hova menjenek el. Jogunk van szavazni, de mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell megtennie mindezt.”

Ferenc pápa és a migráció

“Nehéz kérdés ez, mert Ferenc pápa maga mondja, hogy „annak higgyetek, amit én mondok, és ne annak, amit rólam olvastok”. Nem szemtől-szembe beszélgetünk Ferenc pápával, hanem azt olvassuk, amit az újságírók leírnak, kommentálnak.

Nagyon nehéz kérdés az, hogy mit nevezünk migrációnak, kik a menekültek, kik a migránsok. Minden embernek saját joga van ahhoz, hogy véleményt alakítson ki ezzel kapcsolatban, mindenkinek más a tapasztalata.  De a legfontosabb, hogy jól kell értenünk Ferenc pápa szavait, és a jézusi tanítás alapján kell döntenünk ezekben a kérdésekben.”

A rendezvényről készült beszámolónkat itt olvashatjátok.

(Fotó: Youtube)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás