2018. 02. 10.

Bolondok vagytok, ha bolondmisét akartok!

Bolondmisét celebráltak egy németországi templomban – szól a hír, és az egyszeri, konzervatív katolikus összerezzen, mert érzi, valami olyasmi következik a leírásban, ami bár ne történt volna meg. Botrányos eset, ami inkább kétségbe ejt, mintsem egy „aranyos egyház” képét festené…

Magyarországon a Katolikus Válasz nevű blog számolt be a németországi Aachen egyházmegyéjében történt esetről: egy helyi fesztivál keretében „bolondmisét” celebráltak Heisenberg városában. A WDR Fernsehen televíziós csatorna készített is egy összeállítást a talán viccesnek szánt, de sokkal inkább botrányosra sikeredett eseményről, amely gyakorlatilag nem igazán tekinthető másnak, mint a legszentebb áldozat alapos megcsúfolásának, botránynak, amitől minden jóérzésű katolikusnak érdemes lenne elhatárolódnia. A táncosok-mutatványosok produkciója, a lufikkal feldíszített templomtér, a bohócorral a cölibátussal szemben homíliájában állást foglaló diakónus, az oltáriszentség válogatás nélkül, akárkinek való kiszolgáltatása, a nőnek öltözött férfi, a bolondok bolondozása nem vicces, nem mulatságos, nem jópofa, hanem szentségtörő, olyan bolondság, amit nem igazán lehet elnézni, fesztivál ide, vagy fesztivál oda.

A szentmise ugyanis egészen más, mint amivé Heisenbergben tették. Az – ahogy Barsi Balázs az esetre reagálva rámutatott – Jézus áldozatát a jelenbe hozza. Azét a Jézusét, aki nem volt rest ostort fonni és kihajtani a templomból azokat, akik vásárteret csináltak Atyja házából…

Magyarországon is szép számmal vannak kulturális fesztiválok, amelyek a programfolyamba bevonják a templomokat is – ezek azonban rendeltetésszerű használattal, magas színvonallal és értékes tartalommal párosulnak, akár a Művészetek Völgyében, ahol többek között rendhagyó ökumenikus imaalkalmakra várják a fesztiválozókat, akár a szombathelyi Savaria Fesztiválon, ahol a ferences templom fiataljai megindító hangulatú esti imaórát tartanak nagy érdeklődés mellett a gyertyák fényében úszó templomban. Lehet ezt így is. Ez felemeli a lelket, ez szép, ez méltó. Mégis bevonz a templomba olyanokat, akik egyébként ritkán teszik ott tiszteletüket. 

hirdetés

Azok azonban, akik szerint így kell nyitni a világ felé, nem értik igazán a lényeget. Akik csak a látványos, ám bugyuta megoldásokat keresik, a heisenbergihez hasonló csapdába esnek. 

Értsük meg, hogy a szentmise nem egyfajta közösségi happening,

kimondhatatlanul több és mélyebb, valódi közösség pedig nem a látványos, ám sekélyes megoldásokban, hanem Krisztusban formálódik! Ne legyünk vásári komédiások, ne legyünk bolondok, ne adjuk el a lelkünket valami maskarás marhaságért! Tartsuk meg a liturgiát szentnek, olyannak, amilyenné évezredek alatt formálódott! Ami Heisenbergben történt, az botrány, az egyház, a szentmise és az eucharisztia megcsúfolása. Bolondok, akik ilyenre vágynak…

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

3 hozzászólás

 • Válasz Abai Tibor 2018. 02. 11. 10:37

  Ha a hír nem érdemes rá, akkor miért foglalkozunk vele? Így elég sokakhoz eljutott… Aki a pöcegödör körül táncol, az előbb-utóbb beleesik. Szívesebben látnám a felemelő, támogatható híreket, az Örömhírt.

 • Válasz Vágvölgyi Gergely 2018. 02. 11. 11:08

  Kedves Tibor! Úgy vélem, a 777 felületén nagyon sok felemelő, támogatható hírről számolunk be, sok ilyen irányú saját kezdeményezésünk van, az Örömhírt pedig igyekszünk minél többekhez eljuttatni. Ugyanakkor talán nem megfelelő stratégia homokba dugni a fejünket – foglalkoznunk kell a negatív jelenségekkel is, éppen azért, hogy elejét vegyük a nagyobb bajnak. Igen, a cikk által sokakhoz eljutott ennek a negatív jelenségnek a híre, de ha figyeli a reakciókat, ezzel nem az elmebajt támogatók táborát növeltük, hanem azt a meggyőződést sikerült erősíteni, hogy a szentmise szent dolog, amit óvnunk kell az öncélú idétlenkedéstől.
  Köszönjük, hogy olvas minket!

  • Válasz Abai Tibor 2018. 02. 16. 17:08

   Kedves Gergely! Köszönöm válaszát. Meglátásom szerint a mai kor kommunikációjának különlegessége, hogy egy hír a közösségi médián keresztül ér el igazán nagy tömegeket. Ha felkapjuk, akkor messze száll. Ha nem foglalkozunk vele, akkor lokális ügy marad. Ezért vélem még mindig úgy, hogy nem célravezető a rossz ellen harcolni ily módon, mert jó szándékkal juttatjuk el sokakhoz az arra méltatlan tartalmakat. Egy idő után a hozzáfűzött gondolatok leválnak, csak az eredeti hír marad. 🙁 A kommenteket ítélve nem vagyok annyira derűlátó, mint Ön. Jó munkát kívánok!