2017. 12. 10.

3+1 érv, hogy miért menj el rorátéra

Szenvedés számomra hajnalban kelni és biztos nem vagyok ezzel egyedül. Mi veszi rá az embert, hogy egy hónapon át mégis rendszeresen fejelje meg a biológiai óráját?

1. Segít újra értékelni életünk legrövidebb perceit is

A mai világban az időnek ára van. Sokszor érezhetjük azt, hogy minden perc, amit nem produktívan töltünk nem kifizetődő, hiábavaló. Pedig, ha készek vagyunk adventben egyszer-kétszer kilépni életünk mindennapjainak jól bejáratott mókuskerekéből, különlegesen élhetjük meg Isten jelenlétét azon a nagyon egyszerű és nagyon direkt, az általunk érzékelt mindennapos, átlagos valóság érzékelésén túl lélegző világ jelenlétének tapasztalatán keresztül, hogy ahogy a világ is sokkal több, mint amennyit mi megélünk belőle, úgy Ő is összemérhetetlenül nagyobb életünk ügyes-bajos dolgainál. Az ő időtlenségének megtapasztalására hív meg minket egy olyan órán, amelyben jobbára csak az oldalunkat vakargatva fordulnánk át a másik oldalunkra.

2. Segít megtanulni vágyakozni

Veterán rorátézók, vagy hétköznapi misére járók már megtapasztalhatták, hogy mennyire nem átlagos érzés egy olyan időpontban átimádkozni egy misét, mikor amúgy nem „kell”. Csupa olyan emberrel közösségben lenni, akik csak azért vannak ott veled együtt, hogy egy irányba nézzetek, hogy az Isten szemében tükröződő üdvösségetek végtelenségébe merülhessetek. Függőséget, az egyetlen egészséges függőséget alapozhatja meg ez a lelkünkben.

3. Segít megérteni, hogy miről szól az advent

…vagy, hogy miről kéne egy adventnek szólnia. Mert tuti nem az októbertől februárig kint világító díszekről, a leárazásokról, az önmagunk kizsigereléséről és mások kizsákmányolásáról, vagy a karácsony után visszaváltandó rosszul működő termékekről szól. Nap nap után ráébreszt minket a roráte kényelmetlensége, hogy mennyire lehetett kényelmetlen a mindenség Istenének egy koszos, büdös, hideg helyen a világba jönni, vagy az Ő édesanyjának ugyanoda, és nem egy szülészet-nőgyógyászat osztályra befeküdni. Mégis az Isten mindezt így látta jónak, és erre kell emlékeznünk, az Ő világra jöttének örömét kell, hogy életünkbe is átvigyük. Nincs baj a körítéssel, ha a lényeg felett nem hagyjuk elsikkadni lelkünk figyelmét.

hirdetés
+1. Mert egyszerűen feltölt

Az év végén, mikor mindenki bónuszokért és egyéb év végi jutalmakért, sikeres üzleti hónap/negyedév zárásokért hajt, vagy ha csak a minden szempontból szürke hétköznapok a karácsonyi szünet közelgésének előfutáraként csak még szürkébbnek hatnak minden lehetőséget megragadunk, hogy a közérzetünket javítsuk. Idejekorán karácsonyi-dekorozunk, előre lemozogjuk a temérdek süti fogyasztást és egyebek. Miért ne nyúlhatnánk ahhoz az erőforráshoz is, aki alig várja mindig, hogy segíthessen?

 

Varga Gergő Zoltán

 

 

Blog Varga Gergő Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás