2017. 11. 17.

Mit jelent számomra a hit?

Szent Ágoston egyháztanító szerint azt jelenti, hogy „az ember elhiszi, amit még nem lát – ennek a hitnek pedig az lesz a jutalma, hogy látni fogja, amiben hisz.” Mit is érzékeltet Szent Ágoston ezen gondolata?

Azt gondolom, hogy minden ember hisz valakiben vagy valamiben. Még érzékszerveivel nem tapasztalta meg jelenlétét, még nem látta, nem hallotta, nem tapintotta, mégis az ember egész lényével érzi, hogy amiben hisz, az létezik. A keresztény ember élete során megpróbál Isten, a felebaráti szeretet és az irgalmasság törvényei szerint élni. Ezek szükségesek ahhoz, hogy üdvözüljünk. Tehát az Istenbe vetett hitünk az örök élet, a mennyei boldogság felé vezet minket, amikor majd színről színre láthatjuk Őt.

A hit minden embernek mást és mást jelent. Van, akinek az élete minden napjait alkotja, de olyan is van, aki csak a bajban nyúl a “hit zsákjához”, vagyis amikor annak szükségét érzi.

Számomra a hit életem része, létforrás. Egyenlő azzal, hogy Isten kezébe helyezem a döntéseimet, bízom benne, hogy a hozzá vezető helyes úton vezet engem. Elengedhetetlennek tartom, hogy minél jobban megéljem, hiszen ebből árad rám a kegyelem. Ezáltal lehetek kapcsolatban Istennel, az Atyámmal, aki feltétel nélkül szeret és gondoskodik rólam. Sok erőt meríthetek belőle a nehézségek során, vagy csak jól esik a hit által betöltekezni. Mindannyian éltünk már át nehéz napokat, amikor nem tudtuk, hogyan tovább. Ezekben a helyzetekben jó, ha van egy biztos pont, amire támaszkodhatunk. Ez a beteg ember esetében is így van. Könnyebben és talán hamarabb meggyógyul, ha hisz a gyógyulásban. Általa, ha tudunk elcsendesedni és képesek vagyunk meghallani Isten üzenetét, választ kaphatunk azokra a kérdésekre, melyek foglalkoztatnak minket. A nyáron sokat gondolkodtam a jövőbeli terveimen, hogy Isten milyen utat szánt nekem, hol tudom őt szolgálni. Az egerszalóki ifjúsági találkozó is megerősített abban a meggyőződésemben, hogy az Úr jelet küld, amit észreveszünk, ha nyitottak vagyunk a világra és bízunk benne. Tudtam, hogy egyszer megérek a feladatra, hogy leírjam gondolataimat különböző témákban, és bár ez nem mindig egyszerű. Mégis úgy érzem, hogy érdemes volt hinnem benne, hogy imám meghallgatásra talál a mennyei Atyánál.

hirdetés

Hogyan élem meg a hitemet? Nélkülözhetetlen számomra, hogy hétvégén, amikor otthon vagyok, részt vegyek a szentmiséken. Emellett szívesen töltök időt a különböző olyan könyvek olvasásával, tanulmányozásával, mint például a Biblia, Böjte Csaba bármelyik könyve vagy a YouCat ifjúsági katekizmus. Fontos számomra, hogy legyenek olyan emberek a környezetben, akikkel megoszthatom erről a gondolataimat, érzéseimet és hasonló értékrendünk van. Tudom, hogy minden embertől tanulunk, akivel életünk során kapcsolatot alakítunk ki. Ők mindnyájan fontos szerepet játszanak életünkben. Sok olyan egykori barátom van, akikkel gyermekként együtt éltük meg gyermeki lelkesedéssel a hitünket. Ők azóta eltávolodtak Istentől, nem tartják fontosnak, hogy kapcsolatban maradjanak vele.

Én igyekszem megőrizni az Istennel való kapcsolatomat, vallom, hogy általa kerülhetek ki az élet útvesztőiből.

Fontos, hogy az Úrban való reményünket ne tartsuk meg magunknak, hogy Krisztus világossága és végtelen szeretete megvilágítsa minden ember szívét, és így építhessük Isten országát a Földön.

Jeso Eszter

Kép: Freedom Studio/Shutterstock

Borítókép: Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-03-16 19:39:01Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com
#csakegygondolat Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás