2017. 10. 13.

Péntek 13. – nincs ok az aggodalomra

Péntek 13! Rikkantja néhány (bulvár)lap és sokan máris félve lépnek ki otthonuk ajtaján. Érthetetlen számomra…

Meggyőződésem, hogy nekünk, keresztényeknek, véletlenül sem szabad babonásnak lennünk. Hogy teljes lelki nyugalommal kell közlekednünk a fekete macskáktól függetlenül, hogy nem kell csípkednünk a mellettünk állót bizonyos autók láttán, hogy nem kell aggódnunk, ha egy majd’ otthon felejtett tárgy miatt visszalépünk a küszöbről. A babonát, ahogy van: el kell vetnünk.

Jól tesszük, ha élesen elválasztjuk egymástól a hitet és a hiedelmet. Oszlassunk kétséget: a két fogalom merőben mást takar. A hit általánosságban valamilyen személyes meggyőződést jelent, amelyet egy személyről, tanról, elvről vallunk. A katolikus lexikon kifejti, hogy hitünk nem más, mint az isteni kinyilatkoztatás tudatos elfogadása. A hiedelem kellően meg nem alapozott, helytelen elképzelés, amelynek nincs önmagán túlmutató jelentősége, amely semmilyen formában nem nyert igazolást. Ilyenek a babonák – a babona etimológiai alapja egyébként a “tévhit” szóra vezet.

Tehát a „péntektizenhárom” még poénnak is rossz.

hirdetés

Nyugodj meg, ez pontosan ugyanolyan pénteki nap lesz, mint az összes többi. Csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle!

Pusztán azért, mert ez a dátum éppen az utolsó munkanapra esik, nem különlegesebb, pláne nem veszélyesebb, mint a csütörtök 12. Kiváló nap, remek lehetőség, hogy fejlődj, alkoss, imádkozz, felüdülj, javíts kapcsolataidon. A dátumtól nem kell félni.

És jó lenne, ha ezt minél többeknek elmondanánk. Nekem remek napom lesz ma:

én katolikus vagyok, nem babonás.

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás