2017. 03. 06.

Beer Miklós: nem hallgathatok arról, ami a meggyőződésem!

A Váci Egyházmegye püspökét a 777 OFFLINE  szünetében kérdeztük személyes brandjéről és a sokat vitatott migránsügyi kijelentéseiről, de adott három tippet arra is, hogyan éljen hitelesen egy keresztény egyetemista. Villáminterjúnk.

Egyre többen ajánlják a tudatos brandépítést a keresztények figyelmébe, mint egyfajta választ a kor kihívásaira. Ön is, mintha egyfajta brandet építene önmaga köré; Ön a szociális lelkipásztor, a derűs püspök, aki most sem papi civilben, vagy reverendában, hanem öltönyben és nyakkendőben jelent meg…

Részemről ez nem tudatos, tervezett dolog. Nem úgy kell elképzelni, hogy én leülök és kitalálom, hogyan próbáljak meg népszerű lenni. Kétségtelen, hogy az egyéniségem, a karakterem derűs – mindenhol jól érzem magam. Azért öltözök így, mert nem szeretem kitenni a kirakatba, hogy én keresztény vagyok. Sokat utazok vonaton, metrón és azt tapasztaltam, hogy ha papi civilben vagyok, akkor az emberek kevésbé mernek odajönni hozzám. Amikor azonban olyan ruhában vagyok, mint bárki más, örömmel odajönnek, köszönnek, megölelnek és elkezdünk beszélgetni. A célom: ott lenni az emberek között – normálisan. Még Fabinyi püspök úr mondta nekem egyszer egy közös műsorunk előtt: „mi lenne, ha nyakkendőt kötnél?”. Miért is ne?!

Miklós püspök vidám, derűs és fiatalos személyiség – még Gergővel is bevállalt egy szelfit. 🙂 A Váci Egyházmegye püspökével a PPKE ITK egyik termében beszélgettünk a 777 Offline szünetében.

Keresztény identitásom egyik legfontosabb alapja egyébként a Diognétosz-levél a második századból, amelyben az a
kérdés merül fel, hogy kik is vagyunk mi, keresztények. Azt írja: ugyanúgy öltözünk, mint a többiek, ugyanolyan nyelven beszélünk, mint a többiek, ugyanolyan stílusban építjük a házainkat és ugyanazt esszük, mint ők. De van pár fontos különbség: az asztalhoz mindenkit meghívunk, azaz közös az asztalunk, de nem köz
ös az ágyunk és nem öljük meg a magzatainkat. Ma is nagyon fontos!

A következetes értékrend vállalását tartom elengedhetetlennek, mégpedig olyan módon, hogy azt észre vegyék
rajtunk, arra rákérdezzenek az emberek. Emellett belső indíttatásból és tudatosan is képviselem a szociális gondoskodás témáját, a karitatív programokat, a romapasztorációt. A mai társadalom gondjait orvosolnunk kell! Ferenc pápa nagyszerű mondása volt még pápasága elején: „olyan nyelven beszéljetek, amit megértenek!” – nekünk nem szabad állandóan mélyteológiai kifejezésekkel takaróznunk. Olyan kérdésekkel kell foglalkozni, amik érintik a mai kor emberét és olyan nyelven kell rájuk választ adni, amit ért.

hirdetés

A 777 OFFLINE-on hangsúlyosan beszélt a keresztény életvitel fontosságáról. Mondana három pontot, amit minden nap szem előtt tartva egy fiatal hiteles, vonzó keresztény életet élhet?

Először is: előre köszönök és észre veszem a többieket.

A második: legyél becsületes és lelkiismeretes, de ezt válaszd le a stréberségről! Vedd komolyan a tanulmányaidat, használd ki az időt!

A harmadik: az egyetemen is égető szükség van empátiára. Próbáld meg beleélni magad a másik helyzetébe! Sokféle helyről érkeznek a fiatalok az egyetemre: eltérő anyagi, kulturális háttérrel, más-más vidékekről. Fontos, hogy tudd magad beleérezni a másik hallgató helyzetébe.

Önt a bevándorlókkal kapcsolatos állásfoglalásai miatt számos támadás érte. Hogyan élte meg ezeket?

Természetesen bántott, rosszul esett minden ilyen, általam méltatlannak tartott helyzet. Ugyanakkor mindig arra gondolok: nem hallgathatok arról, amit hiszek, amit meggyőződéssel vallok! Kétségkívül egy kényes kérdés elé állított minket a migráció. Látom a társadalom nagy többségének reakcióit, hallom a feltett kérdéseket; „miért nem maradtak ott, miért jönnek ide, mi közünk hozzájuk?”. Ez nem csak keresztényietlen, de elfogadhatatlan is. Meg kell osztanunk a mi lehetőségeinket, kényelmünket azokkal, akiknek nem adatott. De Ferenc pápát is méltánytalanul bántották, amikor azt kérte, minden plébánia fogadjon be egy menekült családot.

Fontos, hogy tisztán lássuk a helyzetet: én nem tudom úgy elképzelni a következő évtizedeket, hogy megálljon ez a népvándorlás. Tehát ki kell lépnünk a szűklátókörűségből és átfogó megoldást kell keresnünk. Csak az én életem alatt a háromszorosára nőtt a Föld lakossága. Nem szőnyeg alá kell söpörni a problémát, hanem kidolgozni az integráció eszközrendszerét.

Vágvölgyi Gergely

Interjú Vágvölgyi Gergely
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz B. Manó 2017. 03. 09. 12:41

  Fabinyi + Beer = Egy vidám páros. Kétségkívül stimmelnek.

  Csak ne legyenek kötelezőek a remek “meggyőződéseik”.
  Kár, hogy vezetők.

  (Ez csak egy vélemény, csakúgy, mint az övék.)

 • Válasz Tom bácsi 2017. 09. 11. 00:35

  Szóval a kollária miatt nem mennek oda hozzá jópofizni, és ezért inkább nyakkendőt vesz? Gondolom, a keresztet is rejtve viseli, vagy leginkább sehogy, nehogy aztán megsértsen ám vele valakit, még a végén esetleg valami mohamedán nem menne oda tereferélni vele! És akkor mi lesz az ő lelki üdvével, igaz?

  Ez az alak még mindig meg tud lepni. Pedig azután, hogy pásztor létére a saját nyája helyett inkább a farkasok mellé állt, azt hittem, hogy már nincs lejjebb.