2017. 10. 04.

A túlnépesedés mítosza – Boulad atya igazsága

„Elképesztő ütemben növekszik a Föld népessége, miközben erőforrásaink egy része kifogyóban van. A bolygó nem képes ennyi embert táplálni.” Olyan mondatok ezek, amiket nap nap után hallunk, szinte dogmatikus igazságként fogunk fel – de vannak, akik ébresztőt fújnak.

Nem lesz egy állítás pusztán attól igaz, hogy gyakran mondogatjuk. Henri Boulad dolgozata, A túlnépesedés mítosza éppen erre igyekszik rámutatni. Alaptézise, hogy a népesség növekedése önmagában semmilyen további akadályt nem gördít az élet minőségének kibontakozása elé. A igazi veszély a demográfiai összeomlás, a születések számának drasztikus csökkenése.

Boulad atya szembe megy azokkal az érvekkel, amelyek szerint a fejlődő országok elé a népességrobbanás állít akadályt és amelyek azt sugallják, hogy a szegénység problémájára a népességnövekedés ütemének visszaszorítása a megoldás. Rámutat, hogy a termelés hatékonysága sokkal gyorsabban növekszik, mint a népesség száma: az elmúlt kétszáz év során tízszer olyan gyors volt a világon az anyagi növekedés, mint a demográfiai. Az alexandriai szerzetes saját egyiptomi tapasztalatait sorakoztatja annak illusztrálására, hogy egy szegény ország is jóléti útra léphet, fokozatosan leküzdve a nyomor kihívásait. A születendő gyermekek mellett szólva kijelenti, hogy

egy nép gazdagsága az ő fiaiban van.

Figyelmeztet ugyanakkor, hogy a „bölcsők válsága kihat a gazdaságra”. A népesség növekedése azonban serkenti az innovációt, növeli a fogyasztást és a kulturális javak termelését. Gondolatait Európa közepén különösen is érdemes megfontolnunk.

hirdetés

Az örök példa afrikai kontinensre tekintve az egyiptomi szerző kijelenti: „Ha Afrika fejletlen és alultáplált, akkor azt a jó szándék hiánya okozza, nem pedig a források vagy a lehetőségek hiánya.”

Dolgozata a maga idejében provokatív volt. Ma már – hála Istennek – többen gondolkodnak hozzá hasonlóan és mutatnak rá az össztársadalmi szintű önzés romboló hatására, kínálva az emberiségnek megoldást, a súlyos katasztrófák kilátása helyett életképes alternatívát. Nem a teljes problémakört átfogó és azt mélységeiben feltáró munka, inkább gondolat- és vitaindító dolgozat, annak azonban alkalmas. Az eltelt évek cáfolták a globális felmelegedéssel szembeni szkepszisét, sőt, annak valósága új problémákat vetett fel, de fő üzenetei ma is helytállóak. Meghagyja a választás szabadságát, s ahogy kifejti, nem pusztán a tagadás lehet szabadságból fakadó döntés, hanem az „igen” is. Igent mondhatunk a társadalmi problémák megoldására, hogy a jó szándék hiánya többé ne okozzon válságos helyzeteket.

Vágvölgyi Gergely

Henri Boulad SJ: A túlnépesedés mítosza
Korda Füzetek 24.
Korda Kiadó, Kecskemét, 2012

 

 

 

 

 

 

A 777 interjút készített Henri Boulad atyával, aki – mielőtt letette volna a magyar állampolgársági esküt – azt nyilatkozta nekünk: a kereszténységünk nem egy fix, lezárt dolog, hanem egy út, amin végig kell menni. Az interjút ide kattintva olvashatjátok.

Könyvajánló Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás