2018. 12. 11.

A polc, ahonnan lelkiismeretesen vásárolhatunk

Közösséget épít, új üzleti modellt képvisel, közben pedig jelentősen csökkenti a környezeti terhelést a vidéki termelőket városi fogyasztókkal összekötő VeddEgyütt! program. A modern értékesítési platform mögött pedig teremtésvédelmi és szociális téren éppúgy a keresztény eszmények megvalósítása áll, mint a gazdaság átalakításának célja esetében.

Már nyolc éve körvonlazódott az elképzelés, amikor egy nagycsaládos egyesület hasonló projektet szervezett – mondja a 777-nek a VeddEgyütt! ötletgazdája, Polgár Balázs. Akkor arra gondoltam, hogy rendszerbe foglalva kellene megvalósítani vidéki gazdálkodók és nagyvárosok lakóinak összekapcsolását, úgy, hogy abból mindkét fél – vevő és eladó – egyszerre profitálhasson.

Az ötletet megerősítette a kismarosi ciszterci nővérek kezdeményezése, akik annak érdekében, hogy a helyi gazdáknak ne kelljen az alacsony felvásárlási árak miatt csődbe menniük és kivágniuk málna- és ribizliültetvényeiket, óriási sikerrel szerveztek akciót a termények értékesítésére megmozgatva sok városi közösséget. Ugyanakkor a kezdeményezés nem vált rendszeressé, a hatékony lebonyolításhoz „valami” még hiányzott. A VeddEgyütt! mint keresletet és kínálatot összekapcsoló platform ehhez próbálja hozzátenni az online rendszerek nyújtotta lehetőségeket.

A fejlesztés végül két évvel ezelőtt indult el, hogy aztán lassanként egy mozgalom bontakozzon ki belőle. A cél – ahogy arról Polgár Balázs leplezetlen lelkesedéssel mesél – kezdettől fogva az, hogy közösséget építsenek. Balázs megosztja például a hatvanéves Feri bácsi történetét, akinek első „veddegyüttes” vásárán óriási élmény volt végre személyesen is találkozni azokkal, akik az általa termesztett málnát otthon elfogyasztják.

A közösség tehát a termelők és tudatos fogyasztók egymásra találásából formálódik, miközben mindkét fél problémájára orvosságot biztosít; míg a terményüket irreálisan alacsony, nyomott felvásárlási áron, ráfizetéssel értékesítő vidéki gazdálkodók korrekt árat kapnak a zöldségért, gyümölcsért, tojásért, addig a nagyvárosi családok valóban magyar terméket, megbízható forrásból származó árut vihetnek haza, eközben pedig nem kell aggódniuk a termelés alatt máshol használt fölösleges vegyszerek miatt sem.

hirdetés

A termelők ökotudatos hozzáállása fontos szempont az együttműködésben – mondja az ötletgazda, jelezve azt is: sok köztük az elkötelezett keresztény, illetve a szociális szempontok mentén szerveződő szövetkezet.

A teremtésvédelem iránti elkötelezettség is nagyon fontos a mindennapi vásárlásaink során – mutat rá Fekete Ágnes, majd hozzáteszi: „aki felelősen gondolkodik, az látja, hogy nagy gáz van”. Számára nagyapai örökség a gyümölcsökkel való foglalkozás, férje pedig saját maga fejlesztett mobil almafeldolgozó üzemet. A református ökogyülekezeti mozgalom egyik alapítójaként is ismert Ágnes elmesélte, hogy a kérdést először a konyhaasztal mellett tette fel magának: miért veszek én a gyerekeimnek külföldről ideszállított, sűrítményből visszahigított gyümölcslevet, miközben itthon tonnaszámra dobják ki a termelők a gyümölcsöt, vagy hagyják fenn a fán? Hiszen az átvételi ár olyan alacsony, hogy annyiért szüretelni sem éri meg… Balázzsal az idén őszi Teremtésvédő Közösségek Találkozóján találtak egymásra, ettől fogva közösen is próbálnak tenni azért, hogy a gazdák a jövőben ne legyenek kiszolgáltatva a helyi nagy felvásárlók diktátumainak.

A VeddEgyütt! gyakorlatilag egy virtuális polc, amire az előrendelés alapján a termelő pontosan azt és pontosan olyan mennyiségben helyez el, amire és amennyire a vásárlónak szüksége lesz – mondja. Ezzel elérjük azt is, hogy nem keletkezik felesleg, a termelők számára kiszámíthatóbbá válik a „piacozás” és a szállítás sem jelent a feltétlenül szükségesnél nagyobb környezeti terhelést. A lokalitás egyébként is alapja az értékesítési lánc-platformnak, teszi hozzá Polgár Balázs.

A VeddEgyütt! persze teljesen más gazdasági modellt képvisel, mint amihez hozzászokhattunk. Több lépcsőt kihagy a rendszerből, közösségi alapú és a fenntarthatóságot képviseli. A teremtésvédelemhez a gazdaság is hozzátartozik – mondja Polgár, hangsúlyozva; ha a társadalmat át akarjuk alakítani, a gazdaságot is át kell alakítanunk.

A projekt mögött megjelenik a szülői gondoskodás is. Mint Szabó-Haraszti Dóra, a vásárok szervezője mosolyogva mondja; amikor gyermekeid születnek, még jobban elkezded keresni, hogyan teheted élhetőbbé a Földet, ahogy az sem mindegy, mit adsz a gyerekeknek enni.

A VeddEgyütt! nem szezonális kezdeményezés, vásárok télen is vannak, hiszen a jó ügyért nem csak tavasztól őszig lehet dolgozni – nekünk, vásárlóknak pedig ilyenkor sem mindegy, mi és honnan kerül az asztalra a zöldség-gyümölcstől kezdve a füstölt húsokon, lekvárokon át egészen a különböző mézekig, tésztafélékig . Ráadásul karácsonyi ajándéknak is kiváló egy-egy ízléses termelői csomag, és így szeretteinknek tényleg olyat ajándékozhatunk, ami javukra – sőt, ezen a rendszeren keresztül mindannyiunk javára – válik.  

Riport Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás