2017. 07. 17.

Útmutató az egyéni Bibliaolvasáshoz

A Biblia rendszeres olvasásának lehetősége egy hatalmas kegyelem és fegyver Istentől. Hisszük, hogy a Szentírás Isten Lelkétől ihletett könyv, éppen ezért is ajánlatos minden hívőnek alaposan tanulmányoznia. Isten az igéjén keresztül tud bennünk munkálkodni, válaszokat adni a kérdéseinkre, megerősíteni bennünket és feltárja azt, hogy ki is Ő valójában. De hogyan kezdjünk neki az olvasásának?

Az imádkozásban sem vagyunk hasonlóak, sokan jobban szeretik a kötött imákat mint a saját szóval elmondottakat, és fordítva. A Biblia tanulmányozására sincsen egy határozottan jó módszer, de a most következő útmutató mindenképpen egy jó kezdet lehet azoknak, akik el sem tudják képzelni, hogyan is vágjanak bele.

Kezdd imával!

Mielőtt kinyitnád a Bibliádat, kérd röviden Istent, hogy Szentlelkével világosítsa meg előtted a szavait és szóljon hozzád. De vigyázz, ne várd azt tőle, hogy minden egyes nap szíven fog ütni az akkor olvasott szakasz! Igen, Isten az igéjén keresztül tud szólni hozzánk és amikor ezt szükségesnek érzi, akkor megtalálja a módját arra, hogy az aznap olvasott ige tökéletesen a mi helyzetünkre adjon választ. De ez nem lehet így minden nap, szóval ne ezt várd tőle, hanem az értelmed megvilágosítását és egy olyan közösséget Vele az ige tanulmányozásán keresztül, mellyel sokkal élőbb kapcsolat alakulhat ki Isten és közted.

hirdetés

Olvasd el a soron következő szakaszt

Az interneten is találhatsz olyan felosztást, mely segít egy év alatt elolvasni a Szentírást, de reformátusoknak rendelkezésére áll a Bibliaolvasó kalauz, evangélikusoknak pedig az Útmutató. Először érdemes végig egyben elolvasni az adott részt, majd utána részleteiben lassan, többször olvasd újra. Szánj időt a megértésére!

Tegyél fel kérdéseket

A tanulmányozásban nagyban segíthet, ha konkrét kérdéseket teszel fel. Miről is van itt szó? Mit mond ez a szakasz Istenről? Mit mond az emberről? Milyen ígéretei és parancsok vannak benne? Mi szól ezekből személyesen hozzám?

Jegyzetelj

A kérdéseidet és a gondolataidat érdemes egy füzetben vezetned. Így később is visszalapozhatsz hozzájuk, sőt, azt is felírhatod, amit egyáltalán nem értesz, hogy később megkérdezhesd! Az is hasznos lehet, ha a részlet legfontosabb gondolatát összefoglalod magadnak egy mondatban.

Zárd le imával

A tanulmányozást is zárd le imádsággal. Itt lehetőséged nyílik köszönetet mondani az igében eléd tárt üzenetre, valamint őszintén elmondani, ha valami még nem teljesen világos az adott szakaszban. Utóbbit kérheted Istentől, hogy világosítsa meg a számodra a későbbiekben.

Te hogyan tanulmányozod a Bibliát? Oszd meg kommentben, hogy mások is épülhessenek belőle!

 

További cikkeink a témában:

Napi Bibliaolvasók az új évre

Így kezdd el a Biblia olvasását!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Segítő tippek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Németh Gergő 2022. 04. 12. 09:28

    Először, amikor el szerettem volna olvasni a teljes Bibliát, akkor nagyon nem akartam, mivel soknak tűnt még nehéznek.
    Tavaly találtam egy közösségi média oldalon egy olvasó tervet egészen a Biblián és nekivágtam, hogy végig olvastam Mózes 1. könyvétől egészen a Jelenések könyvéig.
    Nagy belemerüléssel olvastam, mert ebben az egy évben is szólt egy-egy szakasznál az Úr.
    Az évvégén nagy szellemi változás történt az életemben. Nagyon jó volt egy éven át belemerülni a Szent Írásba.
    Ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el legalább egyszer a Bibliát. Megéri.🙂

  • Válasz Melicher Kinga 2022. 12. 25. 11:18

    Pont így olvastam, ilyen módszerrel, fokozatosan alakult ki bennem, még mielőtt olvastam volna ezt a cikket, vagy másokat. Úgy érzem, Isten vezet rá a helyes útra a szava értelmezéséhez, és ezért hatalmas hála jár neki.