2018. 08. 23.

Így kezdd el a Biblia olvasását!

Ha nem tudod, hogyan fogj bele a Szentírás olvasásába, itt van néhány gyakorlati tipp, mely segítségül szolgálhat.

Sokak számára nehézséget jelent kinyitni a Bibliát, hiszen ez egy vastag könyv, több száz verssel, fejezettel és névvel, melyek idegenek lehetnek a modernkori olvasók számára. Sokan a fellapozást követően gyorsan be is csukják, mert túl soknak érzik. De ennek nem kell így lennie!

A Biblia mélyreható könyvek gyűjteménye és sokféle módon olvasható. Íme egy kis segítség:

1. Kezdd az Evangéliumokkal!

Ha ijesztőnek tűnik számodra a teljes Biblia elolvasása, kezdd az Evangéliumokkal! Könnyebben értelmezhetőek, és a bennük szereplő jelenetek és nevek is ismerősek lehetnek számodra. Kezdd a legrövidebbel, Márk Evangéliumával! Miközben olvasod, az is elkezd érdekelni, hogy a többi evangélista hogyan meséli el Jézus életét.

2. Használj Bibliaolvasó segédletet!

Dr. Mary Healy, egy kiemelkedő katolikus tudós időt szánt arra, hogy egy olyan tervet készítsen, melyben az év 365 napjára egyenlően felosztja a Bibliát.

hirdetés

Ide kattintva találtok egy ilyen segédletet magyarul. 

De a legtöbb felekezetnek van saját Bibliaolvasó segédlete, melyeket korábban itt foglaltunk össze.

3. Olvasd kronologikusan!

Jeff Cavin, a „Nagy Biblia Kaland” című Biblia tanulmányában a résztvevőket egy képzeletbeli utazásra viszi a teljes Biblián keresztül (kronologikusan haladva). A résztvevők ezalatt elmélyülnek az üdvtörténet minden egyes időszakában, és felfedezik a Szentírás összes csodálatos történetét. Egy egyedülálló színkódos rendszer segítségével megtanulják a biblia főbb szereplőit, a helyszíneket és az eseményeket.

4. Kezdd a Zsoltárokkal!

Az Ószövetségben a Zsoltárok Könyve mély költői nyelvezetű és szívhez szóló. A hagyomány szerint a zsoltárokat Dávid király írta, és a mai napig fontos a szerepük a keresztény és zsidó vallásban. A Zsoltárok elolvasása segíthet, hogy még nagyobb legyen az érdeklődésed a Biblia többi része iránt is.

Philip Kosloski

Forrás: aleteia.org

Fordította: Nagy Barbara

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás