2017. 05. 30.

Nagy kincse a magyar kereszténységnek – a 25. Szent István Könyvhétről

Az elmúlt héten rendezték meg Budapesten – immáron huszonötödik alkalommal – a Szent István Könyvhetet, melynek keretében bemutathatta kínálatát minden, a keresztény értékrendet magáénak valló és azt közvetítő magyar könyvkiadó. 

Péntek délután a standok között sétálva megannyi gondolatot szült a könyvhét miliője. Először is, mondjuk ki nyugodtan: nagyon jó, hogy van ilyen rendezvényünk! Talán túlságosan patetikusan hangozhat, de őszintén állítom: kincs egy ilyen program a magyar kereszténység számára. Nagyszerű volt látni a megannyi, értékes kiadványt gondozó műhely sokaságát, a lelkes könyves szakembereket – és ami szintén fontos: a sok vásárlót. No, nem a vásárlás mint olyan piedesztálra emelése a célom, de az általános tapasztalat és a statisztikák szerint bizonyos értelemben “szűkülő piac” volnánk. Ha nincs vevő, nem lesz, aki eltartsa a kiadókat, tehát nem lesz, aki értékes keresztény irodalmat nyújtson. Péntek délután azonban szép számban talált egymásra olvasó, kiadó, szerző és könyv.

A könyvhét alkalmat kínál arra, hogy töltekezz – néhány a remek kiadványok közül.

Örömmel láttam azt is, mennyi remek kiadvány szól fiatalokhoz, illetve (fiatal) házaspárokhoz. A kiadók minden jel szerint válaszolnak azokra az igényekre és válságjelekre, amelyek a társadalomban jelentkeznek – s ami mégjobb, hogy a könyvek nagy része valóban tartalmas, értékes olvasnivalót, hasznosítható tudást kínál. Megnyugtathatjuk a teológiai munkákat keresőket is. Ezzel együtt azonban, mintha némiképp háttérbe szorulnának a társadalomtudományok területén születő értekezések.

A Könyvhét kísérő programjait és a dedikálásokat azonban érdemes lenne hatékonyabban hirdetni, több csatornán keresztül kommunikálni. A legkisebb meglepetést sem okozta például, hogy Kerényi Lajos atya dedikálása sokakat vonzott és Kiss Ulrich jezsuitához is megannyi olvasó odalépett, közben azonban kevésbé ismert, de kitűnő szerzők méltatlanul kevés figyelmet kaptak (ez persze kritika a közönség felé is).

hirdetés

Természetesen rajtunk is múlik egy-egy könyvvásár – és általában véve a keresztény könyvkiadás – sikere. Nekünk, olvasóknak is felelősségünk, hogy milyen állapotban vannak és lesznek kiadóink, milyen kiadványok jelenhetnek meg és mennyire lesznek megbecsültek azok, akik jelentős értéket tesznek le szerzői munkájukkal a társadalom asztalára. Igényes olvasónak kell lennünk. A jó hír, hogy a könyvhét segítségünkre van ebben.

Vágvölgyi Gergely

A nyitókép forrása a Magyar Hírlap.

 

Blog Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás