2017. 10. 18.

Felhőn ül egy bikával és könyvet ír, ki az?

Október 18. napja Szent Lukács evangélista ünnepe. De ki is volt Lukács, mit keres mellette a bika és mi köze van a festészethez?

Szóval, ki is volt ő? Szíriában született, Antiochia városában. Lukácshoz kapcsolódik a harmadik evangélium, jelentőségét ezért talán nem is szükséges tovább hangsúlyozni. Szintén ő a szerzője az Apostolok Cselekedeteinek. Eredeti foglalkozásáról Szent Pál egy elejtetett jelzője révén van tudomásunk (egyébként neki köszönheti megtérését), amikor a kolosszeiekhez írt levélben “a kedves orvos” fordulattal utal Lukácsra. Ebből kifolyólag az egészségügyi dolgozók egyik pártfogójaként is tekintünk rá, hazánkban is működik a nevét viselő katolikus orvosegyesület. Jó okunk van feltételezni, hogy megtérése során meghatározó volt az az út, amelyet annak szentelt, hogy azokat a személyeket keresse fel, akik személyesen ismerték Jézust: gyógyult betegeket, tanítványokat, nem kizárt, hogy Szűz Máriát és Lázárt is. Az bizonyos, hogy Máriáról ő írt a legtöbbet.

De mik azok a Lukács-céhek?

hirdetés

A hagyomány szerint Lukács nem csupán az orvosláshoz, de a festészethez is értett. Ennek hiteles történelmi alapja nincs, de úgy tartják, hogy a római Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képet is maga a szent készítette, más legenda szerint Loretoban is egy Szent Lukács-művet őriznek. Mindenesetre a középkor óta a festők védőszentjét tisztelhetjük benne. A középkorban az iránta tanúsított tisztelet okán a festők és más művészeti ágak képviselőinek céheit sok helyen Lukács-céheknek nevezte a köznyelv.

Lukács, a bika?

Szent Lukács szobra a budapesti Szent István Bazilikán. Forrás: kozterkep.hu

Szent Lukács evangélista szimbólumává a bika vált, amellyel Nagy Szent Gergely pápa kötötte össze. (Az ember – vagy más értelmezésben angyal – Máté, az oroszlán Márk, a sas János szimbóluma lett.) A négy jelkép az üdvösségtörténet kiemelkedő eseményeinek megjelenítésére szolgál, melyek között a bika Jézus áldozati halálának szimbóluma. Más értelmezés szerint a szimbólumok az evangéliumok első fejezetei alapján nyernek jelentést, melynek során Lukács az ószövetségi áldozatokról értekezik.

Ereklyéit számos templomban felleljük, de Padovában az 12. század eleje óta őriznek egy csontvázat, amelyet 1998-ban részletes tudományos vizsgálatnak vetettek alá, melynek eredménye egybeesett azzal, amit az ókori feljegyzésekből és a Biblia alapján Lukácsról tudunk.

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás