2017. 04. 30.

Nincs különbség férfi és nő között – így tombol a gender Németországban

Úgy alakult az életem, hogy az egyetemi tanulmányaimat Németországban folytatom, ahol a gender már élénkebben jelen van a mindennapokban. Nagyon örültem, amikor meghallottam, hogy  a 777 OFFLINE is foglalkozik ezzel a témával.  Megpróbáltam összeírni mindazt, hogy miben mutatkozik meg a gender a német hétköznapokban.

A fogalommal magával először a Bevezetés a kulturális antropológiába órámon találkoztam, amikor is erre a mondatra kaptam fel a fejem: „Férfi és nő között nem szabad különbséget tenni. Ahogyan nem különbözik egy fekete nő egy fehér nőtől, vagy egy fekete férfi egy fehértől, ugyanúgy nem különbözik a férfi a nőtől.” Az ezt követő (egyoldalú) vitához már nem is mertem hozzászólni, mert azt hittem, hogy a nem elegendő nyelvtudásom miatt nem jól értem az egészet, annyira hihetetlennek tűnt számomra, hogy felnőtt emberek nem látják, vagy nem akarják látni az alapvető biológiai különbségeket férfi és nő között.

Maga a gender alapötlete, a nemi egyenlőség, nem rossz dolog. Az, hogy ne legyen a férfi és a női szerepkör, mint két ellenpólus, élesen elválasztva. Sokak számára ez annyit jelent, hogy a munkahelyeken egyenlő arányban vesznek fel nőket és férfiakat, hogy ugyanannyi fizetést kapnak egyazon munkáért, hogy nőként nem feltétlenül kell gyereket vállalni, és hogy akár a férfi is otthon maradhat „háziférfiként”.

 


Vannak azonban más vonulatai is, amelyekkel én kint, Németországban nap mint nap találkozom. Megjelenik akár egészen apró dolgokban, mint például, hogy a férfiak a nemi egyenlőség jelében nem engednek előre az ajtóban, nem adják át a helyet, nem fizetnek a randin és a nők ezt nem is várják el, hiszen egyenrangú partnerek. Aztán ott vannak a láthatóbb jelek. Az már a mindennapos kultúránk része és elfogadott tény, hogy nők is hordhatnak nadrágot. Most megfordul a dolog és az eddig nőinek titulált dolgok sem azok már.

Nem egyszer jött velem szembe az egyetemen fiú szoknyában, nyári ruhában vagy kilakkozott körömmel és ez mindenki számára teljesen természetesnek tűnt.

Ugyanígy a mi egyetemünk is kezdeményezte, hogy az illemhelyek ne legyenek megnevezve férfiként vagy nőiként, hanem mindenki egységesen használhassa őket.

Megjelenik az egymás közötti interaktivitásban is. A német nyelv alapvetően sokkal inkább megkülönbözteti a nemeket, szinte minden foglalkozásra van női és férfi változat, amik aktívan használatban vannak. De az utóbbi időben már ez sem korrekt, így lett a diáklány (Studentin) és diák (Student) helyes változata a tanuló (Studierende) vagy a tanár (Dozent) és tanárnő (Dozentin) helyett helyesen a tanító (Dozierende). Sokszor valóban szőrszálhasogató figyelmességgel ügyelnek a helyes használatra.

Van egy olyan kezdeményezés, amely azt szeretné elérni, hogy már az óvodákban is azon túl, hogy ott se tanítsák a gyerekeket a tradicionális férfi és női szerepekre, olyan mesék is legyenek, amelyekben  nem csak a herceg és hercegnő találná meg a boldogságát egymással, hanem akár herceg herceggel vagy hercegnő hercegnővel is.

Ahogyan az elején is említettem,  a gender megjelenik az egyetemi tananyagban. Nem csak antropológia szakon, hanem másoktól is hallottam, például leendő pedagógusoktól. Felhívják a figyelmünket arra, hogy a nem csak egy, a társadalom által alkotott konstrukció és hogy a biológiai nemtől függetlenül dönthetjük el, hogy milyen szerepben lépünk a nagyvilág elé.  Sőt valójában nem is kell szerepet választani, mert a nem nem nő vagy férfi, hanem egy skála, amelyen bárhol állhatunk. Ennek fényében visszakanyarodnék az OFFLINE címéhez, hogy mi is a baj a genderrel?

Én úgy látom, hogy a gender már nem  pusztán a nemi egyenlőségről szól, hanem új alapokra helyezi az önképet azáltal, hogy összemossa  a nemeket és választási lehetőséget ad, hogy a biológiai nemedtől függetlenül egy nőtől férfiig tartó skálán bárki lehess.

Itt jön a képbe az OFFLINE-ON is sokszor megemlített homoszexualitás.  Hiszen, ha a saját identitásod sem egyértelműen meghatározott, akkor ezzel együtt a szexualitásod sem az. Ha nincsenek adva a nemek, akkor már az sem egyértelmű, hogy ki számít egyneműnek, és a heteroszexuális vagy a homoszexuális elvesztik a jelentésüket.

Keresztényként azt gondolom, hogy ahogyan az hétfőn is elhangzott, Isten férfinak és nőnek teremtett és különböző feladatokra szánt minket. Az Istentől kapott identitásom része az, hogy nő vagyok és ezen belül szabad vagyok arra, hogy ezt anyaként vagy dolgozó nőként élem meg. Szabadon dönthetek arról, hogy otthon maradok háztartást vezetni, vagy elmegyek profi focistának, de ettől még nő maradok, annak minden csodás adottságával együtt.

A fent leírtak egyelőre csak kezdeményezések, még nem széles körben elterjedt gyakorlatok, habár, főleg egyetemi körökben, kezdenek egyre nagyobb teret nyerni. Valóban nagyon nehéz ebben a témában felszólalni anélkül, hogy az embert diszkriminatívnak bélyegeznék, de mégis a mi felelősségünk képviselni a keresztény értékeket és legalább a saját életünkkel példát mutatni.

Kristály Emese

Fotók forrása. polgarportal.hu,  libcom.org, baptist.hu

Egyéb
hirdetés

14 hozzászólás

  • Válasz Molnár Bendegúz 2017. 04. 30. 17:15

    A nemekkel kapcsolatos elvárások illetve a hagyományos nemi szerepek leszűkítik az egyén választási lehetőségeit; a gender-elmélet ezzel kíván vitatkozni, nem azzal, hogy férfiak és nők léteznek! A gender-elmélet tehát nem a biológiai nemet kívánja háttérbe szorítani, hanem az ehhez társított elvárásokat szó sincs arról, hogy a gender-elmélet szerint az egyik vagy másik nemhez tartozás választás kérdése lenne! Legfeljebb arról van szó, hogy fogadjuk el: ahogyan az emberek közt különböző egyéniségek vannak, akik nem szoríthatók bele két csoportba, a nőiességnek illetve a férfiasságnak is többféle formája létezik, és ezek egyenértékűek. A társadalom ne kényszerítsen rá egy életutat, egy sémát az egyénre, csak azért, mert az nő vagy férfi! A gyerekekre ne húzzák rá már óvodás korukban a „társadalom által helyesnek vélt mintákat csak azért, mert kislányok vagy kisfiúk!

  • Válasz Maci Laci 2017. 04. 30. 17:59

    És az jobb, a tökéletes homályban nevelik a gyerekeket? Van erre egy jó példa a Kaspar-Hauser-kísérlet, már a biblia is említést tesz I. Psammetich kísérletéröl az emberiség eredi nyelv magtalálásában úgy, hogy néma csendben neveltetett fel két gyereket, arra várva milyen formában fognak majd egymással kommunikálni, illetve beszélni. A gyereket meghaltak magányukban (nem tudni, hogy a biblia történet igaz-e vagy sem, de a 13. században szintén próbálkoztak vele és ott ez lett a vége).
    Az emberi kultúra óriási teljesítmény, a gonosz és minden elnyomó társadalom nélkül soha nem tartanánk a fejlődésünkben ott, ahol most vagyunk, se kulturális, se művészeti és főleg nem technikai szempontból. Hogy nem minden tökéletes? Naná hogy nem az. De bevált és kikristályosodott mint életképes és terhelhető rendszer. Épp ez semmilyen értelemben nem mondható a genderre. Mesterséges és életképtelen ötlet.

    • Válasz Dana 2017. 05. 04. 14:22

      A gender társadalmi nemet jelent. Ami nem egyenlő azzal, hogy megszűnnének létezni a nemek. Azt jelenti, hogy vannak, akik férfinek születtek biológiailag, de nőnek érzik magukat. Fordítva is.
      A gyerekekre nem rákényszeríteni a nemi szerepeket azt jelenti, hogy egy kisfiú is a kezébe vehet egy Barbie babát vagy pónit, vehet fel rózsaszín pólót, játszhat a kiskonyhával, míg egy lány is az autókkal, vagy a szerszámos készlettel. Hogy ne mondjuk meg mi fiús játék és mi lányos, hanem választhassanak olyan játékot, később olyan szakmát, amivel szívesen játszik, amit szívesen csinál.

  • Válasz EMH 2017. 04. 30. 19:59

    Mindez arról szól, hogy egy gyenge szar, önmagáért kiállni képtelen konzumidóta társadalmat hozzanak létre. Az európai ember effektív kiirtása.

    A keresztény eredetű (nem vallásosságról beszélek) társadalom hozta létre, építette fel azt a jólétet, amelyben megtörténhet, hogy egy csomó értelmiséginek csúfolt elmebetegnek ez a problémája, de mivel életképtelenek, nem látják, hogy a globáltőke érdekét szolgálják.

    A társadalmunkon bőven van mit fejleszteni, a gyerekeket bőven van mire tanítani (normális viselkedésre, gondolkodásra például), nem kell felülítni a biológiát és a sokezer év alatt praktikusan (alkalmassági alapon) kialakult szokásokat.

    Csak persze ha a társadalom nem lesz tök hülye, nem lesz kinek eladni a hitelt meg a szelfibotot.

    A társadalom nem kényszerít rá senkit semmire, soha nem éltünk ilyen szabadságban mint most. Az első hozzászóló valószínűleg emebeteg agyhalott bölcsész nyomorult.

    • Válasz Klitschko 2017. 05. 01. 00:21

      Ezen a rákényszerítés dolgon én is mindig el szoktam csodálkozni. Erősen próbálok visszaemlékezni az óvodás éveimre, de nem igazán látom, hol lett bármi is rám kényszerítve. Amikor beeresztettek minket a játékszobába én a dömperhez mentem, a lányok meg a babákhoz. Tök jól megvoltunk genderóvónénik (bácsik, nénibácsik) nélkül, akik figyelmeztettek volna nemi identitásunk helytelen megélésére.
      Én komolyan nem értem, mi bajuk ezeknek az elmeháborodottaknak, amiket leírsz, az nagyon meredek, de simán el tudom képzelni, mert ennyire hülye senki nem lehet hátsószándék nélkül.

    • Válasz Molnár Bendegúz 2017. 05. 03. 21:03

      Kedves emh nem nem vagyok emebeteg se elmebeteg se agyhalott sem bölcsész de köszönöm hogy egy bölcsézhez hasonlít ugyan is 15 éves vagyok és azt is nevetségesnek tartom hogy én nem szólok le senkit de rögtön engem kritizálnak ???

  • Válasz Maci Laci 2017. 04. 30. 20:23

    Én is bölcsész vagyok, mégis másképp láttom az egészet 😉

  • Válasz Zina 2017. 04. 30. 20:50

    Akkor ezért nem védik meg a nőket a migránsoktól…

    • Válasz EMH 2017. 05. 01. 09:00

      Csúnyán fejezem ki magam: nemhogy nem védik, meg akarják baszatni őket. Az ebuzulu nyugat-európai féfiak a 10%-s nemzőképességükkel nem akarnak gyereket, inkább a telefont nyomkodják.

  • Válasz Sasvári Szilvi 2017. 05. 01. 11:17

    Ezt a filmet láttátok? https://christianae.wordpress.com/2017/04/05/agymosas-gender-avagy-tarsadalmi-nem/

    Szerintem nagyon érdemes rászánni az időt, kb. fél óra.

    • Válasz EMH 2017. 05. 01. 16:48

      Köszi, megnéztem, brutális!

  • Válasz Kyncza 2017. 05. 01. 20:41

    @Bendegúz: remélem szingli-gender vagy, és nem fogsz szaporodni az emberiség jövője érdekében!! Te szerencsétlen, nézzél le magadon meztelenül, hogy mit látsz. Ha f@rkad van(amit kétlek), akkor FÉRFI, ha puncid van, akkor NŐ. Eltekintve születési rendelleneségtől, ez a módszer 99.99%ban megbízható!! Idióta…

    Tehát, ha jól értem, akkor Európában buzikat csinálunk a férfiak helyett, meg ilyen gender 50kg cicafiúkat, majd a nők hangosan elkezdenek sírni, hogy nincs aki megdugja őket. Erre importálják a koszos bőrüeket! Csodás egy terv!

    • Válasz Molnár Bendegúz 2017. 05. 03. 21:06

      Nézd semmit nem mondtam magamról pusztán az alláspontomról. De ilyen stílusban nem is kívánok vitatkozni

  • Válasz LL.kedő 2017. 05. 02. 08:07

    Hatvankét éves öregúr vagyok a bitkorszak mindig lázadó generációjához tartozom. Ez annyira igaz, hogy ellenzéke voltam minden eddigi politikai hatalomnak egészen még a 2014-es választásokon is. Aztán mostanra vagy megöregedtem, vagy megértettem, hogy ha továbbra is ellenzék leszek, akkor azzal már az egész nemzet jövőjének válok ellenzékévé. Ezek a gender idióták nem értik nem érzik hogy a teljes keresztény kultúra(és ebben nem a vallásosság az elsődleges lényeg), egy tízezer éves Európaiság megsemmisülése a tét. Hogy miközben beeresztik a kígyót a házaikba (országaikba) azok halálos méreggel bénítják meg őket és elsősorban őket! Az iszlám ugyanis közel nem olyan toleráns a gender „hatalmas szabadosságával” szemben. És könnyen megélhetik majd, hogy a szoknyás férfiakra rágyújtják a szoknyát és a lakkozott körmeiket leszaggatják. Ehhez képest a gender nőknek legfeljebb csak azt kell megérni, hogy miközben három arab partiban erőszakolja, egy negyedik burkát húz a fejére, hogy tudja hol a helye.
    Mindig kényesen ügyeltem rá, hogy nehogy úgy öregedjem meg, hogy ” szörnyűek ezek a mai fiatalok” -kal, kezdődjenek mondataim. Ez lehetett az oka hogy sokáig elnézően figyeltem ezt a gender hisztit is. …. sajnos! Mára azonban meg kellett értenem, hogy ez nem egy lázadó fiatalos allűr, hanem egy jól szervezett aknamunka, az európai fehérember kiirtásának egyik igen hatékony módszere, melyet az amerikai kontinens pénzemberei és azon belül is egy szűk ámde az egész világra nyomást gyakorló gazdasági háttérhatalom szervez és irányít,valamint nem utolsó sorban finanszíroz.