2017. 03. 11.

Nincs szó a cölibátus eltörléséről

Ferenc pápa a héten ismét interjút adott, ezúttal a Die Zeit német folyóiratnak. Ahogy megszokhattuk, egy-egy mondata ezúttal is önálló életre kelt a médiában. Ezúttal a papok házasodása körül lángolt fel a vita.

 

Az interjúban a paphiányról beszélgetve a következő mondat hangzott el Ferenc pápától:

hirdetés

A cölibátus önkéntessé tétele nem megoldás.

Persze ebben semmi új nem volt: három éve egy hasonló interjú kapcsán már sikerült tisztázni, hogy esze ágában sincs eltörölni a cölibátust, akármennyire is szeretnék ezt egyesek. Nem is ez a mondat repítette őt ismét a címlapokra. Hanem az, amit a következő kérdésre válaszolt:

Meg kell vizsgálnunk, hogy a „viri probati” működhet-e, és ha igen, akkor milyen feladatokat vállalhatnak majd a felszenteltek, például távoli közösségekben.

A „viri probati”, azaz „kipróbált férfiak” rendszere a családos emberek felszentelését (nem feltétlen pappá szentelését) jelentené papi szolgálatok elvégzésére. Persze ez sem újdonság: az állandó diakónusok hosszú ideje szolgálják az Egyházat. Egy családos diakónus már ma is temethet, keresztelhet, eskethet, igeliturgiát tarthat és szentbeszédet mondhat. Ami tényleg újdonság lenne: az a lehetőség, hogy egy felszentelt családos férfi bizonyos „távoli”, paphiányos közösségekben akár gyóntasson vagy misézzen is. Szükségmegoldásként, nem az egész Egyházban általános szabályként. Ebből lett a nagy médiaszenzáció.

Az történt tehát, mint a korábbi állítólagos reformok esetében is: a pápa kiállt az Egyház tanítása mellett, de árnyalta azt azzal, hogy a valós élethelyzetekben a lelkipásztori szükség sok kompromisszumos megoldást követel. Ez az, ami a pápa kommunikációjában olyan szimpatikus: és ez az, amit a mindenhol botrányt kereső újságírók évek óta képtelenek (vagy nem akarnak) helyesen közvetíteni.

Mindettől függetlenül a cölibátusról tényleg van vita az Egyházban, és az nem is mostanában kezdődött. A megkérdőjelezhetetlenül konzervatív Benedek pápa is egyértelművé tette, hogy a papi nőtlenség nem egy megváltoztathatatlan dogma. Akkor sem történne tehát földrengésszerű változás az Egyház életében, ha egyszer tényleg eltörölnék a cölibátust – bár kétségkívül szokatlan lenne, és számtalan gyakorlati problémát vetne fel. Ferenc pápa azonban már nagyon sokszor kifejtette, hogy ebben a kérdésben (is) a konzervatív álláspontot képviseli. És azt is elmondta, hogy miért.

A teljes interjú magyar fordítását a Magyar Kurír hamarosan közzéteszi.

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás