2017. 03. 01.

A Katolikus Egyház tiltja a kanyaró elleni oltást?

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Romániában már 16 csecsemő halt meg az elmúlt évtizedek legsúlyosabb kanyarójárványában, amit a – sajnos keresztények által is terjesztett – oltásellenesség okozott. A témával kapcsolatban sok olyan vélemény olvasható, miszerint a Katolikus Egyház tiltaná a kanyaró elleni védőoltás beadását. A válasz röviden: NEM.

A mumpsz-kanyaró-rubeola (MMR) védőoltással kapcsolatos fontosabb tudnivalók, a Pápai Életvédő Akadémia 2005-ös állásfoglalása alapján:

  • Az Egyház soha nem kérdőjelezte meg a betegségek elleni védőoltások szükségességét és hasznosságát.
  • Az Egyház soha nem állította, hogy az MMR védőoltás autizmust, allergiát, vagy bármilyen egyéb betegséget okozna.
  • Az Egyház erkölcsi okokból tiltja az abortált magzatokból származó szöveteken tenyésztett oltóanyagok használatát (pl. MMR), amennyiben elérhető állati eredetű alternatív oltóanyag.
  • Ha nincs ilyen alternatíva, az “ártatlan gyermekeket veszélyeztető súlyos kockázat” elkerülése érdekében az erkölcsi problémákat felvető oltóanyagok is használhatók.
  • Az oltást akkor szabad megtagadni, ha az “nem jelent komoly kockázatot a gyermekek és közvetett módon a lakosság egészének egészségére”. 16 csecsemő halála elég komoly kockázatot jelent.
  • A vatikáni levél a gyógyszerfejlesztőkre és a törvényhozókra helyezi a lelkiismereti terhet, hogy az alternatív oltóanyagot a lehető leghamarabb kifejlesszék és hozzáférhetővé tegyék. Amíg ilyen alternatíva nincs, a szülők nyugodt lélekkel használhatják a meglévő védőoltást.
  • Az MMR oltóanyag nem tartalmaz abortált magzatokból származó szövetet.
  • Az összes MMR oltás előállításához egyetlen, 1954-ben történt abortuszra volt szükség. Az oltóanyag gyártása során nem történnek abortuszok.

 

hirdetés

A mumpsz-kanyaró-rubeola elleni (MMR) oltással a történelem legpusztítóbb gyermekbetegségei előzhetők meg

 

Az MMR oltásról szóló 2005-ös vatikáni levél – még ha erkölcsileg igaza is volt -, félreértések és tévhitek özönét szabadította el a katolikusok között. Különösen ilyen címmel! “Erkölcsi észrevételek az abortált emberi magzatokból származó sejtek felhasználásával készült oltásokról.” Sokan a mai napig azt gondolják, hogy az oltás abortált magzatok feloldott szerveit tartalmazza. A médiában, és így sajnos sok keresztény közösségben is úgy jelent meg a hír, miszerint “a katolikus egyház szerint bűn az MMR oltás beadása”. Ami önmagában igaz: de mennyivel nagyobb bűn az oltás megtagadása! Ráadásul sokan összemosták az egészet az MMR és az autizmus állítólagos kapcsolatával, amiről már tizenhárom éve tudjuk, hogy csalás volt.

2015-ben egy katolikus szülő egészen az Alkotmánybíróságig ment, hogy Japánból importált, állati eredetű oltóanyagot használhasson az itthon kötelező MMR helyett. Beadványát elutasították. Magyarországon tehát nincs lehetőség a kanyaró elleni oltás helyettesítésére, így azt nyugodt lelkiismerettel használhatják a szülők. Ahogy egyébként a katolikus iskolákban is hosszú évek óta minden gond nélkül zajlik az MMR emlékeztetőjének 11 éves korban kötelező beadása. Ha a törvény szigora enyhülne, az Egyház akkor is csak alternatív vakcinák használatát írja elő, és semmiképpen sem engedélyezi a kanyaró elleni oltás megtagadását.

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás