2017. 01. 18.

A szerelem 5 szakasza – a párok többsége a harmadikkal képtelen megbirkózni?

Negyven éve kutatja a családokat és a párkapcsolatokat Jed Diamond pszichoterapeuta, aki saját állítása szerint rájött arra, hogy mi tesz egy kapcsolatot valódivá és tartóssá.

A titok abban áll, hogy meg kell birkózni a „szerelem 5 szakaszával”:

hirdetés

1.      Egymásba szeretés

2.      Egy párrá válás

3.      Kiábrándulás

4.      Valódi és tartós szerelem kiépítése

5.      Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot

Jed Diamond meglátása szerint sok párkapcsolat bomlik fel, de a párok többsége nem tudja, miért. Helytelenül azt gondolják, hogy rosszul választották meg a párjukat. Miután letelik a gyász időszaka, újra nekiállnak a keresésnek.” Közben ő igazából azon a véleményen van, hogy a párok rossz helyen keresik a szerelmet.

„Nem értik meg, hogy a 3. szakasz nem jelenti mindennek a végét, hanem az a valódi és tartós szerelem kialakulásának igazi kezdete.”

Első szakasz: Egymásba szeretés

Ez a szakasz csodálatos, magyarázza a pszichoterapeuta, ugyanis csordultig vagyunk olyan hormonokkal, mint a dopamin, az oxitocin, a szerotonin, a tesztoszteron vagy az ösztrogén. Ekkor vetítjük ki minden reményünket és álmunkat a másik félre. Azt gondoljuk, hogy végre beteljesül minden olyan várakozásunk, melyeket előző kapcsolataink nem tudtak megadni.

„Biztosak vagyunk abban, hogy örökké szerelmesek leszünk egymásba” – mondja.

Ez a személy tökéletesnek tűnik, és minden olyan valóságos és biztos: a szavak, a tettek, az álmok.

Második szakasz: Egy párrá válás

Úgyhogy jöhet a következő szakasz, ahol elmélyül a szerelem, és ketten egy pár lesznek.  Egy otthonuk lesz, ami az egység és az öröm ideje. Megtanuljuk, mi tetszik a másiknak, és kibővítjük saját életünket, hogy kialakíthassuk ‘kettőnk közös’ életét. Úgy érezzük, erősebb a kötelék köztünk és a szeretett személy között, biztonságban érezzük magunkat, és vigyáznak ránk. Sokszor úgy gondoljuk, ez a szerelem legmagasabb foka, és azt reméljük, hogy örökké így marad. De beköszönt a harmadik szakasz.

Harmadik szakasz: Kiábrándulás

Ezen a szakaszon áll vagy bukik a kapcsolat. Itt kezdenek el zavarni a kis dolgok. Úgy érezzük, kevésbé szeret, kevésbé figyel ránk a párunk. Sőt, sokszor úgy érezzük, rabok, sebzettek vagyunk, és ingerlékenyebbé válunk. Lefoglalhat minket a munka vagy a család, de elégedetlenségünk csak nő. Ekkor kérdőjelezzük meg az érzéseinket, és kapcsolatunk gyengülni kezd: hol van ő és a szerelem, amit egyszer éreztem iránta? Elgondolkodunk azon is, hogy ’kettőnk közös életéből’ kilépjünk. Feladod vagy felvállalod?

„Egy régi mondás szerint ’ha a poklon haladsz keresztül, meg ne állj’.

Ez vonatkozik az élet ezen szakaszára is. A 3. szakasz pozitívuma, hogy [ennek a pokolnak] a melege felégeti a magunkkal és párunkkal kapcsolatos ábrándjaink nagy részét. Lehetőségünk nyílik gyengédebbé válni, értékelhetjük a mellettünk lévő személyt, és nem a rá kivetített ’ideális társról’ alkotott elképzeléseinket.”

Negyedik szakasz: Valódi és tartós szerelem kiépítése

 „A harmadik. szakasz boldogtalanságával való szembesülés egyik ajándéka, hogy felfedezhetjük a fájdalmaink és a köztünk lévő konfliktus gyökerét.” A próbatételen túljutva mindketten megtanulnak szövetségesekként viselkedni, így segítenek megérteni és begyógyítani egymás sebeit. Ne ábrándulj ki, a párod nem az, akiről mindig is álmodtál, de igenis olyan valaki, aki képes téged úgy szeretni, ahogy vagy.

Nincs annál jobb érzés, mint egy olyan emberrel lenni, aki ismer téged, és úgy szeret téged, ahogy vagy. Olyan valaki mellett lenni, aki megérti, hogy nem azért cselekszel rosszul, mert rossz vagy, vagy mert nem szereted őt, hanem mert magadon viseled a múlt sebeit, melyek még mindig negatívan hatnak rád. Minél inkább megértjük és elfogadjuk párunkat, annál jobban meg tudjuk szeretni önmagunkat is.

Ötödik szakasz: Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot

Ebben a szakaszban küzdünk meg a különbségekkel és kétségeinkkel, ekkor annyira megerősödik a bizalom és a bajtársiasság, hogy valódi és tartós szerelmük által képesek a párok jobbá tenni a világot.

Ha megtanulnánk felülemelkedni a köztünk lévő különbségeken, és megtalálnánk kapcsolatunkban a valódi és tartós szerelmet, együttműködhetnénk abban is, hogy a világban is felfedezzük a valódi és tartós szeretetet.

Ez mindkét fél számára egy nagy lehetőség, hogy a ’kettejükben rejlő erő’ egy közös életcélban összpontosuljon. Ha minden szakasszal megküzdenek, közös életük szilárd alapokra kerül.

Forrás: es.aleteia.org
fotó: (Manami’s life, vonzero.hu)

Ezt a cikket Hegedűs Anna önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Ákos 2019. 09. 19. 14:52

    „Ne ábrándulj ki, a párod nem az, akiről mindig is álmodtál, de igenis olyan valaki, aki képes téged úgy szeretni, ahogy vagy.”

    Az a baj ezzel a – látszólag szép – mondással, hogy pont, hogy sokan olyan párról álmodnak, akitől azt várják el, hogy úgy fogadja el őt, ahogy van. Ez egyébként az önzés egyik tipikus formája azok részéről, akiknek eszük ágában sincs valójában változni, de azt elvárják, hogy a párjuk minden elfogadjon, hisz’ kötelezi a házastársi eskü. Aztán ha a társuk lelkileg lemerül tőlük az évek alatt, akkor még a társ a hibás…