2017. 01. 02.

Lélekfitnesz – 4 konditermi tanács a lelki életre

Új év, új élet, új fogadalmak. Tegye fel a kezét, aki tett valaha elhatározást az új évre! És most tartsa fenn, akinek sikerült betartania! Na. Szerintetek min múlik, a siker? Például hányszor fogadtad már meg, hogy “Többet fogok imádkozni”? És sikerült? Ha igen, örülök neki, te már tudod a titkot! Ha nem, itt van néhány ötlet, ami talán segíthet. 

Sokan tudjátok, hogy le szoktam járni konditerembe edzeni. Évek óta csinálom, nem azért, hogy testépítő legyek, egyszerűen csak a mozgás szeretete miatt. Miért hozom ezt ide? Mert a konditeremben megtanultam néhány alapvető szabályt, amik jelentősen növelik az edzés hatékonyságát. Később jöttem rá, hogy ezek a szempontok a lelkiéletben is nagy segítségemre vannak. Lássuk!

1. A változás lassú folyamat – légy kitartó!

Ahogy közeleg a nyár, a konditermek megtelnek azokkal, akik azt gondolják, hogy néhány hónap alatt strandfazonra gyúrhatják magukat. Őket szokták elnéző mosollyal szemlélni azok, akik egész évben lejárnak, mert tudják, hogy a változás egy hosszú folyamat, nem lehet kampányszerűen csinálni. Már amikor elhatározást teszel, legyél tisztában vele, hogy az út, amire léptél hosszú és küzdelmes. Sőt: teljes életmódváltás. Ne add fel az első nehéz napon! Jó, ha az újév lelkesedésében megfogadod, hogy fejlődsz az imaéletben, de tudd, hogy amíg egy új szokás az életritmusod részévé válik, jónéhány hétnek, de inkább hónapnak kell eltelnie. (A fogmosással is így volt, csak arra nem emlékszel, mert kicsi voltál.) Tehát ne várd el, hogy az első héten már minden magától működjön. Ráadásul – ahogy a konditeremben is – a lelkiéletben is akkor fog igazán megjönni a kedved, amikor egy idő után látod majd, hogy tényleg van foganatja az elhatározásodnak. Ezért az elején kell több a kitartásból.

hirdetés

2. Legyen edzésterved!

Ha csak úgy céltalanul lejárogatsz emelgetni a súlyokat, aligha lesz látható/érezhető eredménye az edzéseidnek. Ugyanígy sokan teljesen céltalanul élik a lelki életüket, és csodálkoznak, hogy nincs értékelhető változás. Állj meg egy pillanatra, és gondold át: hova akarsz eljutni? Pontosan miben akarsz fejlődni? Érdemes minél konkrétabb elhatározást tenni, hogy később le tudd ellenőrizni, hogy sikerült-e betartani. Pl. ahelyett, hogy azt mondanád: “mától többet imádkozom”, inkább határozd meg, hogy melyik imaformát, és hány percet építesz bele a napirendedbe. Így, amikor esténként áttekinted a napod, világosan látod majd, hogy sikerült-e betartani, amit elhatároztál.

3. Legyen edződ!

Elképesztően növeli a hatékonyságot! Nem hittem el, amíg meg nem tapasztaltam. Évek óta jártam már edzeni, és mégsem fejlődtem. Aztán az egyik barátomról megtudtam, hogy személyi edző, és kértem tőle egy alkalmat. Finoman szólva sokkal hatékonyabb edzés volt. Végig ott állt mellettem, és azonnal jelezte, ha az egyik vagy másik gyakorlatot elcsaltam, nem adtam bele mindent. A lelki életben is kell egy ember, aki kívülről néz, és nem engedi, hogy lustálkodj. Ő a lelkivezető. Ő az, aki külső perspektívából lát, ezért tud segíteni ha elakadnál, és ő az, aki bátorít, bíztat, motivál, ha fel akarnád adni. Persze tudom, hogy sokszor nehéz egy atyát találni erre, még talán Budapesten is kevesebben vagyunk a kelleténél, de lelkivezetőnek alkalmas lehet szinte bárki, akiben megbízol, aki mélyen éli a hitét, és előrébb tart, mint te (életkorban is!).

4. Az a bizonyos 70/30-as szabály

Sokan azt hiszik, hogy elég csak az edzés, nem kell arra figyelni, hogy otthon mit eszel. Amikor már évek óta edzettem, de még mindig nem hoztam azokat az eredményeket, amiket elvártam magamtól, valaki megemlítette, hogy az, amit az edzőteremben csinálok, a fejlődésnek csupán a 30%-a. A 70% pedig az, amit otthon eszem. Hiába gyúrod izzadtra magad, ha edzés után rohansz pizzázni. A lelki életre lefordítva: hiába veszel részt csodás lelkigyakorlatokon, vagy merülsz el Isten jelenlétében egy szentségimádáson, ha utána hazamész, és olyan dolgokkal mérgezed az elmédet a TV-n és interneten keresztül, amik megterhelik a fantáziádat. Ha fejlődni akarsz az istenkapcsolatodban, el kell határoznod, hogy szigorúan megszűröd, hogy mit engedsz be az elmédbe. Egy teljes lelkigyakorlat hatását agyon lehet csapni azzal, amit tíz perc alatt nézel a neten. Ebben legyél erős, és legyél szigorú. Inkább szerezz be olyan könyveket, amiket a lelki élet mesterei írtak, és minden nap olvass belőlük. Ezáltal is fejlődsz, és az elmédet is tisztán tartod.

Növekedni akarsz a lelkiéletben? Minden lehetőséged adott, hogy 2017 a hatékony lelki fejlődés éve legyen számodra! Hajrá!

Hodász András

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Hodász András
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás