2016. 06. 24.

Összeegyeztethetőek-e a világi és a vallási értékek?

Időnként úgy érezhetjük, szinte teljesen ki kell szakadnunk világnézetünk miatt az átlagemberek életéből, mivel teljesen más az értékrendünk. Amit mi értéknek tekintünk, az a vallástalan ember számára gyakran csak nevetség tárgya, rosszabb esetben abnormálisnak is tekinthetik.

Azonban hitünknek vannak olyan értékei, melyeket egy teljesen hitetlen ember is el kell, hogy ismerjen. Jézus nem véletlenül tanítja azt, amit. Embertársainkkal kapcsolatos útmutatásai – hogy szeressük egymást, próbáljunk minél értékesebb emberekké válni önmagunk és mások számára – egy jó szándékú nem hívő számára is értékes gondolatok. Egyszerűen azért, mert jobbá teszik a világot.

Például a keresztények szegényekért végzett munkáját igen nehéz társadalmilag káros jelenségnek minősíteni, persze azért páran megpróbálják. Az átlagember azonban nem is igazán hall ilyesmiről. Szemléltetésként itt olvashatunk egy példát a közelmúltból, ami véletlenül pont nem került a felkapott hírek közé.

hirdetés

Ezért is tartom fontosnak, hogy ha hitünkről beszélünk kívülállóknak, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kereszténység ma is mennyit tesz a világért. Természetesen nem dicsekvésből, hanem mert ezáltal is hitelesen rámutatunk, hogy a keresztények mindenki javát akarják és tesznek is érte.

Blog Kováts Gábor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás