2016. 04. 27.

Ez most komoly?

Az elmúlt héten a Szent Benedek Iskolák diákjai összemérték a tudásukat Budapesten több humán – és reál – tantárgyakból. A csapatversenyeket a foci aranyozta igazán be, hiszen a fiúk kitartó küzdelme tette izgalmassá a játékot felkészítő tanárnak és szurkolónak egyaránt.

Mint földrajz szakos nagy lelkesedéssel kísértem versenyzőimet az ELTE-TTK-ra, ahol a délelőttünket töltöttük. Jó volt látni azokat a termeket, folyosókat, ahol érettségi után, mint újdonsült gólya első lépéseimet tettem a nagy egyetemista életben. Azonban lehet, hogy hamarosan véget ér a természettudományi karok virágzása kis hazánkban?

Ugyanis valaki a minisztériumban megkérdőjelezte a létjogosultságát a biológiának, kémiának, fizikának és földrajznak a szakközépiskolai oktatásban. Itt akar a kormány „könnyíteni” a leterhelt diákokon. Köszönjük Pukli Úr és csapatának, hogy mozgalmuk következtében pedagógusok százai kerülnek utcára szeptembertől, ha minden a tervezet szerint valósul meg.

De a legnagyobb probléma nem a tanárok státuszának megszűnése, hanem az utánunk érkező generációk műveltségének szándékos és tudatos rombolása.

hirdetés

Véleményem szerint, akkor, amikor mindenki globalizálódásról beszél, amikor a technika fejlődésével kinyílt a világ a tanulás és a nagyvilág megismerése előtt, amikor a leginkább szükségünk van a környezeti problémák megismerése és ok – okozati összefüggések felismerésére, éppen akkor szűnik meg 900 szakközépiskolában a természettudományok oktatása.

Ha a kormányzat „sikerrel” végre hajtja ámokfutását, akkor ez volt az utolsó év, amikor földrajz tanárként büszkén állhattam a versenyzőim mellett és könnyes szemmel vehettük át a második helyezettnek járó ezüstérmeket.

Számomra azonban ez az ezüst szebben csillog, mint a legragyogóbb arany. Ebben az ezüstben szívünk – lelkünk benne van. Két éves közös tanulásunk és a gyerekek lelkesedése, melyen keresztül kinyílt számukra a világ. Megértették a korábban csak megtapasztalt természeti, társadalmi folyamatokat, melyek ismerete nélkül nem építhetünk egy jobb közösséget, országot, világot.

Na ezért kell küzdenünk a természettudományok megmaradásáért! Ne hagyjuk tovább butítani a fiatalokat, ne hagyjuk, hogy még jobban kiszolgáltatottá váljanak!

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás