2024. 10. 17.

Országszerte kilencezren fogtak össze a jobb világért – idén is megvalósult a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

Az idei 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes akciót immár tizenhetedik alkalommal hívta életre a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. A segítségnyújtás megmozgatta a fiatalokat határokon innen és túl: olyan feladatokat vállaltak, amelyekkel jobbá tehetik legalább egy hétvégére a világot.

A programhoz, mely évről évre október második hétvégéjén kerül megrendezésre, idén kilencezren csatlakoztak és ajánlották fel hetvenkét órájukat, hogy másokért tegyenek. A résztvevők nyolcvanhét településen legalább száznyolcvan különféle feladatba kapcsolódtak be, a segítségnyújtás idei mottója: Itt vagyok, hívtál! (1Sám 3,8). A szervező felekezetek hálásak azért, hogy

több mint tizenöt éve példája a program az összefogásnak,

melynek keretein belül önkormányzatok, helyi intézmények (óvodák, iskolák, a szociális ellátó rendszer intézményei) és az egyházak közösen tesznek a jóért.

hirdetés

A háromnapos önkéntes akció országos megnyitója minden évben másik helyszínen valósul meg, mellyel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy vidéken is szívesen vállalnak ilyen feladatot a fiatalok és ott is szükség van az ő nagylelkűségükre. 2024-ben Veszprém mutatott példát, a vármegye területén közel 700 fő tizennégy projektet valósított meg. Többek között a középiskolások óvodásoknak készítettek ajándékot, idősotthonok lakóit az iskolában termelt levendulából készített zsákocskákkal lepték meg. Kiemelt figyelmet kaptak a környezet szépítését célul tűző programok: lakótelepek parkjai, közösségi terek, udvarok rendezése, takarítása. 

Ebben az évben megújult a fővárosi akció: új koordinátorok kapcsolódtak be a munkába, akik támogatják a szervezés hatékony, teljeskörű lebonyolítását. A budapesti régióban közösségi tereket újítottak meg, gimnazista fiatalok időseket látogattak, gyermekprogramokat szerveztek családok átmeneti otthonában élőknek, templom és templomkert szépült meg.

Országosan is igen színes volt a paletta a kompromisszum nélkül vállalt feladatokban: környezetvédelmi és fenntarthatósági programok; evangélikus, református és katolikus templomok, valamint plébániák, parókia épületek, közösségi terek, udvarok tisztultak meg. Turista útvonalat és hadi sírokat gondoztak, segélyszervezetek munkájába, valamint az újraélesztés fontosságára való felhívó programba is bekapcsolódtak a résztvevők.

Példamutató iskolák kapcsolódtak be idén is az önkéntes akció szervezésébe és megvalósításába, nem ritkán a teljes tanulói közösséget mozgósítva a feladatokért. A legtöbb diák a következő intézményekből jelentkezett (az iskolák nevének ABC-rendjében): Eötvös József Evangélikus Gimnázium (Sopron), Döbrentei Gábor Evangélikus Általános Iskola és AMI (Boba), Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium (Eger), Halmi Telepi Általános Iskola (Vecsés), Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI (Szombathely), Schéner Mihály Evangélikus Általános Iskola (Medgyesegyháza), Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda), Szent Orsolya Katolikus Általános Iskola (Kevermes), Tatai Református Gimnázium (Tata), Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium (Kiskunmajsa).

A határon túl sem tétlenkedtek az önkéntesek: Nagyváradon például gimnazisták és szakács diákok készítettek süteményt és vitték el közösen hajléktalanoknak; speciális iskola diákjai közös programokon, játékokon vettek részt egészséges kortársaikkal; időseket kísértek egy nekik szervezett programon, az Alzheimer sétán. Az önkénteseket 2024-ben is vidám pólóikról lehetett megismerni, melyen olvasható a program mindenkori mottója: Több vagy, ha adsz!

További információ a 72 óra önkéntes akcióról: 72ora.hu Facebook (hétvége folyamán rendszeresen frissülő beszámolókkal és képekkel): /72ora | Instagram: /72ora

 

A cikk a 72 óra és a 777 fizetett együttműködsének keretében jött létre. 

Egyéb
hirdetés