2023. 05. 18.

Miért vagyok még mindig egyedül? – 5 lehetséges ok

Legtöbbünk hivatása a házasság. Ha úgy érzed, te is erre az útra kaptál meghívást, és már régóta vágysz egy kapcsolatra, de csak nem akar összejönni, jogosan teszed fel a kérdést: miért vagyok még mindig egyedül?

Az egyedülállóságnak sok oka lehet, és vannak olyan okok, amelyek a hatáskörödön kívül esnek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyeken tudsz (és érdemes is) változtatnod, amennyiben párkapcsolatra vágysz. Ezeket a tanácsokat egy amerikai keresztény Youtuber, Tiffany Dawn osztotta meg egy videójában, aki hosszú időn keresztül kereste a párját, így saját tapasztalatból tud beszélni. Örömmel adjuk tovább nektek a tippeket, hogy a segítségetekre váljon.

  1. Nem vagy tisztában azzal, milyennek tűnik mások számára a viselkedésed

Emlékszem, mikor a húszas éveimben jártam, nagyon féltem az elutasítástól, és attól, hogy újra megbántanak, ezért nem akartam, hogy bárki is észrevegye, hogy tetszik nekem valaki – meséli Tiffany. Nem akartam, hogy a fiúnak, akit kedveltem, feltűnjön az érdeklődésem, mert féltem, hogy elutasít, és ennek mások is a szemtanúi lesznek. Ezért felvettem egy szerepet; bár kívülről nagyon magabiztosnak tűntem, elzárkóztam a kapcsolatok elől. A bezárkózottság, az elutasítás látszott a járásomból, a keresztbe tett karjaimból, abból, hogy elfordítottam a fejem.

hirdetés

Az egész testbeszédem azt üzenete: nem érdeklődöm irántad, nem tetszik nekem itt senki, nem akarok megállni beszélgetni. Még ha tényleg kedveltem is valakit, nem mutattam ki az érzéseimet.

Ez határozottan hozzájárult ahhoz, hogy szingli maradjak, hiszen az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy érdeklődöm-e irántuk vagy sem. Hatalmas akadály volt a zárkózott viselkedésem. Mit kell tehát ehelyett tenned? Légy megközelíthető! Gyakorold azt, hogy másokra mosolyogsz, felveszed a szemkontaktust, kicsit lelassítasz! Legyen nyitott a testtartásod, mert ezzel azt kommunikálod, hogy nyitott vagy egy beszélgetésre, és van benned érdeklődés.

  1. Irreális elvárásaid vannak az első randit illetően

Olyan keresztény körökben nőttem fel, ahol az az elképzelés élt, hogy lényegében már az első randi előtt tudnod kell, hogy egy illetőt el tudsz-e képzelni a férjednek/feleségednek, vagy sem. „Csak azzal randizz, akivel össze tudnál házasodni!” – hangzott el gyakran a tanács. De mégis, honnan lehetne tudni, hogy összekötnéd-e az életed valakivel, ha nem is ismered? Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik elsőre nagyszerűnek tűnnek, de miután közelebbről megismered őket, rájössz, hogy a korábbi elképzeléseid nem fedik a valóságot. Nem tudhatod, hogy valaki az igazi számodra, amíg meg nem ismered. Könnyű gyorsan leírni az embereket, elhamarkodottan kritikát megfogalmazni, valamint az ismerkedés során a szükséges kérdéseket túl korán feltenni. Ha a komoly kérdéseket a megfelelő időben tesszük fel, akkor nem válunk görcsössé, ebben segíthet ez a cikk is.

  1. Nem tudod, hogy hol ismerkedhetnél

Hogyan bővíthetnéd a kapcsolati hálód? Hol találkozhatnál több fiúval/lánnyal? Azt javaslom, hogy bővítsd a teljes kapcsolati hálód. Tehát, ne csak azért menj el bizonyos helyekre, hogy potenciális házastársat találj, hanem hogy új barátokra találj! Sosem tudhatod, kinek van egy jófej és vonzó testvére, unokatestvére, barátja, nem tudhatod, ki kit ismer. Emellett természetesen keress fel olyan helyeket is, ahol más, számodra szóba jövő szinglikkel találkozhatsz!

  1. Vakfoltok az életedben

Mindannyiunknak vannak vakfoltjai. De mik is ezek? Az életünk olyan területei, olyan problémák, amelyeken még dolgoznunk kell, amelyek visszatartanak minket, és még csak észre sem vesszük ezeket. Ezzel nem arra a közkeletű üzenetre akarok utalni, hogy „azért vagy szingli, mert Isten még dolgozik a személyiségeden”. Nagyon nem szeretem ezt a mondást, hiszen Isten életünk minden szakaszában dolgozik a jellemünkön, akár szingli vagy, akár házas. Azt akarom inkább kifejezni, hogy lehetnek olyan dolgok, amelyeket mások észlelnek veled kapcsolatban, és azt gondolhatják: „nem érdeklődöm eziránt az ember iránt, mert látom, hogy az életében nagy problémák vannak”.

Te talán észre sem veszed ezeket a problémákat, normálisnak tűnnek számodra a dolgok, hiszen így nőttél fel.

Az én egyik vakfoltom az volt, hogy borzasztó kétségbeesettnek tűntem mások számára. Nagyon vágytam már egy kapcsolatra, és ezt mindenki megtudta volna rólam mondani. Ezért sokan nem azt érezték, hogy valóban irántuk érdeklődök, inkább azt gondolták, hogy ez a lány csak egy barátot akar magának. És igazuk volt. De szükséges volt, hogy átdolgozzam magamban ezt a fázist, a kétségbeesett keresést, hogy aztán eljuthassak az önszeretethez, a tartós baráti kapcsolatokhoz. Persze ezután is vágytam egy párkapcsolatra, de már nem voltam kétségbeesve. Ez egy vakfolt volt az életemben, ami kapcsán nem realizáltam, hogy hozzájárult ahhoz, hogy egyedülálló maradjak. Fontos, hogy közösségben éljünk, hogy észrevegyük a vakfoltjainkat, és a problémáinkat közösségben dolgozzuk fel olyan emberekkel, akikben megbízunk.

  1. Azt hiszed, hogy a Szentlélek szól hozzád, de valójában a múltbéli fájdalmad és traumád kapcsol be

Sok fiút kosaraztam ki, mert amint elkezdtem irántuk érdeklődni, és ők is irántam, felszívódtam, eltűntem, nem írtam nekik vissza. Ahogy kifejezték az érdeklődésüket, hirtelen már nem akartam semmit tőlük, mert szó szerint úgy éreztem, hogy hányingerem lesz attól a gondolattól, hogy újra látnom kell őket. Azt gondoltam, ez biztosan a Szentlélek munkája, aki próbál megvédeni engem; hogy Isten biztosan így mutatja meg, hogy ez a személy nem hozzám való. Valójában a múltbéli fájdalmam és traumám kapcsolt be bennem. Kobe Campbell traumaterapeuta felteszi a kérdést: a Szentlélek szól benned, vagy a traumád?

Fontos megvizsgálnunk, hogy egy adott érzés, például a félelem, a múltamból, a neveltetésemből, esetleg más kapcsolatokból fakad, vagy a Szentlélek próbál meggyőzni arról, hogy ez az illető nem nekem való.

Ha hasonló helyzetek újra és újra megismétlődnek veled, arra bátorítalak, beszélgess ezekről valakivel. Én ebben a helyzetben elmentem a lelkipásztorom feleségéhez, és megkérdeztem tőle: „Ez normális? Normális, hogy így érzek? Isten próbál megvédeni engem? Vagy egy olyan problémáról van szó, amin nagyon is dolgoznom kéne?” Erre ő azt mondta, hogy tanácsadásra és imára van szükségem. Jó pár alkalommal találkoztam vele, és sikerült sok problémát hátrahagynom, meggyógyulnom. Így, amikor találkoztam a férjemmel, már képes voltam egészségesen kapcsolódni, túl tudtam lépni a kezdeti félelmemen.

Forrás: Youtube

Fordította: Fekete Ági

Mindennapok Segítő tippek Videók
hirdetés