2021. 11. 18.

Az intimitás 5 fajtája – Avagy miért szól ez többről, mint a szex?

Sokaknak a szex jut eszébe elsőként az intimitásról, holott ez sokkal többről szól. Beszélhetünk érzelmi, intellektuális, fizikai, lelki és rekreációs intimitásról. Ami mindegyikben közös: segít szorosabban kapcsolódni a társadhoz és mélyebb figyelemre tanít egymás felé.  

„Egyszerűen nem érzem, hogy kapcsolódni tudnánk” – mondja a pár mindkét tagja. Valamikor a kapcsolatuk folyamán elkezdtek eltávolodni egymástól, és mára úgy érzik, már csak egymással párhuzamosan élik az életüket, de nem együtt. Erre a problémára a megoldás a legtöbbször az intimitás megélése vagy újraélesztése.

Az intimitásnak 5 különböző fajtája van, és szakemberek szerint akkor érezzük igazán jónak a házasságunkat, ha tudatosan energiát és időt fektetünk abba, hogy mindegyik működjön.

  1. Lelki intimitás

Az első és legalapvetőbb típusa az intimitásnak a lelki szint. A lelki intimitást egyfajta csomópontnak is tekinthetjük, amelyből az összes többi fajta kiindul. Ha ez a fajta intimitás erős köztetek, akkor a többiben lehetnek ugyan kisebb-nagyobb hullámvölgyek, ám egy alapvető ellenálló képesség végig jelen lesz a kapcsolatotokban. Lelki intimitás származhat egy-egy mély beszélgetésből, egymásért való imából és akár közös dicsőítésből is. Isten igéje a lelkünk tápláléka (ld. Mt. 4:4). Ha ugyanabból a lelki forrásból táplálkozunk, akkor lesz esélyünk együtt növekedni, nem pedig más-más irányba. A közös ima és dicsőítés pedig nemcsak a házastársakat vonja közelebb egymáshoz, hanem Jézushoz is közelebb visz.

 

hirdetés
  1. Rekreációs intimitás

A rekreációs intimitás lényege, hogy keressetek a partnereddel azonos hobbit vagy érdeklődési kört, amely segít a szabadidőtökben tevékenyen pihenni, feltöltődni. Ezek a tevékenységek nagyon sokfélék lehetnek, az otthoni tevékenységektől (pl. közös keresztrejtvényfejtés) a legextrémebbekig (pl. sárkányrepülés), de bárhol is legyetek, az, hogy mindketten élvezitek ezt az aktivitást, nagyon fel tudja tölteni a kapcsolatot. A közös programok a kapcsolatok elején jellemzően még sokkal gyakoribbak, de aztán a sok hétköznapi kötelesség, munka és gyerekek mellett könnyen elhalványodhatnak. A párkapcsolatban azonban nagyon fontos adalék a közös játék és nevetés, ami  tartalékot is adhat a nehezebb időkre.  

 

  1. Intellektuális intimitás

Az intellektuális intimitás azt jelenti, hogy különféle témákról őszintén beszélgettek, a legkönnyedebbektől (pl. a kedvenc film) a legbonyolultabbakig (pl. politika, vitás kérdések). A rekreációs intimitáshoz hasonlóan az intellektuális is sokkal intenzívebb lehet a kapcsolat elején, de nagyon fontos, hogy ez megmaradjon a későbbiekben is. Sokszor azt hisszük, mivel már évek óta együtt vagyunk, mindent tudunk a társunkról és arról, hogyan gondolkodik egy-egy téma kapcsán, de ez egyáltalán nem biztos! Legyetek kíváncsiak egymásra! Szánjatok arra időt tudatosan, hogy leültök és telefonoktól mentesen csak beszélgettek egymással – mondjuk egy forralt bor mellett!

 

  1. Fizikai intimitás

Ez a fajta jut eszébe a legtöbb embernek elsőre, ha meghallja az „intimitás” szót. A fizikai intimitás magában foglalja a szexet, de nem kizárólag arról szól. Ide tartozhat egy ölelés, egy kézfogás, vagy összebújás a kanapén filmnézés közben. A férfiak gyakran minden fizikai érintést a szexualitás jelének értelmeznek, de sok esetben a nők csak romantikára vágynak (természetesen ugyanez igaz lehet a férfiakra is). Akinek a fizikai érintés a fő szeretetnyelve, annak nagyon magas lehet az igénye, hogy odabújjon a másikhoz vagy egy nap többször megöleljék egymást a partnerével. Figyelj arra, mire vágyik a társad! Sokszor az is nagyon sokat jelenthet, ha csak megsimogatod a hátát, mikor elmész mellette.

 

  1. Érzelmi intimitás

Ha felfeded a legmélyebb érzéseidet a társad előtt és ő meg tud érteni téged, az abszolút építi a bizalmat. Azt azért érdemes számításba venni, hogy minden ember más szinten tudja kimutatni az érzéseit, és ez lehet, hogy nem azonos a te szinteddel. Fontos, hogy próbáljuk meg szétválasztani ezt az intellektuális intimitástól, amikor is gondolatokat osztunk meg egymással, itt pedig jellemzően érzelmeket. A nők gyakran csak arra vágynak, hogy megoszthassák az érzelmeiket a férjükkel, de ezt a férfiak sokszor félreértik és azt hiszik, a nő azért mondja el a problémáját, mert megoldást vár rá. Ha tudatosítjuk ezeket a különbségeket, akkor már sokkal jobbak az esélyeink, hogy megértsük egymást!

 

Ha a kapcsolódás valami miatt halványodik a házastársak között, akkor nagyon gyakran a nők és a férfiak más-más módon próbálják újrateremteni az intimitást és nem értik, miért nem működik. Az is gyakori, hogy mindkét fél csak a saját igényeire és hiányaira figyel, a másikéira nem. Ezért nagyon fontos megtanulnunk, hogyan helyezzük a másik szükségleteit a sajátunk elé és hogyan szeressük a másikat töretlenül, akkor is, ha valami rosszulesett (János 13:34–35; Galata 5:13; 6:2; Efézus 4:2, 32; 1Péter 4:8–10). Így tudunk az elszigetelődés spiráljából újra rátalálni egymásra. Ne feledjük: az összes intimitási formában Isten van a segítségünkre, rá alapozva a kapcsolatunkat a szeretet soha el nem múlik.

 

Forrás: Faith It

Borítókép - Fotó: Andrea De Martin | Dreamstime.com
Mindennapok
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 11. 19. 10:16

    A szokásos locsogás, mindenről szól, csak a lényegről nem.
    “a kapcsolatuk folyamán elkezdtek eltávolodni egymástól, és mára úgy érzik, már csak egymással párhuzamosan élik az életüket, de nem együtt”
    Ez szinte minden kapcsolattal így van. A libsik szerint a megoldás az, hogy ilyenkor mindig új kapcsolatot kell kezdeni. És a keresztények szerint? Az, hogy keresztrejtvényt kell fejteni, forralt bort inni, filmet nézni, és sárkányt repülni? Persze.
    A valóság az, ez az elhidegülés szükségszerűen bekövetkezik a fogamzásgátlás bűne miatt. Semmiféle locsifecsi okoskodással nem lehet elkerülni, csak azzal, ha arra használjuk a “fizikiai intimitást”, amire az való.

    • Válasz Nevenincs 2021. 11. 26. 22:19

      Olyan keményen, gúnyosan, bántón vágod ide a véleményedet, hogy a benne rejlő komoly igazságtól is inkább csak távolítod az embert. Kár.