2016. 10. 20.

Összebalhéztak a románok a melegházasság kérdésén

Állásfoglalásra szólította fel Klaus Iohannis román államfőt a melegházasság alkotmányos tiltása mellett kampányoló Viorel Iuga, a romániai baptista szövetség elnöke. Az államfő nem kész az állásfoglalásra, de elítéli a vallási fanatizmust.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy Romániában a Koalíció a családért nevű civil szervezet alkotmánymódosító kezdeményezését több mint három millióan írták alá. Iuga, aki a Romániai Evangélikus Szövetség elnöki tisztségét is betölti, emlékeztette az államfőt a kezdeményezés hatalmas támogatottságára, majd felszólította, hogy foglaljon állást a család és a normalitás mellett. Iuga jelezte az államfőnek, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor szembe kell néznie a menesztésével-írja az MTI.

Iohannis figyelmét szerdai sajtóértekezletén egy újságíró hívta fel Iuga szavaira. Az államfő azt mondta, még nem jött el az ő sora, hogy állást foglaljon a kérdésben, de hozzátette: ő is egy vallási és etnikai kisebbséghez tartozik, éppen ezért a tolerancia, a nyitottság és a bizalom híve.

hirdetés

“Vissza kell térni a toleranciához, a másik elfogadásához, jó és rossz tulajdonságaival együtt. Nem vagyunk mind egyformák, az etnikai közösségek, vallási közösségek nem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” – szögezte le Klaus Iohannis államfő.

A civil szervezet azért harcol, hogy az alkotmány “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, a jelenlegi alkotmány ugyanis “házastársakat” említ. Romániában a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A Koalíció a családért azt szorgalmazza, hogy tegyék a választási kampány témájává a kérdést, és a decemberi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.

Forrás: MTI

Kép: pixabay.com

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás