2017. 09. 05.

Hogyan legyél szent? – Teréz Anya breviáriuma

Teréz Anyát egy éve avatta szentté Ferenc pápa. Ez alkalomból egy olyan könyvet hoztam nektek, ami Teréz Anya gondolatait tartalmazza az év minden napjára.

Mindnyájan szentségre vagyunk meghívva. Teréz Anya korunk egyik nagy szentje igazi példánk lehet ebben. Értékes gondolatai közül, most azokat emelem ki, melyek a szentséghez vezető úton segítenek minket.

„Vegyük a fáradságot, hogy a szentség tanítását igazán és valóban megtanuljuk Jézustól, akinek szíve szelíd volt és alázatos. Nem azért kell szentekké válnunk, mert olyannak szeretnénk érezni magunkat, hanem hogy Krisztus teljes egészében élhessen bennünk. Jézus szavainak – „Szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket” (Jn 15,12) – nemcsak világosságként kellene világítania életünkben, hanem lángolva ki kellene égetnie belőlünk az önzést is, amely meggátolja a szentség növekedését.”

hirdetés

Kalkuttai Szent Teréz 1910-ben született a macedóniai Szkopjéban. 18 évesen lépett be a Loreto Nővérekhez, hogy misszionáriusi életet éljen. Innen Indiába küldték, ahol elvégezte a noviciátust. Majd a képzés befejeztével Kalkuttában tanított 1948-ig. Ekkor hozta létre a Szeretet Misszionáriusainak szerzetesrendjét. Számos kitüntetésben részesült, 1979-ben Nobel-békedíjat kapott. Sok embert megérint Teréz Anya személye, és az, hogy milyen kitartóan és hősiesen élte meg a hivatását. Ő volt a fény, a sötétségben élő szegényeknek.

„Hűségesen végezzétek a szeretet apró gyakorlatait, amelyek életszentséggé épülnek bennetek, és Krisztushoz tesznek titeket hasonlatossá.”

A breviárium szó jelentése több könyvből összeállított, rövidített szövegek gyűjteménye. Eredetileg zsolozsmás szövegeket tartalmazó liturgikus könyv. Régebben a szerzetesek, papok több könyvet használtak a zsolozsmázás során: külön könyvben voltak a himnuszok, karversek, olvasmányok, a szentekről mondott részek és a zsoltároskönyv. A XI. században ezeket egy könyvbe gyűjtötték, majd a tridenti zsinat ez alapján hagyta jóvá a Római Breviáriumot, amely az egész Egyház egységes zsolozsmáskönyve.

 „Nem élhetünk kettős életet, nem mondhatunk igent és nemet is, hogy akarom is meg nem is; hogy szent akarok lenni, és ugyanakkor mégsem akarok.”

Ebben a könyvben az a jó, hogy kisméretű, így elfér akár egy kisebb méretű táskában is, így bárhová magunkkal tudjuk vinni. És a nap bármelyik szakaszában elővehetjük, hogy elolvassuk az adott napra vonatkozó idézetet. Az év minden napjára jut egy-egy gondolat Teréz Anyától, melyek gazdag útmutatást adhatnak a mindennapjainkhoz. Különösen ajánlom azoknak, akik még nem olvastak Teréz Anyától könyvet és meg szeretnék ismerni őt.

„Erősen emlékezzetek arra a három dologra, amit Teréz Anya mond nektek:

– Istennek való teljes önátadás,

– kölcsönös, szeretetteljes bizalom,

– öröm mindenkinek és mindenkivel.

És így valóban szentek leszünk, ahogyan Jézus.”

A könyv beszerezhető a D18 keresztény kávézó és könyvesboltban (link: http://d18.hu/). Ha a fizetésnél a 777-re hivatkozol, 10 % kedvezményt kapsz a könyv árából!

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Andrea 2019. 07. 13. 17:45

    Tisztelt 777,

    Szeretném megajándékozni egy Ismerősöm Teréz Anya Breviariumaval
    Nekem volt egy, de sajnos, már nincs.
    Hol vehetek ?

    • Válasz Martí Zoltán 2019. 07. 13. 19:41

      Kedves Andrea, gyorsan megnéztük a netes lehetőségeket, de első körbe nem találtunk, így kicsit mi is tanácstalanok vagyunk! A csapat nevében: Zoli