2024. 09. 23.

5 élethelyzet, amikor a barátok kulcsfontosságúak

Ahogy az esküvőmön készült képeket nézegettem, hatalmas hála töltötte be a szívem a barátaim iránt. Eszembe jutottak azok az évek, amikor még egyedülálló voltam. Ők végig velem voltak, bátorítottak, és amikor padlón voltam egy csalódás miatt, felemeltek és azt suttogták: „menj tovább, valami nagyon jó vár rád!” Igazuk volt. Olyan is volt persze, hogy együtt sírtunk vagy dühöngtünk. Vagy ebben a sorrendben.

Talán neked is ismerősek lesznek a következő kis epizódok.

Az igaz barátaid ott vannak…

  1. Ha elbizonytalanodsz magadban

Ott vannak azok az időszakok, amikor elbizonytalanodsz magadban. Ki vagyok? Mit keresek itt? Jó helyen vagyok? Azt csinálom, amire Isten teremtett? – teszed fel sorra a kérdéseket. A barátaid – különösen a hívő barátaid – azok, akik ilyenkor újra és újra emlékeztetnek arra, hogy ki vagy Istenben. Hogy az Ő szeretett gyermeke vagy. A választottja. Az, akiben megbízik. Az, akit elég erősnek tart ehhez az élethez.

  1. Ha reménytelen vagy

Gondolj azokra az időszakokra is, amikor különösen sötétnek tűnik minden. Kilátástalanság. Reménytelenség. Talán racionálisan még tudod is, hogy Isten jó, de a körülményeid, az érzéseid egyáltalán nem erről tanúskodnak. Ha ilyenkor be mered vállalni a sebezhetőséget, és elmondod a barátaidnak, miken mész keresztül, az hatalmas erőt tud adni. Nem is jó tanácsok kellenek ilyenkor, csak az, hogy valaki meghallgasson. Hogy veled legyen a mélyben is. ,,Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld 17,17) 

  1. Ha öröm ér

Aztán ott vannak a magasságok. Egy évek óta várt imakérés valóra válik. Elérsz valamilyen sikert a szakmádban. Összegyűlik a pénzed egy autóra. Vagy semmi látványos, egyszerűen csak fejlődtél magadhoz képest. Bármi is legyen ez a hegytető: az igaz barátaid ott vannak veled, és örülnek. Nem irigykednek, nem kezdik el összehasonlítani az életüket a tiéddel, egyszerűen osztoznak a boldogságodban.

  1. Ha vétkezel

Annyira jó, ha vannak olyan baráti kapcsolataid, amelyekben tényleg biztonságban érzed magad. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy elmondd nekik, ha bűnbántra jutottál. Sokszor a bűn a sötétben, a titokban tud erőt venni rajtad igazán. Ha van kinek elmondanod, és a fényre hozod, amit tettél, máris elhalványul a bűn hatalma és kísértése. Ha közösen imádkoztok, és kiöntöd a szíved, egyből megérezheted Isten irgalmát és azt, hogy Ő már megbocsátott neked. 

  1. Ha csak vágysz a közösségre

Van, hogy semmilyen különösebb okod nincs rá, egyszerűen csak vágysz a barátaid társaságára. Egy mély beszélgetésre valamelyikükkel kettesben. Egy laza filmezős estére többen. Egy társasozásra, amikor semmilyen komoly kérdés nem kerül szóba. Mert szimplán szereted őket. Érdekel az életük. Feltöltő velük lenni.

 

Szívből kívánom, hogy neked is legyenek ilyen barátaid. Ha pedig vannak, akkor légy értük hálás Istennek, és ne vedd természetesnek a jelenlétüket az életedben! Kapcsolódjatok minél többet személyesen, kérdezd meg, hogy vannak, mesélj nekik néha random a napodról. Akár egyedülálló vagy, akár házas vagy családos: a barátok az életed egyik legfontosabb tartópilléreit jelentik.

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Pontokba szedve Szilágyi Anna
hirdetés