2024. 06. 26.

Szeretnél nyáron lelkileg is töltődni? Lelkigyakorlat – és táborajánló!

Berobbant a nyár, és remélhetőleg a testi felüdülés mellett a lelkit is keresni akarjuk az év ezen szakaszában, mikor valamivel több időnk van megpihenni, lelassulni, frissességet és új lendületet vinni az Istenkapcsolatunkba. Összegyűjtöttünk nektek néhány oldalt, ahol kedvetekre válogathattok a lelkigyakorlatok között, és pár hasznos szempontot a választáshoz.

“Te jelölted ki a föld határait, te alkottad a nyarat és a telet” – olvassuk a Zsoltárok könyvében. Bár szeretünk panaszkodni a melegre, a nyár mégis legtöbbünk kedvenc évszaka gyönyörű színeivel, hosszú nappalaival, mikor végre több időnk van a pihenésre, és az évközben halogatott dolgokkal is utolérhetjük magunkat. A strandolás, az utazás kikapcsol – ahogy az Istenre, az imádságra szentelt kiemelt idő is. A nyári lazább napirend sajnos mehet az Istennel való kapcsolatunk rovására, de egy-egy lelkigyakorlat, nyári tábor új erőt és lendületet adhat.

Figyelmetekbe ajánlunk három honlapot, ahol jó pár lelkigyakorlat közül válogathattok: az egyik a jezsuita rend által működtetett Manréza Lelkigyakorlatos Ház honlapja, a másik a Bízd Rá Magad, ahol a lelkigyakorlatok mellett több mint 200 szervezet keresztény értékrendű, támogató lehetőségei és programjai közül szemezhettek. Szintén praktikus oldal az ELZA (Együttműködés Lelkigyakorlatos és Zarándokházak között) honlapja, ahol sokféle tényező (időpont, helyszín stb.) megadásával kereshetsz rá a lelki programokra (az oldalon nem jelenik meg minden lelkigyakorlat, így érdemes lehet az egyes lelkigyakorlatos házakat külön-külön is felkeresni). A lelkigyakorlatok többsége alapvetően katolikusoknak van meghirdetve, de protestánsoknak is van lehetősége részt venni – a jelentkezés során ne felejtsd el jelezni a felekezeti hovatartozásod.

A fiataloknak (18-35 év közöttieknek) szóló keresztény nyári táborok, zarándoklatok, fesztiválok tekintetében is bőven van választék; az idei programokat Andrásfalvy Mirjam Youtuber összegyűjtötte egy videóban, amit ide kattintva nézhettek meg (a videó leírásában is megtaláljátok a programokat)!

Néhány szemponttal pedig szeretnénk segíteni a választást:

1. Hivatás, életállapot szerinti lelkigyakorlatok

Egyházunk tagjainak sokszínűségét képviselve, hál’ Istennek már sokféle életállapot szerinti lelkigyakorlat létezik: lelkigyakorlat jegyeseknek, papoknak, hivatáskereső fiataloknak, családoknak, egyedülálló szülőknek, meddőséggel küzdő pároknak, nyugdíjas korúaknak stb. Ha a hivatásod, életállapotod kapcsán foglalkoztatnak kérdések, érdemes lehet ez alapján keresned.

2. Csendes vagy közösségi, táncos vagy szemlélődő lelkigyakorlat

Más oldalról is meg lehet fogni a kérdést: milyen típusú elvonulásra vágysz? Csendben szeretnél lenni úgy, hogy pusztán csak egy lelki vezetővel oszd meg az imatapasztalataidat? (A csendes lelkigyakorlatok jótékony hatásairól ebben a cikkben olvashatsz bővebben). Szeretnél elmélyíteni egy imamódot, vagy kipróbálnál egy újat, például a táncmeditációt? Vannak már erre specifikálódott lelkigyakorlatok is. A testet és lelket egyszerre megmozgató programra vágysz, ahol a sport is imaként van beépítve a napodba? Vagy szívesen lennél közösségben, és hallgatnál napközben előadásokat, tanításokat? Ha tudod, hogy mi a célod, vágyad a lelkigyakorlat kapcsán, könnyebb lesz a sokféle lehetőség közül választanod.

3. Egy-egy konkrét személyhez, közösséghez kötődő lelkigyakorlat

Ha van egy közösség, plébánia, ahova tartozol, akkor adottak számodra a konkrét lehetőségek a lelki programok kapcsán, de rákereshetsz az interneten ismert tanítók, gyógyítók lelkigyakorlataira is. Mi most két személyt említenénk meg; az egyik az indiai Margaritha nővér, aki saját maga dolgozott ki gyógyító lelkigyakorlatokat, és gyakran jön Magyarországra, a másik pedig a horvát Mijo Barada, aki imacsoportokat, szemináriumokat és lelkigyakorlatokat tart a lelki megújulás témájában. Néhány előadása Youtube-on is fent van.

4. Idő
Természetesen az is meghatározó, hogy mennyi időt és pénzt tudsz rászánni a lelkigyakorlatra (megjegyzés: van, ahol lehet kedvezményt kérni, illetve a diákok számára kedvezőbb árat biztosítanak a szervezők). Ha még nem voltál csendes lelkigyakorlaton, fontos tudnod, hogy nem érdemes rögtön egy egyhetes elvonulással kezdened, mert hirtelen sok lehet a csend; inkább menj el először egy 2-3 naposra, ahol biztosítva van a résztvevőknek a lelkivezetés, mert így meg tudod osztani a benned felmerülő kérdéseket, kétségeket!

Ha további javaslatokra van szükséged, görgesd végig a 777 olvasóinak ajánlásait Facebookon és Instagramon! Van még valami, amit hozzátennél? Írd meg kommentben!

Jó feltöltődést és áldott nyarat kívánunk mindenkinek!

Lelkiség
hirdetés