2023. 06. 14.

Csendes lelkigyakorlat? Jöhet!

Kikapcsolt telefon, elmélyedés a Szentírás szövegeiben, napi több óra imádság, lelkivezetés, séta a természetben… ezek néhány jellemzői a csendes lelkigyakorlatoknak. A legfontosabb elemet azonban még nem mondtam; ez az Istennel való, mély, szeretetteljes együttlét, amelyre mindannyian vágyunk és mindannyian meghívást kapunk.

Néhány napja, hogy egy csendes lelkigyakorlatról hazaérkeztem. Nem első alkalommal vettem részt ilyen programon, így a lelkigyakorlat felépítése nem volt számomra ismeretlen, azt azonban, hogy mi fog a lelkemben történni, nem tudhattam, hiszen Isten minden alkalommal más és más jóval halmoz el – azzal, amire épp a leginkább szükségem van.

Emberként Isten képmására lettünk teremtve, ebből fakadóan

hirdetés

nincs a világon olyan tevekénység vagy bármilyen dolog, ami boldogabbá és teljesebbé tehetne minket, mint a Teremtőnkkel megélt, mély, szeretetteljes együttlét.

Erre az egységre hívőként gyakran törekszünk, és a különböző személyiségtípusoknak köszönhetően más és más módokon szól hozzánk az Úr. Van, akit a zenén, mást a természeten keresztül érint meg Isten, és van, aki akkor érzi leginkább Jézus jelenlétét az életében, ha szereti a körülötte lévőket. A csendre, az elvonulásra azonban mindannyiunknak szüksége van. „Magamhoz édesgetem, kiviszem a pusztába, s a szívére beszélek” – olvassuk Ozeás próféta könyvében. S nem erre vágyunk szívünk mélyén mindannyian? Hogy Isten Magához édesgessen minket, és a szívünkre beszéljen? Hogy egyszerűen Vele legyünk?

Három nap csendben. Ennyi időt töltöttem el Istennel, Rá fókuszálva. Nagy segítségemre volt a lelkivezetőm, akivel naponta egyszer volt lehetőségem beszélni, és a Szentlélek vezetésével segített a szálakat kibogozni, a kérdéseket, imádságban kapott gondolatokat, képeket helyre tenni, a bennem születő fénynek teret adni. Most is és minden alkalommal megtapasztalom, hogy Isten úgy tud gyógyítani, ahogyan más nem. Az Ő keze lelkem minden részére elér, Neki semmi sem lehetetlen. Megdöbbentő, hogy mennyire élő a szava ma is, mennyire vonatkoztatható egy-egy bibliai szakasz a saját életemre, és hogy

a Szentírás nem csupán azért van, hogy megismerjük Istent és Jézus 2000 évvel ezelőtti életét, hanem hogy ma is nagy erővel gyógyítson és vezessen általa a Lélek.

Talán furcsa ezt olvasni, de a csendben sokkal több dolog történik, mint a zajos világban. Az imádságos elvonulások során mindig több kegyelmet kaptam, mint amit vártam. Sokkal többet, hiszen Isten vágya az, hogy életem legyen és bőségben legyen, ezért százszorosan megáldja a Rá fordított időt. S bár a lelkigyakorlat során nem csak szép és kedves dolgok zajlanak a lelkünkben, sőt, meg lesz a magunk halála és feltámadása, mégis minden lemondást, fáradalmat és küzdelmet megér.

És hogy mikor érdemes elmenni lelkigyakorlatra? Lényegében minden élethelyzetben szükségünk lehet rá, például, ha úgy érezzük, elakadtunk, keressük az utunkat, vagy gyógyulni és szabadulni vágyunk, vagy egyszerűen szeretnénk mélyíteni az Istenkapcsolatunkat, tisztábban hallani Isten hangját, esetleg fontos döntés előtt állunk, szeretnénk valamit lezárni, továbblépni, új erőt nyerni. Ha oly sok mindenben követni akarjuk Krisztust, emlékezzünk arra, hogy Neki is szüksége volt az elvonulásra, az Atyával töltött időre. „Jézus a Szentlélektől eltelve elment a Jordántól, s a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra” (Lk 4,1).

Megpihenni Isten jelenlétében, megtapasztalni végtelen szeretetét, békéjét, felismerni életünkre vonatkozó akaratát, hallani a hangját, ahogy a nevünkön szólít. A lelkigyakorlat segíti a tisztánlátást, a belső gyógyulást, de a jó lelki szokások elindítását is ösztönzi. Segít abban, hogy felismerjük a gyenge pontjainkat, letegyük a bűneinket és terheinket. Hogy újrakezdjünk. Megkaphatjuk azt a kegyelmet, hogy az örökkévalóság szemszögéből vizsgáljuk földi életünk, s így ismét a legfontosabb kerüljön első helyre a szívünkben: Isten. Aki lehet, hogy már régóta vágyik arra, hogy gyógyítson téged, szóljon hozzád, de a túlzsúfolt életed miatt nincs erre elég ideje és tere. Mit gondolsz, adnál Neki egy esélyt?

Ha érzed a szívedben a hívást egy lelkigyakorlaton való részvételre, de eddig nem mertél lépni, vedd jelnek ezt a cikket, és ne várj tovább; Isten vágyik rád, szeretne téged Magához édesgetni, és a szívedre beszélni! Segítségedre lehet ez az oldal, ahol 25 lelkigyakorlatos ház lehetőségei közül tudsz válogatni az időpont és helyszín megadásával.

Bízz és higgy abban, hogy Isten megáldja minden erőfeszítésünk, lépésünk, amelyet Felé teszünk.

Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés