2024. 06. 19.

5 imádság, amelyet utazás közben is elmondhatsz

Talán vágysz arra, hogy az ima nagyobb prioritást élvezzen az életedben, de nehezen találsz rá időt a feladataid között. Mi lenne, ha a hétköznapjaid során imával töltenéd ki a holtidőket? Ilyen üresjárat lehet többek között az utazás. Akár vezetsz, akár tömegközlekedési eszközön ülsz, megvan a lehetőséged, hogy Istenhez fordulj!

“Szüntelenül imádkozzatok!” – hangzik el a felhívás Pál apostol levelében, ami a feladatokkal és programokkal tűzdelt napjainkat elnézve igencsak nehezen tűnik megvalósíthatónak. Azonban, ha kihasználjuk a napközbeni holtidőket, így például az utazás közbeni üresjáratot, egyre több időt fog kitölteni az imádság az életünkben.

  • Napszakhoz kapcsolódó imák

A katolikus imaélet nagy része a különböző napszakokra épül. A papok, diakónusok és szerzetesek a nap bizonyos időpontjaiban meghatározott imádságokat mondanak el, ez az imaórák liturgiája, a zsolozsma, amit természetesen a hívek is végezhetnek (a mobilodra is letöltheted a Zsolozsma appot). Tudjuk, hogy a napunknak imádsággal kéne kezdődnie, de lehet, hogy a reggeleinket a kaotikusság és a sietség jellemzi. Amikor kilépünk az ajtón és beszállunk az autóba vagy felszállunk a buszra, ahelyett, hogy rádiót hallgatnánk vagy felesleges telefongörgetéssel töltenénk az időnket, elmondhatunk egy reggeli imádságot – a 777 oldalán jópárat megtalálsz. A dél az Úrangyala imádság ideje, az imádságé, mely a megtestesülés szent titkáról emlékezik meg. Akár be is állíthatsz a telefonodon egy ébresztőt 12 órára, hogy emlékeztessen az ima elmondására. Délután 3 pedig az isteni irgalmasság órája, mivel Jézus ekkor halt meg a kereszten. Ilyenkor érdemes elmondani az isteni irgalmasság rózsafüzérét, vagy, ha erre nincs időd, csak egy gyors “Jézusom, bízom Benned!” fohászt.

  • Ünnepekhez kötődő imák

Utánanézhetsz, hogy az aktuális egyházi ünnephez, ünnepkörhöz (húsvét, pünkösd, karácsony, stb.) milyen különleges imádságok kapcsolódnak, így az ünnepet lélekben mélyebben át tudod élni és megérteni a lényegét.

  • Helyekhez kapcsolódó imák

Utazás közben jó eséllyel elhaladunk templomok vagy temetők mellett; utóbbi esetben érdemes minden mást félretéve elmondani egy rövid fohászt az elhunytakért, a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, mert bizonyára vannak olyan személyek, akiknek szüksége van az imádságunkra. Mivel katolikusként hiszünk abban, hogy Jézus valóságosan jelen van az Oltáriszentségben, ha egy templomot pillantunk meg útközben, vessünk keresztet, kifejezve ezzel a Jézus iránti tiszteletünket és hitünket. De akkor is érdemes Istenhez fordulni, ha egy olyan hely mellett haladunk el, ami a bűnre bátorít, kérve a megtérés kegyelmét a hely üzemeltetőinek és az oda betérőknek.

  • Aktuális történésekhez kapcsolódó imák

Amikor meghalljuk a mentő-, a tűzoltó- vagy a rendőrautó szirénáját, vagy épp egy baleset helyszínén járunk, mondjunk el egy imát! Épp így, ha valaki vakmerően vezet, ahelyett, hogy felháborodnánk a sofőr viselkedésén, mondjuk el érte egy Miatyánkot (és akár ki is találhatunk néhány vicces kifogást, hogy hova és miért siet – ezzel oldva a feszültséget)!

  • Rózsafüzér

A rózsafüzér örökérvényű imádság, melynek imádkozására buzdítanak minket a szentek, a pápák, sőt, maga Mária, de mi gyakran túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy elmondjuk. A közös családi imára remek lehetőség az autóban mondott rózsafüzér, de Youtube-on vagy Spotify-on is rákereshetünk a rózsafüzérre, és együtt mondhatjuk az előimádkozóval.

Forrás: Youtube.com/ Ascension Presents

Blog
hirdetés