2024. 04. 22.

Ne add fel! – Emmanuel szerzetes lélekemelő gondolatai

„Talán épp kilátástalannak éled meg a helyzeted, de mielőtt feladnád, imádkozz! Lehet, hogy eddig saját erőből próbálkoztál, de most ideje Istenre támaszkodni, így más szemmel fogod a dolgokat látni.” Ilodigwe Emmanuel, Nigériából származó szalézi szerzetes lélekemelő írását osztjuk meg veletek.

Megéri küzdeni akkor is, ha most még nem látod a pozitív eredményt. Nagyon fontos a kitartás és a türelem. Lehet, hogy többször próbálkoztál már, és nem sikerült, de ha meg vagy győződve róla, hogy hív téged az Úr, megéri újra próbálkozni. Ne add fel az álmaid, a céljaid és a terveid!

A kitűzött célunk az életben olyan, mint amikor egy ember elindul biciklivel. Útközben van emelkedő, sok nehézség és akadály. De ha valaki kitartóan kerékpározik felfelé, amikor megérkezik a csúcsra, nagyon jó érzés gyönyörködni a látványban. És milyen kellemes érzés utána lefelé gurulni! Én sokat biciklizem és többször, amikor meredek úton haladok, nyugtalanít az a gondolat, hogy hogyan fogok tudni oda feltekerni. De annak ellenére, hogy ez az érzés van bennem, igyekszem magabiztosan tekerni, hogy sikerüljön feljutni. Közben, ha elfáradok, nem fordulok vissza és nem adom fel, hanem feltolom a biciklit vagy ha nagyon nem megy, akkor segítséget kérek.

Ne add fel, mert a hegycsúcson van sok látnivaló, amiben gyönyörködni lehet!

Amikor az ember elmegy a hegyekbe túrázni, sok türelem és kitartás kell, hogy fel tudjon jutni a csúcsra. Ne add fel útközben! Hiába látod, hogy a hegy teteje nagyon magas, ne félj felmenni! Ott biztosan valami szép vár rád. Ha egyedül nem tudsz felmenni, kérj meg valakit, hogy segítsen. Nem szabad csak azért elkeseredni, mert nehéz feljutni. Ne fordulj vissza azért, mert nem bírod tovább, inkább pihenj, és utána próbáld meg még egyszer.

hirdetés

A kudarc élménye az egyik tanára az életnek. Sok sikeres ember, akivel találkozunk a mai társadalomban, sokat próbálkozott sikertelenül, de nem adták fel. Az, hogy most nem sikerült, nem jelenti azt, hogy holnap sem fog. Ha az a Jóisten szándéka veled, hogy elérj oda, akkor előbb-utóbb sikerülni fog, csak türelem kell hozzá.

A mai társadalom arra nevel bennünket, hogy mindenben gyors eredmény szülessen. De néha az Úr inkább türelemre és várakozásra tanít minket. Néha az imáinkra azt a válasz kapjuk, hogy meglesz, sikeres lesz, de nem most. Nem úgy lesz sikeres, ahogyan te akarod, hanem ahogy az Úr akarja. Tedd meg a te részedet, és majd az Úr megteszi a többit a maga idejében. Kitartás!     

Sokszor hallottam ezeket: én már próbáltam ezt a vizsgát többször, de nem sikerül; nem sikerült a szakdolgozatot megcsinálni; nem sikerült munkát találnom; nem sikerült a párkapcsolat; nem sikerült kibékülni; nem bírom tovább, inkább meghalnék, feladom, mert ez már nem élet; ettől a helyzettől már nem tudok szabadulni… és hasonlók.

Ha te, kedves olvasó, ilyen helyzetben vagy, van egy fontos tanácsom számodra: NE ADD FEL, HANEM PRÓBÁLD ÚJRA! Ne add fel, hanem készülj fel újra arra a vizsgára vagy a szakdolgozatra. Küldd be újra az önéletrajzodat a munkahelyekre. Keress egy jó társaságot, ahol jó emberekkel tudsz találkozni. Nem szabad bezárkózni, mert még nincs barátod vagy barátnőd. Légy nyitott, ismerkedj, de nem akárkivel, hanem jó, erényes és istenfélő emberekkel. Keresd meg azt a házaspárt, testvért, barátot, évfolyam- vagy osztálytársat, munkatársat vagy lakótársat, akivel nem sikerült kibékülni és próbáld újra megbeszélni a dolgokat vele. Nem szabad feladni, hanem küzdeni kell a jó eredményért!

Az életed még tele van lehetőségekkel, Istennek terve van az életeddel. Kitartás!

Krisztus a keresztúton nem adta fel, hanem értem és érted végigvitte a keresztet, hogy azzal szabadulást hozzon neked és nekem. Ezt mit mond neked?  Nekünk is ki kell tartanunk a hitben és az imádságban. A meg nem valósult imaszándék, amiért régóta imádkozol, majd egyszer Isten akarata szerint betejesül. „Kitartástokkal megmentitek a lelketeket.” (Lk 21,19) A kitartás nem csak az emberi erőn múlik, hanem Isten segítségével valósul meg. Fontos a szüntelen imádság. Mielőtt feladnád, imádkozz a helyzetedért! Lehet, hogy eddig saját erőből próbálkoztál, de most ideje Istenre támaszkodni, így más szemmel fogod a dolgokat látni. Tarts ki a szenvedő Krisztus mellett! Még nincs vége! Lehet, hogy sötétség van körülötted, de Krisztusba kapaszkodva az imádságban meglátod a fényt, ami bátorít, segít előre haladni és újra meg újra próbálkozni. Mielőtt feladnád, nézz vissza és adj hálát a sok jóért, ami történt az életedben. Ez motiválni fog, hogy más szemmel lásd a dolgokat és merj újra próbálkozni. Ne add fel, mert még sok dolog vár rád az életben!

Azt kérdezed, hogy mikor szabad feladni? Erre az a válasz, hogy amikor látod, hogy amiért küzdesz, nem Isten dicsőségére szolgál, hanem csak önmagad boldogságára. Vizsgáld meg a szíved valódi motivációját!

Krisztus nem adta fel, hogy gondoskodjon rólad, ezért te se add fel! Hajrá!

Ilodigwe Emmanuel

Blog
hirdetés