2023. 11. 15.

3 egyszerű módja annak, hogy elmagyarázd a barátaidnak, miért hiszel Istenben

A nem hívők számára néha nehéz megérteni, hogy miért hiszünk Istenben, mi értelme van a hitnek, és hogyan segíti az életünket. Íme néhány gondolat, ami segíthet ezt elmagyarázni!

Van, hogy a nem hívő barátaink egy egyszerűnek tűnő kérdést tesznek fel nekünk; miért hiszel Istenben? Nem azt kérdezik feltétlen, hogy miben hiszel, vagy, hogy melyek az Egyház tanításai bizonyos kérdésekben, hanem a te személyes hited miértje érdekli őket. Nagyon fontos, hogy erre a kérdésre felkészüljünk. Íme néhány példa, amelyek könnyebben megfoghatóvá teszik az Istenben való hitet! Nem biztos, hogy fogsz tudni ezekkel azonosulni; ebben az esetben találd ki magadnak, hogy milyen egyszerűen elmagyarázható példával tudnád szemléltetni a hited!

  1. A valaha volt legjobb Wifi kapcsolat
    Az Istenben való hit egy kicsit olyan, mint a Wifiben való hit. Nem láthatod, de amikor rácsatlakozol, csodálatos dolgok történnek! És akárcsak a Wifi, Isten is mindig elérhető számomra – mindig jelen van, és csak arra vár, hogy bejelentkezzek. De komolyabbra fordítva a szót, a hit egy személyes utazás, és Isten számomra olyan, mintha lenne egy állandó támogató rendszerem. Olyan, mintha lenne egy barátom, akit nem láthatok, de mindig nyitott a beszélgetésre.

  2. GPS
    Ahogyan egyesek a csillagokban vagy egy szerencsehozó tárgyban találnak vigaszt, én abban a tudatban, hogy van egy nagyobb terv az életemre vonatkozóan. Az Istennel való kapcsolat olyan, mintha lenne egy GPS a lelkemnek. Még ha rossz irányba is fordulok, bízom abban, hogy mennyei újratervezés történik. Lehet, hogy nem mindig látom értelmét azoknak a dolgoknak, amik velem történnek, de ez egy utazás, és én élvezem a szép látványt.

    hirdetés
  3. Isteni puzzle
    Úgy képzelem el az életet, mintha egy óriási kirakós játék lenne. Hiszem, hogy Isten az, aki a doboz fedelét tartja. Én most még nem látom a teljes képet, de bízom benne, hogy amikor minden összeáll, egy remekmű lesz belőle.

Talán ezek a magyarázatok túl egyszerűnek tűnnek, azonban átélhetőbbé teszik a hit lényegét azok számára, akik még nem sokat hallottak Istenről vagy a személyes istenkapcsolat értelméről. Ha úgy érzed, a barátod komolyabban érdeklődik a hit iránt, olvasd el ezt a korábbi cikkünket!

További cikkünk a témában: 

Evangelizálni…de hogyan?

Forrás: aleteia.org

Fordította: Fekete Ági

Lelkiség
hirdetés