2023. 10. 19.

A plébániádnak szüksége van rád! – ötletek, hogy mit tehetsz a közösségedért

Ahogy a plébániádnak, úgy a plébánosodnak is szüksége van rád – mindannyian rendelkezünk talentumokkal, amelyek ajándékká válhatnak közösségünk számára, amelyek megkönnyítik az életet. Íme néhány gondolat és konkrét javaslat arról, hogyan kapcsolódhatsz be aktívabban egyházközséged szolgálataiba!

A jövő Egyháza, az Egyház jövője a plébániák, a közösségek erejében rejlik. Ha azok élők, aktívak, személyes kapcsolatok fűzik át őket, függetlenek lesznek a külső körülményektől, a világban zajló viharoktól, és a közösség megmarad. Egy megtartó közösséget a hívek kisebb eséllyel fognak otthagyni, tehát a hitünk szempontjából is kiemelt kérdésről van szó. Ha vonzó a közösségünk, a kívülállók vágynak majd arra, hogy hozzánk tartozzanak, hiszen a mai világban még inkább szükségünk van a személyes, tartalmas kapcsolódásokra.

A cikkben a katolikus terminológiát használom, de értelemszerűen ezek a gondolatok, ötletek más felekezetű közösségekre is vonatkoztathatók.

  1. Ajánld fel a segítséged!

Még mielőtt konkrét ötleteket sorakoztatnék fel annak kapcsán, hogy milyen módokon tudod segíteni a plébániád életét, az első és legfontosabb tanács, hogy kérdezd meg a plébánost, hogy

van-e szüksége valamilyen segítségre tőled? Hogyan tudnál jobban bekapcsolódni a plébánia életébe? Mik az ő elképzelései a helyi közösségről?

Ez a lépés különösen fontos akkor, ha új vagy, vagy csak nem ismeritek egymást az atyával – ugyanis, ha nem ismer téged, akkor nem tudja, hogy megbízhat-e benned, nem tudja, hogy ha belevágsz majd egy új szolgálatba, kitartasz-e abban. Nem tudhatja, hogy vajon az a típusú ember vagy, aki végigcsinálja, amit elvállalt, vagy az, aki egy idő után eltűnik. Ha azt kérdezed, hogy miben tudsz segíteni, azt üzened a plébánosnak, hogy nem akarod átvenni az irányítást, hanem a rendelkezésére szeretnél állni. Könnyen elképzelhető, hogy nem fog tudni rögtön válaszolni a kérdésedre, egyrészt mert elfoglalt, másrészt pedig, mert valószínűleg nem sokan tették még fel neki ezt a kérdést. Szóval legyél türelmes, adj neki időt, hogy átgondolja, mire van szükség, akár emlékeztesd őt többször is, hogy még mindig szívesen rendelkezésre állsz, ha van valamilyen feladat. Az, hogy bekapcsolódsz a plébániai szolgálatba, nemcsak a plébánosnak lesz könnyebbség, hanem a hívekkel is közvetlenebb kapcsolatba kerülhetsz. Ne várj arra, hogy megkeressenek téged feladatokkal, merj kezdeményező lenni!

  1. Maradj nyitott a különböző szolgálatokra!

Természetesen lehetnek javaslataid a plébánia életével kapcsolatban, és fontos lehet megosztanod azt is, milyen területeken vagy képzett, milyen szolgálathoz értesz – ugyanakkor érdemes nyitottnak maradnod, hiszen lehet, hogy olyan szolgálatra van éppen szükség, amely elsőre nincs az ínyedre. Talán azt mondja a plébános, hogy fiatal vagy, így mi lenne, ha az ifi csoportban segédkeznél? Lehet, hogy nem erre vágytál volna, de talán nincs más szolgálat, amelybe jelenleg be tudnál kapcsolódni. Nem azt akarom sugallni, hogy muszáj igent mondanod a felkérésre. Imádkozd át, gondold át a döntést, de az semmiképp se tartson vissza, hogy nem érzed magad alkalmasnak a feladatra, vagy, hogy a gondolat hallatán nem kitörő lelkesedés fog el, mert ez még könnyen változhat. A jól ismert mondás szerint pedig

Isten nem az alkalmasokat hívja, hanem az elhívottakat teszi alkalmassá. A hangsúly nem azon van, hogy alkalmas vagy-e vagy sem, hanem hogy Istentől megkapod a szükséges kegyelmeket a feladat elvégzéséhez.

Más forgatókönyv is elképzelhető, például, hogy a plébános arra kér, hogy ahogy az idődbe belefér, gyere el takarítani a templomba. Te esetleg azt gondoltad, hogy vezető szereppel vagy valami nemesebbnek tűnő feladattal bíznak majd meg. Ne feledd; aki a kicsiben hű, a nagyban is hű! Ráadásul nagyon fontos tisztán tartani a templomot; a legtöbb hívő számára csak akkor tűnik fel ennek jelentősége, mikor kosz van. Ha másra is érzel magadban talentumot, remélhetőleg egy bizonyos ponton kamatoztathatod azt a közösségedben. Ha elvégzed a rád bízott feladatokat, az a hívek számára is mutatja a hűségedet és elkötelezettségedet, és a későbbiekben szívesen bíznak majd rád nagyobb felelősséggel járó szolgálatokat.

  1. Úgy figyelj oda a plébánosodra, mint ahogy egy családtagoddal tennéd!

Fontos, hogy odafigyeljünk papjainkra, hogy meghívjuk őket közösségi alkalmakra, vagy egy vasárnapi ebédre. Így lehetőség adódik a személyes kapcsolat építésére, a hosszabb beszélgetésre, ez pedig csökkenti annak az esélyét, hogy papunk elmagányosodjon, valamint a jövőben könnyebben észrevesszük majd, ha nincsen rendben.

Jöjjön néhány konkrét ötlet, hogy hol kamatoztathatod képességeidet:

  1. Informatika, weboldalak, közösségi média

Lehet, hogy fejlesztésre, korszerűsítésre szorul a plébánia honlapja, vagy szükség van valakire, aki a Facebook-oldal kezelését elvállalja – ami egyébként fontos hírközlési felület, például a vasárnapi hirdetéseknek vagy a miserend változásának közzétételére!

  1. Írás

Ha szeretsz írni, kérdezz utána, hogy kik felelnek a plébániádon a hírlevél szerkesztéséért! Akár rövidebb interjúkat is lehet készíteni a közösség tagjaival, elősegítve ezzel a hívek közötti kapcsolat épülését, a személyes tanúságtételek megosztását.

  1. Gondnoki feladatok

Remélhetőleg a plébániának van gondnoka, aki igyekszik rendben tartani az épületet és annak környezetét, de nem biztos, hogy mindenre jut energiája. Előfordulhat, hogy a kápolnát újra kell festeni, a világítást ki kell cserélni, vagy a nagy területű udvaron gazolásra lenne szükség. Számos kisebb-nagyobb projektnél elkélhetnek a segítő kezek.

  1. Díszítés

A templomok általában virágokkal vannak feldíszítve, hogy emeljék a szentmise és az egyéb ünnepek fényét. Ha érzel magadban kreativitást, segíts te is szebbé tenni a teret!

  1. Gyerekvigyázás

Ha szeretsz gyerekekkel játszani, ne habozz felajánlani, hogy vigyázol rájuk a szentmise vagy más közösségi programok alatt. A szülők nagyon hálásak lesznek neked, emellett lehetőséged nyílik más fiatalokkal is megismerkedni a szolgálat közben!

  1. Közöségi események szervezése

A pandémia erősen visszanyeste a plébániák életét, ennek hatását a mai napig érezzük; sok hívő ugyanis nem tért vissza a templomokba. A számokon való kesergés helyett fókuszáljunk inkább arra, hogy a megmaradt hívek között igazi közösséget kovácsoljunk! Jó alkalom lehet erre a szentmise utáni agapé, egy esti előadás leszervezése, vagy közös kirándulás, zarándoklat.

  1. Fotózás

A fényképezés sokak hobbija, és hasznos talentum egy plébánia számára is. Legyen szó keresztelőről, elsőáldozásról vagy bármilyen egyházi ünnepről, megörökítendő alkalmakból nincs hiány egy plébánián!

  1. Betegek és idősek látogatása

Az irgalmasság testi cselekedeteinek egyike, szép és gyümölcsöző szolgálat. Sok plébánián szerveződik valamilyen formában csoport a betegek és az elszigetelt idősek látogatására. Ha szívesen beszélgetnél, jelenléteddel, szerető figyelmeddel támogatnád a közösség ezen tagjait, ez a szolgálat megfelelő lehet számodra!

  1. Az újak fogadása

Fontos lenne, hogy minden plébánián legyenek olyan emberek, akik az új, még nem látott embereket üdvözlik, beszélgetnek, megismerkednek velük. El lehet nekik mondani, mi hol található a plébánián, milyen programokra vagy csoportokba várják őket szeretettel, mikor vannak szentmisék a héten, mindezt persze tolakodás nélkül. Ha az újonnan érkezett hívek otthon érzik magukat az első pillanattól kezdve, nagyobb eséllyel fognak visszatérni a jövőben.

Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve
hirdetés