2023. 10. 16.

7 dolog, amit tehet az Egyház a népszámlálás után

1 millióval csökkent a katolikusok száma Magyarországom az elmúlt tíz évben, de a többi történelmi Egyház sem lehet nagyon optimista. Mit lehet tenni? Erről szól ez cikkünk – 7 szubjektív pont egy hívőtől.

  1. Ki kell törni a burokból!

Te mikor láttál utoljára reverendában vagy papi civilben egy papot vagy szerzetest az utcán? Egy bezárkózó Egyház csak a sajátjaihoz tud szólni. A papok és a szerzetesek élő hirdetőtáblái az Egyháznak – de ha nem vállalják ezt fel, akkor képtelenek lesznek új embereket megszólítani.

Ki kell menni az utcára, jelen kell lenni a társadalomban. Nem prédikálni, de jelen lenni, hogy aki szeretne, odaléphessen egy paphoz.

De ehhez az kell, hogy felismerje, a buszon mellette civil ruhában lévő ember Krisztus szolgája. Ha csak a templomban leszünk láthatóak, csak a templomban lévőket érjük el.

hirdetés
  1. Krisztus a mérce, nem a világ!

Ez a legfontosabb a 7 közül. A világ szívesen igazítaná maga képéhez az Egyházat, de az eredmény egyértelmű: ahol az Egyház a világ felé igazodik, nem pedig Krisztushoz, ott elkezdődik a zsugorodás. Ahol viszont kitartanak a krisztusi tanítás mellett, ott növekedni fog a hívek száma. Az Egyház sikeres jövője nem az, hogy elengedi a tanításának fontos pontjait, hanem pont fordítva: visszatér oda.

  1. A papképzés újragondolása

Csalódást okozok, nem a cölibátusra gondolok. Hanem arra, hogy az elmúlt években több papnál is kiderült, hogy igazából nem is volt hivatása, némelyeknél ez már a szeminárium alatt is egyértelműen megmutatkozott. Nem, nem Hodász Andrásra gondolok, az ő esete teljesen más. A papképzésben az eddigieknél lényegesebb hangsúlyt kell fektetni az önismeretre és a mentálhigiéniára. Inkább kevesebbet tudjon egy pap az egyháztörténelemről, de legyen igazi hivatása. A szeminárium olyan, mint a jegyesoktatás: sokkal jobb, ha közben derül ki, hogy gubanc van, mintsem utána, amikor ezzel megbotránkoztat másokat. A paphiányra a megoldás nem az, hogy mindenkit felszentelünk, hanem pont az, hogy a minőséget nem rontjuk. Inkább kevesebb, de igaz papot.

  1. Önálló Egyház – önálló véleménnyel

Szükségünk van arra, hogy az Egyház olyan mérce legyen, amely mindenféle érdektől mentesen tud iránymutatást adni társadalmi kérdésekben is.

Gazdasági válság, társadalmi kérdések, oktatás – vagy épp a népszámlálás – ezekről beszélni kell, nyíltan és egyértelműen.

Egy önálló Egyházra és önálló hangra van szükség, amely egyetlen érdeket vesz figyelembe: a társadalmi igazságosságot. A hívek joggal várják az Egyháztól, hogy független hangként szólaljon fel kényes kérdésekben, megalkuvás nélkül. Pont, ahogy Krisztus is tette.

  1. Az Egyház karitatív munkájának bemutatása

Ha hívő vagy, talán te is találkoztál már azzal a véleménnyel, hogy a papok munkakerülők és lusták, az Egyház pedig ingyenélő bagázs. Ha nem vagy hívő, lehet hogy így is gondolod. Pedig kevés dolog áll messzebb az igazságtól, mint ez a vád. Az Egyház rengeteget tesz azért, hogy a társadalom peremén lévő embereken segítsen: a karitatív munkák, a szeretetszolgálat, az egészségügy, az idősek és betegek gondozása terén csendben és magától értetődő természetességgel dolgozik az Egyház. De talán túlságosan is csendben. Nyilvánvalóan nem a társadalmi elismerését cselekszik az Egyház ilyen sok jót, de muszáj kommunikálni a burokból kifelé, hogy mi a tevékenysége, mert különben nem hallja meg a világ, nem kap reális képet. A mai kommunikációs világunkban nem elég jónak lenni, be is kell mutatni a jóságot. 

  1. Az Egyház a fiataloké is!

Nem az a baj, hogy a hetven év felettiek járnak templomba, hanem az a baj, hogy szinte csak ők. Ha szeretnénk, hogy az Egyháznak jövője legyen, akkor jobban, ügyesebben kell megszólítani a fiatalokat.

Nem a templomban kell várni, hogy majd bejöjjenek, hanem oda kell menni hozzájuk.

Hazugság, hogy a fiatalokat nem érdekli Isten. És az sem igaz, hogy arra várnának, valami könnyített életet kínáljon az Egyház a számukra. Nem, a fiatalokat hiteles válaszokat akarnak. Ehhez pedig nem csak hiteles emberekre van szükség, hanem olyanokra, akik odamennek hozzájuk – akár személyesen, akár online – és el is mondják ezeket a válaszokat. A fiataloké a jövő, nem félni kell tőlük, hanem bízni bennük.

  1. Kevesebb celeb, több hiteles arc

Az elmúlt időszakban előfordult, hogy az Egyház úgy próbált a világ felé kacsintani, hogy meglehetősen hiteltelen életű embereket állított fel a színpadára. A hírnév megvolt, csak a krisztusi tanítás és a tartalom hiányzott. Jó tanulólecke ez, reméljük tanul belőle az Egyház: inkább legyenek kevésbé híres arcai, de ők valóban hitelesen éljék meg a hitüket. Fontos, hogy a világ felé nyissunk, de legalább ennyire fontos, hogy a világ ne elrettenjen a kacsintást látva…..

7+1 – Ima, ima és ima  

Ne feledd el, Te is az Egyházhoz tartozol. Ha úgy érzed, hogy nincs lehetőséged segíteni, tévedsz. Az ima a leghatásosabb segítség. Még ma kezdj el imádkozni az Egyházért!

A fenti lista egyik videónk alapján íródott, melyet a 777 nemrégiben elindított TikTok csatornáján megtalálsz!

Martí Zoltán

Pontokba szedve
hirdetés