2023. 07. 21.

Isten ma is tesz csodákat – személyes történetek az életünkből

Vajon Isten ma is tesz csodákat, ma is cselekszik? Vagy csupán fent ül a Mennyekben, és a lábát lógatva néz le ránk? Egyáltalán, mit nevezhetünk csodának? Szilágyi Anna és Fekete Ági az Úton podcast legújabb adásában olyan történeteket osztanak meg az életükből, mikor Isten csodát tett, mikor az Ő szeretetét, gondviselését élhették át egy kilátástalannak tűnő helyzetben. Legyen szó munkáról, párkapcsolatról, mentális problémáról vagy anyagi nehézségről, de akár a legegyszerűbb vágyainkról, Isten számára életünk minden területe fontos.

„A csoda olyan esemény, amelyet nem tartunk lehetségesnek vagy valószínűnek tapasztalataink és ismereteink fényében, szoros értelemben pedig egy olyan esemény, melyet Istennek a természet rendjét fölfüggesztő beavatkozása hoz létre” – vezette fel Ági a beszélgetést a fogalom tisztázásával. „Sajnos keresztény körökben is találkozok azzal a gondolattal, hogy Jézus élt 2000 évvel ezelőtt, meggyógyította a vakokat, ördögöt űzött ki az emberekből, járt a vízen, a vizet borrá változtatta – ez ugye az egyik legmenőbb csodája sokak szerint -, de ezek múltbeli történések, ma Jézus már nem cselekszik, nem visz véghez csodákat. Ez azonban nem így van, Isten ma is él, és aktívan cselekszik az életünkben.”

Miért is fontos beszélni a csodákról? Egyrészt azért tartották fontosnak a 777 szerzői a megosztást, hogy a tanúságtételeket hallva elgondolkodtassák azokat, akikben kétség van afelől, hogy Isten működik-e ma is. Másrészt pedig

hirdetés

mindannyiunknak szüksége van arra, hogy emlékeztessük magunkat arra, milyen nagy tetteket vitt végbe az Úr az életünkben,

ezt a 71. zsoltárban is olvashatjuk: „én pedig szüntelenül remélek és folyton dicsérlek téged. Igazságodról beszél a szám és szabadító tetteidről minden nap, bár nem tudom felsorolni őket. Az Úrnak, az én Uramnak nagy tetteit hirdetem, egyedül a te igazságodat emlegetem. Istenem, te tanítottál ifjú korom óta, mindmáig hirdetem csodáidat.” Isten csodáiról való elmélkedés ugyanis növeli bennünk a hitet, és bizalmat ébreszt Iránta.

„Amikor egy nagy problémával küzdünk, talán azért is tűnhet annyira kilátástalannak a helyzet, mert nem jut eszünkbe, hogy volt már más nehézség is az életünkben, amiből Isten ki tudott minket szabadítani” – mondta Ági, majd Anna hozzátette: „érdekes, hogy a Bibliában is olvashatjuk, hogy az emberek rendszeresen elfelejtik, Isten mit tett értük, és nagyon sokszor benne van az Igében, hogy emlékezz meg a jóságomról, emlékezz meg, hogy miket tettem érted, mondja Isten. Milyen érdekes, hogy az emberek nem változnak ilyen szempontból, ugyanúgy feledékenyek vagyunk és hajlamosak arra, hogy csak az aktuális problémára nézzünk, és elhiggyük, hogy nincs kiút.”

A felvezetés után Anna első tanúságtételében a megbocsátás erejéről beszélt. „Korábbi munkahelyemen történt, amikor még nagyon friss voltam a munkaerőpiacon. Az volt röviden a helyzet, hogy a közvetlen főnököm, egy 40-50 év közötti férfi eléggé visszaélt a pozíciójával. Engem és több fiatal kolléganőmet szóban zaklatott. Fontos, hogy szóban, tehát nem történt tettlegesség, viszont ez már olyan szinten volt frusztráló, hogy azon gondolkoztam, felmondok. Iszonyatosan megnehezítette a mindennapokat. Volt, hogy sírva mentem be dolgozni, nem akartam vele találkozni, úgy éreztem, hogy nem tudok dolgozni emiatt, nem tudom magamból kihozni a maximumot, mert annyira zavar, hogy ott van. Mindig féltem, hogy mit fog mondani aznap. Volt olyan, hogy megjegyezte, miért nem szoknyában jöttem dolgozni, vagy hogy hú, mennyire csinos vagyok! Amikor ez egyszer fordul elő, akkor azt mondja az ember, hogy persze, oké, de amikor mindennap ez van, és közben látod, hogy méreget, az már nagyon nincs rendben. Egy ideig, egy-két hónapig még azt gondoltam, hogy biztos csak én vagyok a túl érzékeny. És aztán elkezdtünk beszélgetni a többi kolléganőmmel, és ők is azt jelezték vissza, hogy nagyon zavarja őket ez a viselkedés.”

Anna mélypontra jutott ebben a helyzetben, és egyszer édesanyjának fakadt ki sírva, hogy nem bírja ezt így tovább. „Azt mondta anyukám, hogy szerinte fontos lépés lenne, hogy megbocsássak ennek az embernek. Nagyon nehéznek tűnt ez a lépés.

Bocsássak meg egy olyan embernek, akitől csak frusztrációt és bántást kapok, és aki miatt nem érzem jól magam a munkahelyemen?

Mégis, éreztem, hogy Isten erre hív. A könnyeimmel küszködve mondtam ki Istennek, hogy megbocsátok a főnökömnek. Akkor még nagyon haragudtam rá és ideges voltam, de – ezt mondom nektek is-, a megbocsátáshoz nem feltétlen szükséges, hogy érzelmileg okésak legyünk. Mikor imádkoztam, nem csak megbocsátottam, hanem átadtam az egész helyzetet Istennek, és azt mondtam: Uram, csinálj, amit akarsz, ha nem lesz változás, akkor kérlek, hogy adj egy új munkahelyet!” Ekkor történt meg a csoda: Anna bement másnap dolgozni, és a főnöke már nem volt ott. „Másnapra kirúgták a főnököm. Plusz érdekesség az egészben, hogy előtte jeleztük már a vele való problémánk a felsővezetőknek, de hetekig nem történt semmilyen változás, és reménytelen volt a helyzet számunkra, hiszen a saját részünket megtettük, és nem cselekedtek. Annyira feltűnő volt, hogy imádkoztam, megbocsátottam, odaadtam Istennek ezt a helyzetet, és másnap már nem volt bent a főnököm. Azért rúgták ki, mert belátták, hogy tényleg nincs rendben az, ahogy a nőkkel viselkedik.

Ez életem egyik legnagyobb csodája, amikor megéreztem Isten gondoskodását, és azt, hogy hiába éreztem úgy, hogy tök egyedül vagyok ebben a helyzetben, Ő tudta, hogy miben vagyok, és figyelt rám.

Néha kiélezett helyzetekben könnyebb megbocsátani, mikor tudod, hogy ez a kulcsa a változásnak.”

A megosztást Ági egy olyan tapasztalattal folytatta, amelyben anyagi segítséget kért Istentől. „Ez az eset néhány éve történt. A Fokolár közösség tagja vagyok, ami egy nemzetközi közösség, és hatévente tartanak világméretű ifjúsági találkozókat. Abban az évben a Fülöp-szigeteken rendezték meg ezt a nagy találkozót. Belül a szívemben éreztem a hívást Istentől, hogy ott lenne a helyem, de hát sejthetitek, hogy már a repülőjegy sem volt túl olcsó, hozzájön még a program ára, az oltások, amiket fel kell venni…sokáig hezitáltam, hogy na jó, most akkor mi legyen? A közösség egyik tagja azt mondta, hogy nemsokára lejár a jelentkezési határidő, és

ha csak az anyagi dolgok tartanak vissza, akkor imában vigyem Isten elé ezt a helyzetet, és kérjem az Ő segítségét, és Isten meg fogja adni azt, ami szükséges.”

Ági elmondta, hogy ez tűnhet egy lehetetlen dolognak, hiszen több százezer forintról volt szó, de bízott Isten gondviselésében. “Imádkoztam, és azt mondtam Istennek: Uram, azt érzem, hogy hívsz engem erre a találkozóra, de nincs elég pénzem rá. Ha tényleg a Te akaratod az, hogy kimenjek, akkor adj meg minden szükségest ahhoz, hogy részt tudjak venni. Ezután leírtam a helyzetem egy szerzetesnek, hogy nagyon szívesen mennék, de nem tudom megengedni magamnak. Egy nappal később felhívott, és azt mondta: képzeld, Ági, aznap mikor írtál nekem, találkoztam egy fiúval, aki nagyon szeretett volna elmenni erre a nemzetközi találkozóra, de valami más közbejött neki, így mégsem tud menni. Viszont azt a pénzt, amit összegyűjtött hónapok alatt, szeretné felajánlani azoknak, akiknek nincs elég pénze. Úgyhogy meg tudjuk oldani, hogy kimenj. Leesett az állam, mikor ezt meghallottam. Annyira egyértelmű isteni gondviselésnek éreztem! Le voltam döbbenve, hogy egyrészt, hogy lehet valaki ilyen nagylelkű, másrészt pedig, hogy Isten mennyire jó hozzám!

Szükséges lépés volt az, hogy a vágyam az Ő kezébe helyezzem, és aztán gondoskodott rólam.”

„Annyira jó anyagi területen is a bizonyságokat hallani! Biztos, hogy ez is hit kérdése, hogy akár pénzügyi területen van-e hited arra, hogy Isten gondoskodik” – tette hozzá Anna a tanúságtétel végén. De az élet más területein is tesz Isten csodákat; Anna a podcastben elmeséli például, hogyan tört meg az életében a rossz ismerkedési mintázat, és hogyan kezdődött az életében egy új fejezet, mikor a barátját megismerte. Elmondja azt is, milyen módon tapasztalta meg, hogy Isten a mentális egészségünkről is gondoskodik. Ági megosztja, hogyan segítette át Isten egy párkapcsolati krízisen, valamint, hogy egy egyszerű és szemléletes tapasztalat során hogyan bizonyosodott meg arról, hogy Isten a százszorost adja.

Ha kíváncsi vagy a többi tanúságtételre, isteni csodára, ami a lányok életében bekövetkezett, hallgasd meg a teljes adást ide kattintva!

777 PODCAST
hirdetés