2023. 03. 21.

A szellemek megkülönböztetése hatással van a mentális egészségünkre

Isten és a Sátán céljai szöges ellentétben állnak egymással. Az egyik a remény, a másik a kétségbeesés. Az egyik a szeretet, a másik a magány. Ha felismerjük, melyik belső hang honnan ered, képesek leszünk elkülöníteni a hazugságokat az igazságtól.

Ebben a cikkben két dolog kapcsán szeretnék gondolatokat megosztani az olvasókkal. Egyrészt a különböző megismeréséről lesz szó, ahogy azt Szent Ignác tanította, másrészt a Sátánról, akinek a neve héberül „vádlót” jelent. Szent Ignác szerint három különböző szellem munkálkodik az életünkben. Az első a jó szellem, melynek a munkálkodását, mint a többi szellemét is, a gyümölcseiről tudjuk megismerni. Ha jobban szeretünk másokat, igyekvőbben imádkozunk vagy Isten felé irányítunk mindent, akkor joggal mondhatjuk, hogy ezek a vágyak a Szentlélektől származnak, és

általuk nagyobb békére és boldogságra lelünk.

Ehhez képest a rossz szellem, a második szellem, olyan gonosz dolgokra vezet minket, mint az önzőség, bujaság vagy a kapzsiság. Ha a rossz szellem sugallatait követjük, azok ürességet, nyugtalanságot, reménytelenséget és zűrzavart hoznak az életünkbe.

A harmadik szellem bennünk lakozik, az elménk ereje és a szeretetünk hozza létre.  A saját énünk szellemét úgy is jellemezhetnénk, mint a kis hangot a fejünkben, avagy azt a részünket, amely gondolkodik és érez. Sokszor ezt a szellemet a legnehezebb elkülöníteni a másik kettőtől, hiszen gyakran elbizonytalanodunk, hogy egy-egy gondolatunk a sajátunk-e, vagy esetleg Istentől vagy a gonosztól származik. Gyakorlással és bölcs tanácsok, lelkivezetés segítségével gyakorlatot szerezhetünk ennek elkülönítéséhez. Ha nincs még ebben tapasztalatod,, akkor szívből ajánlom, hogy olvass utána Szent Ignác munkásságának.  Angolul sok hasznos írás érhető el a www.ignatianspirituality.com oldalon, de számos magyar nyelvű forrás is fellelhető az interneten.

hirdetés

A Sátán, a vádló

Tudtad, hogy a Sátán szó a héber nyelvből származik, melynek jelentése vádló? Tapasztalatom szerint ez a szó lényegretörően fejezi ki a gonosz természetét. Csak úgy, mint Isten, a Sátán is ismeri a lelkünket, és pontosan tudja, milyen gondolatokat ültessen el a fejünkben ahhoz, hogy szenvedést, bánatot és zavarodottságot okozzon. Eközben

Isten folyamatosan magához szeretne minket vonzani úgy, hogy közben inspirál, szeretetet, békét és örömet nyújt.

A Sátán, akit a „hazugság atyjaként” is nevezhetünk, állandóan azzal vádol minket, hogy nem vagyunk elég jók vagy elég erősek ahhoz, hogy felülemelkedjünk a bűneinken, hiszen mindig is szörnyű emberek voltunk, és azok is maradunk. Ha hajlamos vagy a  kapzsiságra, akkor a Sátán azzal fog kísérteni, hogy trükközz az adóbevallásodnál, aztán lopással vádol. Ha hajlasz a bujaságra, akkor a Sátán ez által fog bűnbe csábítani, majd paráznasággal vádolni.

Ha nem kérjük folyamatosan az Urat, hogy úgy láthassuk magunkat, mint ahogy Ő lát minket, és hogy a Szentlélekre tudjunk hallgatni, aki Hozzá vezet, a belső hangunk össze fog olvadni a gonoszéval, és önvádló, önbántó emberekké válunk. A gonosz célja az, hogy az önutálat ördögi körébe zárjon minket, hogy már ne is kelljen minket vádolnia, megtegyük azt helyette magunk is. Érdemes a szívünk tisztaságáért imádkozni, hogy felismerjük és elutasítsuk a gonosz intrikáit.

A szellemek megkülönböztetésének hatása a mentális egészségre

Amikor mentális betegségekkel küzdő emberekkel foglalkozom, mint például depresszióval vagy szorongással küzdőkkel, gyakran tapasztalom, hogy a tüneteik kapcsán a kontrollt valakivel való negatív interakció vagy egy általuk elkövetett hiba nyomán vesztették el.

Ilyenkor általában a vádló hang, legyen ez akár a Sátáné, vagy a saját belső hangjuk, kicsiben kezdi olyan mondatokkal, mint hogy „Elrontottad”. Ezután pedig azt mondja: „Ismét elrontottad. Hibát hibára halmozol. Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen? Neked sosem fog összejönni semmi!”. Ezzel együtt a tüneteik seperc alatt elviselhetetlenné fokozódnak, és teljesen tehetetlenné válnak. A fenti a mondatok úgy hangzanak, mint Isten bátorító szavai, melyekkel szentebbé akar minket tenni? Nem. Ez a Sátán munkálkodása.

Isten és a Sátán céljai szöges ellentétben állnak egymással. Az egyik a remény, a másik a kétségbeesés. Az egyik a szeretet, a másik a magány. A Sátán mindezt olyan jól csinálja, hogy

gyakran el is hisszük, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik nehézségekkel küzdenek és szenvednek.

Amikor imádkozol, jól figyeld meg, hogyan regál a szíved. Ha rémültnek, reménytelennek, kétségbeesettnek érzed magad, tudd, ezek az érzések valószínűleg nem Istentől származnak, hanem a Sátán vádaskodásait hallod. Ha eltölt a remény, bizalom, öröm, béke és szeretet, akkor sejtheted, hogy ezek az érzések Istentől erednek, és bízhatsz bennük. Sok gyakorlást igényel, és egy lelkivezető segítségére is szükséged lehet, ha meg szeretnéd tanulni elkülöníteni a három szellem hangját egymástól. Ne feledd, ebbe a cikkbe éppen csak egy kis kedvcsináló fért Szent Ignác tanításaiból, ha mélyebbre szeretnél ásni a témában, akkor szívből ajánlom Timothy Gallagher The Discernment of Spirits: An Ignatian Guide for Everyday Living címen angol nyelven megjelent könyvét. Imádkozom azért, hogy sikerüljön elhalgattatnod a vádaskodó hangot az életedben, és jobban halld és értsd a Szentlélek hangját!

 

Forrás: CathlolicLink

Fordította: Királyné Gosztonyi Csenge 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés