2022. 05. 10.

Gondolatok nászajándékba – Ne hagyjuk ki a másikat a saját fejlődésünkből!

Itt az esküvőszezon, a nyár, a romantikus egymásra találások fő időszaka. Mindenki szeretne boldogan élni, amíg meg nem… Ez azonban sok munkával jár, kitartásra és szeretetre van hozzá szükség. Ehhez szeretne néhány gondolattal, tanáccsal hozzájárulni a 777 jegyesoktató házaspárja.

Ma már rengeteg jó szakkönyvet, filmet, honlapot és szakembert lehet találni gyakorlatilag bármilyen témában. Nincs ez másképpen a párkapcsolattal sem. Elég, ha csak mondjuk Gary Chapman, Tapolyai Emőke, Mihalec Gábor vagy Timothy Keller nevét említem. Egyre elfogadottabb az is, hogy ne csak szakirodalmat vegyünk a kezünkbe, ha baj van, hanem szakembert is felkeressünk. Lelkivezetőt, pszichológust, vagy akár egy coach-ot. Keresztény körökben még mindig van egy kis idegenkedés ez ügyben, holott a segítő szakmák nyilván nem az istenkapcsolatot hivatottak kiváltani, egyszerűen bővítik a repertoárt, amiből választhatunk, ha segítségre van szükségünk. 

Még eggyel jobb, ha egy kapcsolatban nemcsak egy probléma megoldására keresnek szakembert vagy szakirodalmat a felek, hanem megelőzés céljából is .

Eredetileg a jegyesoktatásoknak is ez volna a céljuk. Felmérni a jövő kihívásait, amennyire lehet, és megtalálni a jó stratégiákat, amelyekkel meg tudunk majd küzdeni velük, vagy el tudjuk őket kerülni. Az élet számos területén kulcsfontosságú a prevenció.

hirdetés

Ugyanakkor könnyen előfordulhat egy párkapcsolatban, hogy a felek egymástól függetlenül is fejlődnek. Akár azért, mert a személyes múltjukkal, jellemhibáikkal tudnak elszámolni, akár azért, mert előbb kérnek segítséget valamilyen közös problémában. Ilyenkor elkezd nyílni az olló. Eleinte csak kicsi lesz a különbség, szinte észre sem veszi a másik a változást. Szép lassan azonban a gyógyulásnak, fejlődésnek látványos eredményei lehetnek, és ha a másikat nem vonják be ebbe valamilyen módon, akkor tátongó szakadék alakul ki köztük.

Nagyon fontos, hogy a lelki élményekről, új gondolatokról, felismerésekről meséljünk a másiknak.

Nem kell ahhoz szakemberhez járni, hogy fejlődjünk, de arra fontos odafigyelnünk, hogy a párunk se veszítse el a fonalat. Legyen képben, hogy milyen gondolatok nyomasztanak, melyek töltenek éppen fel. Attól, hogy az adott terület, amelyen fejlődésnek indultunk, személyes, lehet a párkapcsolat közös ügye. Ha nem így tekintünk rá, akkor tud megtörténni, hogy évek múltán egymásra néz a pár, és azt mondják: „Te ki vagy?”.

Még az is lehet, hogy mindkét fél fejlődik valamerre. Egyre jobb és jobb emberek lesznek, de ha ez elszigetelt magánügy marad, ha nem engedik be egymást a gondolataik mélyére, akkor előbb vagy utóbb két zseniális idegen fog együtt élni, nem egy szövetséges házaspár. Fontos, hogy ne hagyjuk ki a másikat a saját fejlődésünkből!

Lábánné Hollai Katalin és Lábán Tamás

 

Kép: Arne9001 | Dreamstime.com

Gondolatok nászajándékba Lábán Tamás Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás