2022. 04. 03.

5 tipp, hogy úrrá legyél a reggeleiden!

A korai órák nem mindig olyan nyugodtan és energikusan telnek, mint szeretnénk. Sokszor nincs idő a legalapvetőbb dolgokra sem, sietünk, hiszen mennünk kell. Pár tippel szeretnénk segíteni abban, hogy egyszerűbben megérthesd igényeidet és értékeidet és ezekhez igazítsd majd a saját reggeli rutinod.

Az ébredés utáni első néhány órát eltervezni olykor nehéz lehet. Megszólal az ébresztő, felkelsz az ágyból, a fürdőszobába menet felkapod a telefont, megnézed az időt, az időjárást, és talán még egy Biblia-alkalmazást is megnyitsz, hogy áhítatot vagy igeverseket olvass. Ezek után leteszed a mobilod, és folytatod a napot, vagy továbbra is ész nélkül lapozgatod a közösségi oldalakat, esetleg elkezded ellenőrizni az üzeneteket és az e-maileket. 

Mielőtt észrevennéd, harminc percet vagy többet is vesztegettél az amúgy is korlátozott délelőtti idődből olyasmire, ami kevés vagy semmi értéket sem képvisel a napodban. Aztán sietve nekilátsz a dolgoknak – mosni, mosogatni, megetetni a kutyát, ételt készíteni, felébreszteni a gyerekeket és felöltöztetni őket. Ugyanezeket a tevékenységeket kell elvégezni holnap, holnapután és azután, és bár van sikerélményed, hogy ezeket a feladatokat aznap elvégzed, nincs „mély beteljesülésérzet” a lelked számára. 

Létezik jobb módszer a napod indítására? Gondolkodtál azon, milyen lenne, ha reggel reaktív helyett proaktív lennél, és egy csendes helyről kezdenéd, ahol hallhatod, ahogy Isten beszél hozzád, ahelyett, hogy reggel először a közösségi média zaja töltené be az elmédet? 

hirdetés

Isten soha nem szánta szeretett gyermekeinek, hogy ilyen sietős, gyors tempóban éljék az életet, amikor minden reggel felébredsz, megtöltöd az elméd olyan információkkal, amelyek nyomasztanak és elárasztanak, és már azelőtt csak csinálod és csinálod a dolgaid, mielőtt kirohansz az ajtón. Valószínűleg tudod, hogy ez nem ideális módja a nap indításának, érzed a frusztrációt, hogy úgy tűnik, soha nem tudod megtenni azt, ami fontos neked.

Milyen gyakorlatokat alkalmazhatsz az ébredés utáni első néhány órában, amelyek felvérteznek a napra, segítenek abban, hogy energikusnak érezd magad, valamint táplálják a lelkedet?

  1. Vedd ki telefonozást a reggeli rutinból!

Az International Data Group 2013-ban végzett kutatása kimutatta, hogy az okostelefon-használók 80 százaléka minden reggel ébredés után 15 percen belül megnézte telefonját. Az évek során az okostelefonok használatának növekedésével ez az arány minden bizonnyal magasabb 2022-ben.

Tippek:

Használj ébresztőórát az ébresztéshez a telefon jelzőfunkciója helyett!

Tedd távolabb az ágyadtól vagy egy másik szobába a telefont, hogy ne érezd szükségesnek azt, hogy ébredés után azonnal nyomkodni kezdd!

Gyakorolj! Ne nézz a telefonodba addig, amíg a reggeli rutinod be nem fejeződik! 

  1. Kezdd a napot Istennel és az Ő Igéjével!

„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (János 10;10)

Isten Igéje hatalmas, és életkedvet és célt hoz a mindennapi tevékenységedbe. Isten azt akarja, hogy teljes életet élvezz – nemcsak túlélve, hanem virágozva is. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, szándékosan meg kell töltened az elméd, a szíved, és az időbeosztásod is Istennel és az Ő Igéjével  kell tervezned.

Tippek:

Tölts időt imával, hogy beszélj Istennel a napodról és hallgass az Ő útmutatásaira! 

Olvass el és elmélkedj egy bibliai igerészen!

Hallgass istentiszteleti zenét, miközben készülsz a napra!

  1. Döntsd el, mi a fontos a számodra!

Az élet különböző szakaszai más és más dolgokat követelnek meg tőled. Mi a fontos számodra jelenleg az életedben és a munkádban? Ha tudod, mik az értékeid, felhasználhatod őket arra, hogy döntéseket hozz arról, hogyan kezded a napot. Ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket értékelsz, az energiát és a kiteljesedés érzését adhatja.

Mitől érzed úgy, hogy érzelmileg, lelkileg és fizikailag törődsz magaddal? A naplóírással, gondolatok, álmok és/vagy kreatív ötletek papírra vetésével töltött idő táplálja a lelked?

Ha a spiritualitás nagy érték számodra, milyen érzéseket kelt benned az Istennel, csendben eltöltött idő, amikor a Bibliát olvasod? Milyen értéket képvisel számodra a mozgás?

Tippek:

Határozd meg, mire lehet reggel szükséged és mit értékelsz igazán!

Készíts egy listát arról, hogy mi táplál téged érzelmileg, lelkileg és fizikailag!

  1. Tervezd meg, mennyi idő áll rendelkezésedre!

Mik azok a dolgok, amelyeket minden reggel meg kell tenni? Néhány példa lehet a kutya megetetése és a reggeli elkészítése a családod számára. Ezeken kívül remek lenne, ha csak neked lenne egy kis időd – olyan dolgokra, amelyek táplálják a lelkedet és feltöltenek. 

Tippek:

Írd le, mennyi idő szükséges a fent felsorolt ​​dolgokra, amelyeket mindenképpen meg kell tenned reggel!

Sorold fel, hogy mennyi idő lenne ideális a fent említett reggeli „énidőre”!

  1. Készíts egy tervet reggelre!

Ezen a ponton felsoroltad, hogy mi ad értéket a reggelednek, mit kell minden reggel megtenned, és mennyi idő áll rendelkezésedre egy vagy több olyan tevékenység elvégzésére, amelyet értékelsz. Mit fogsz tenni, hogy érzelmileg törődj magaddal? Mi segít lelkileg fejlődni? Mire van szükséged ahhoz, hogy fizikailag gondoskodj magadról? Kezdd el a reggeli rutin összeállítását azzal, hogy leírod, hogyan szeretnéd, hogy kinézzen a reggeled!

Tippek:

Hetente hány reggel fogsz az érzelmi jóléteden dolgozni? Mennyi idő szükséges hozzá?

Hetente hány délelőtt dolgozol majd a lelki egészségeden? Mennyi idő szükséges hozzá?

Hetente hány reggel dolgozol majd a testi épségeden? Mennyi idő szükséges hozzá?

Milyen egyéb nem elhalasztható dolgokat kell a reggeli programodba bevinni? Mennyi időre lesz szükség ezen elemek megvalósításához?

A megfelelő reggeli rutin elsajátítása erőfeszítést igényel, és nem lesz mindig tökéletes, vagy egyszerűen követhető minden nap. Fontos emlékezni arra, hogy nincs kudarc, csak tanulni kezdesz, amikor olyan dolgokat sajátítasz el, amelyek értéket hoznak a napodba és az életedbe. Ne felejtsd el megadni magadnak a kegyelmet a reggeli terv végrehajtása során! Próbáld ki, nézd meg, hogy működik, módosítsd, ahol szükséges, hogy megfeleljen annak, akivé Isten teremtett téged.  

Ha megtervezed, mit csinálsz a nap elején, akkor összpontosítani fogsz, és ez lehetővé teszi, hogy az általad értékelt dolgok alapján töltsd az idődet. Ez értelmet és célt hoz a napodba. Több lesz az önbizalmad, energikusabb leszel, és mély beteljesülésérzeted lesz. Ha kézben tartod a napodat, és van egy terved, hogy urald a reggeled, az megadja az alaphangot a nap hátralévő részére, békés és örömmel teli lehet az egész napod.

Forrás: iBelieve

Ujhelyi Dóra

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás