2022. 01. 16.

„Meg kell tenni mindent, amit Jézus mond nekünk” – Bese Gergő

A kánai menyegző különleges üzenetet tartogat számunkra. Bese Gergő atya ennek kapcsán osztja meg vasárnapi gondolatait velünk.

A mai evangéliumban az egyik kedvenc történetem hangzott el, a kánai menyegző csodája. Ez az a jézusi cselekedet, amelyet minden lakodalomban számon kérnek tőlem a hívek: igazán viselkedhetnék hasonlóan a Mesterhez, nehogy elfogyjon a bor.

De ne ugorjunk ekkorát. A történet legfontosabb szereplői: Jézus, Mária és a szolgák. Ebből a hármasságból szeretném kiemelni a szolgákat, akik többen voltak, de a neveiket nem ismerjük. Első olvasatra jelentéktelennek tűnnek, viszont a legfontosabbat teszik: megcselekszik, amit Jézus mond nekik. Ennyi. Ők azok az emberek, akik odafigyelnek Jézus szavára, engedelmeskednek neki és szemük láttára csodát művel.

hirdetés

Ők az első szemtanúi Jézus első csodájának. Óriási üzenetértéke van ennek: ha hűséges vagy Hozzá, nem maradnak el az imameghallgatások, a csodák az életedben.

Lépten-nyomon megtapasztalod azt a szeretetet, mely egyenesen a szíved legbelső burkaiba hatol. Aki egyszer átélte már ezt, az nap mint nap vágyódik utána. Persze nem olyan könnyű megőrizni a kiegyensúlyozott kapcsolatot, azon keményen dolgozni kell. A tegnapi hitünk, elköteleződésünk ma már nem elég. Ugyanúgy, mint egy párkapcsolatban.

Ha azt gondoljuk, az elsőáldozási hitünk elég lesz egy életen át, ugyanolyan tévesen gondolkodunk, mint az a házastárs, aki a kimondott boldogító igen után semmit sem tesz a kapcsolat jövőjéért. Nem lehet hátradőlni, meg kell tenni mindent, amit Jézus mond nekünk, Neki pedig kifogyhatatlan üzenete van felénk. Ismeri az életünket, az egónkat, és szeretné, ha Rá hallgatnánk, és nem a világ üzeneteire, mert tudja, mennyire nehéz lesz kimászni mindabból a mocsokból, amit ez a világ tartogat.

Kimondhatjuk, hogy a történetben szereplő szolgák nem mások, mint mi magunk. Nekünk szól Mária és küld Jézushoz, ahol a csodák forrása van.

Bese Gergő atya

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás