2022. 01. 18.

A viharlámpa fénye

Gondolatok egy cserkészregény margójára, amely nemcsak cserészeknek szól.

Hányszor, de hányszor képzeltem magamat kiskoromban nagy harcosnak, bátor kalóznak, hősies lovagnak vagy éppen testőrnek!? Mindig úgy képzeltem, hogy igazi kalandokban csak nekik lehet részük. A hétköznapi emberek, főleg a lányok csak a filmekből vagy legfeljebb a könyvekből figyelhetik az izgalmas történeteket. A karácsonyi szünetben azonban elolvastam egy könyvet, amely gimis srácokról és lányokról szólt, akiknek részük lehetett egy életre szóló kalandban. Tisztában vagyok vele, hogy ez is „csak” egy könyv, de a történet igaz történeteken alapul.

Egészen pontosan Papp Román A viharlámpa fénye című könyvéről van szó. Egy cserkésztábor történetét meséli el, de ez nem egy szokványos kényelmes kis nyári tábor. Egy őrsvezetőképző a Bakonyban, ahol a valóság, a kitaláció és a történelem egyszerre van jelen. A tábornak ugyanis van egy kerettörténete: a zsidó nép kivonulása Egyiptomból egészen addig, amíg megkapják a törvényt. Aki cserkész, annak nem ismeretlen, hogy egy kerettörténet köré van felépítve minden, de talán ez még sem egy szokványos keret.

Bár én már nem vagyok gimnazista, mégis izgatottan vetettem bele magam a könyvbe.

Végre volt kaland és húsvér főhősök, akik kicsit rám is hasonlítanak vagy a barátaimra.

Ismerősek voltak a helyzetek, ha nem is ugyanígy, de én is átéltem a párkeresés, identitáskeresés, tehetségpróbálgatás korszakát. Az a jó, hogy ez a könyv Magyarországon játszódik, magyar fiatalokkal, a mai világban. Van mobiltelefon, igaz térerő nincs. Vannak őszinte beszélgetések, rivalizálás, elköteleződés, bocsánatkérés és megbocsátás.

Ami pedig felteszi a pontot az i-re nálam, hogy a történetben szereplő fiatalok előtt szintén igazi, reális példaképek vannak a „kiképzőik” személyében. Olyan dolgokról beszélnek, amit ők is csak néhány éve éltek át, tapasztaltak meg, mégis hitelesen tudják képviselni a gondolataikat. Felelősséget adnak és a kereteken belül szabadságot is, amiben lehet hibázni és így tanulni is.

Bár a cserkészek világában játszódik a történet, nem hiszem, hogy csak nekik lehet izgalmas a könyv. Én csak távolról ismerem ezt az egész világot átívelő szervezetet, de így is igazán bele tudtam veszni a könyvbe. Aki egy kalandos, valóban fiataloknak szóló regényt szeretne olvasni, annak nem is kell tovább keresgélnie.

 

Kép: A viharlámpa fénye Facebook-oldal

Könyvajánló Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás