2021. 12. 14.

Kultúrsokk és meghatott könnyek – ilyen lett a The Chosen különleges karácsonyi epizódja

Izgatottak lettünk, amikor a világhírű The Chosen, Jézus életét bemutató sorozat alkotói bejelentették: különleges, karácsonyi epizóddal készülnek idén az ünnepekre. Bár sokáig csak az amerikai mozikban vetítették az alkotást, a tegnapi nap során felkerült az internetre is. Kultúrsokk és rengeteg sírás, mi így láttuk a “The Messengers”- t.

Áradoztunk már róla cikkben, podcastben, nem rejtettük soha véka alá, hogy mennyire lelkesedünk a sorozat iránt. A közösségi finanszírozásból készülő sorozat a világ szinte összes országában elérhető már, számtalan nyelven található hozzá felirat, az első két évadhoz például már magyar felirat is elérhető. 

A rendező, Dallas Jenkins különleges elhívást kapott a sorozat elkészítésére, melynek előképei már néhány kisfilmjében is megmutatkoztak, melyeket a gyülekezetének készített karácsonyra. Az alkotók számára ezért is, ugyanakkor a Megváltó születése miatt is kiemelten fontos a karácsony. Az a misszió, amit a sorozat végez, a karácsony történetének elmesélésével kezdődött, és szerettek volna különleges alkotással készülni erre az ünnepre. 

Az eleinte csak amerikai mozikban megtekinthető karácsonyi alkotást nagy várakozás után online is elérhetővé tették.  Fontos használati útmutatót is adtak hozzá: mielőtt megnézné bárki is, szükséges hozzá Jenkins egyik korábbi karácsonyi kisfilmjének (címe: The Shepherd, azaz A Pásztor) megtekintése is, amely szintén elérhető a honlapon. 

Mondanom sem kell, a The Shepherd csodálatos alkotás lett. Jenkinstől megszokható módon a mellékszereplők személyes életén, gondjain keresztül jutunk el végül Jézushoz. Itt a hangsúly a pásztorokon van, akik először találkoznak az Isten Bárányával. Elképesztő katarzist ad ez a mindössze húszperces alkotás!  A pásztorokkal együtt mi is fantasztikus elragadtatásba esünk attól a ténytől, hogy megszületett a Megváltó! Mindezek után elég nagy elvárásokkal kezdtünk neki a kétórás The Messengersnek.

hirdetés

Sajnos itt már nem tudok akkora lelkesedéssel nyilatkozni, mint a The Shepherd esetében. Ha azt hisszük, hogy egy kétórás moziról van szó, akkor nagyon is tévedünk. Inkább egy rendezvényt láthatunk, egyfajta online evangelizációt, melynek része egy kisfilm. Ha ezt a csalódást feldolgoztuk, akkor utána el kell döntenünk, hogy mennyire a kenyerünk az amerikai stílusú dicsőítés? Ugyanis a kétórás műsorból az első egy órában ismert amerikai énekesek adnak elő saját, vagy átdolgozott karácsonyi dalokat, dicsőítéseket. Mindezt néha megszakítja egy-egy beszéd, melyet a sorozat színészei mondanak el. A beszédek kifejezetten érdekesek és meghatóak, látszik, hogy olyan emberek foglalkoznak a sorozattal, akik nemcsak értik a Bibliát, hanem le is vannak tőle nyűgözve, és szívük minden vágya, hogy az Örömhírt másokkal is megoszthassák! Tehát ha a számok annyira nem is jönnek be, akkor az online közvetítés előnyével élhetünk, és egyszerűen áttekerhetjük őket.

Azonban azt is el tudom képzelni, hogy ha valaki szereti ezt a stílust, akkor úgy készül otthon a közvetítésre, hogy abból egy privát dicsőítő alkalom kerekedhet!

A kisfilm a The Messengers címet kapta, és láthatunk benne utalásokat a pásztorokra, amit főleg akkor értünk meg, ha megnéztük az előzményt is. A cselekmény két szálon fut, Krisztus után és születése előtt. Közelebbi bepillantást nyerhetünk Mária és József kapcsolatába, személyes félelmeikbe és Istenbe vetett bizalmukba. A film főszereplője mégis Mária, és az ő hálaadó éneke, melyet Lukács evangéliumának első fejezetében olvashatunk. Megismerhetjük a fiatal lányt, aki próbál nyugodt maradni, de legbelül mégis tele van félelemmel, melyet a „hírvivőjének” szavaival próbál leküzdeni magában: „Ne félj!” A mai kórházi körülményekhez képest elképesztő azt látni, hogy valójában milyen koszos is egy istálló! Jenkins zsenialitása az, hogy a már jól ismert történeteket képesek vagyunk friss szemmel nézni, így tényleg átélhetjük, hogy milyen ijesztő, mégis csodálatos esemény lehetett Jézus születése. Mi is ott vagyunk az istállóban, mi is izgulunk, hova fog feküdni a kisbaba, és vajon nem kap-e el valamilyen fertőzést? 

Közben láthatjuk az idős Máriát is, aki összerakta már magában a képkockákat, és örömmel emlékszik vissza arra az énekre, amely akkor annyi erőt adott neki. Azonban ő már nem egy félős kislány, hanem egy bölcs asszony, aki fontos szerepet tölt be a korai egyház életében, és szoros kapcsolatot ápol az apostolokkal is. 

Több részletet azonban nem árulok el, hiszen a szokatlan és megdöbbentő fordulatok miatt szeretjük annyira a The Chosent!

Összességében úgy gondolom, hogy megéri ezzel a filmmel is hangolódni egy kicsit a karácsonyra, számomra nem létezik még egy olyan alkotás, amely jobban kifejezi az ünnep lényegét. Mind a két kisfilmet érdemes megnézni, megtalálhatóak a sorozat hivatalos honlapján, a The Messengers-t az élő közvetítésnél kell keresnünk. Egy hátránya még, hogy angolul tudjuk csak megnézni, és semmilyen felirat nem érhető el egyik karácsonyi kisfilmhez sem. 

Ha már láttátok, írjátok meg kommentben, hogy mi volt róla a véleményetek!

Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás