2021. 12. 12.

Ráháb zsoltára – Szabadulás a szexuális zaklatás szégyenéből

A szexuális jellegű bántalmazás nem csak a megerőszakolást jelenti. Ez már jóval korábban, jóval kisebb dolgokban is megnyilvánul: megjegyzések, illetlen érintések, kérések, tekintetek és még ezer dolog. Egy igen hosszú sor végén áll csak a megerőszakolás  mint az egyik legdurvább szexuális abúzus. Éppen ezért nem is olyan könnyű észrevenni, tudatosítani, ha valaki ilyen zaklatás áldozata, hát még kilépni belőle!

Még szinte be sem fejeztem Füzesi Manuéla Ráháb zsoltára című könyvét, amely meglehetősen felkavaró témával foglalkozik. Szabadulás a szexuális zaklatás szégyenéből. Már önmagában a bántalmazás témája is felkavaró, de a könyv egy valós, személyes történet tanúságtétele, amitől az ember minden illúziója elszáll, hogy ez csupán egy távoli galaxisból idetévedt mese volna. Úgy kezdtem olvasni a könyvet, hogy nem vagyok érintett a témában, mégis több ponton nagyon mélyen megérintett Manuéla személyes története, útja. Sok szégyenről és sebzettségről ír, melyekben én is érintett voltam, vagyok a saját meddőségem kapcsán. Bizonyos helyzetekben én is kirekesztettnek érzem magam és még sok év, rengeteg lelki gyógyulás után is tudok szégyent és keserűséget érezni. Éppen ezért könnyen tudtam azonosulni több érzéssel is, amelyekről a szerző írt, és az ő lelki útja is felemelő volt számomra. El sem tudom képzelni, milyen felszabadító lehet olvasni olyan emberek számára, akik akár csak töredékét is megélték, annak amit a szerző!

Keresztény körökben ezernyi nézet és meggyőződés van arról, hogyan gyógyít és szabadít meg Isten komoly dolgokból. Hogyan veszi le az emberekről a múlt terhét, hogyan gyógyítja be a sebeket és csillapítja a fájdalmat. Vannak, akik meg vannak győződve, hogy a gyógyulásnak kizárólag a hit a záloga. Saját példámból tudom, mennyire káros önmarcangolásba tud ez átmenni, ha az ember úgy érzi, megtette már a hit összes lépését, de mégsem gyógyult még meg. Mások szerint gyógyulás egy-egy kegyelmi pillanatban történik, akár egy szakrális helyen, szent pillanatban. De vajon meddig lehet hajszolni az ilyen helyeket és eseményeket, kierőszakolva Istentől a gyógyulást? Ismét mások szerint elsősorban az orvostudomány vagy a pszichológia segítségével szinte minden betegség, sérülés, szégyenkezés orvosolható. Csak idő, őszinteség és befektetett energia kérdése, hogy mikor, de az ember felszínre tudja hozni a legmélyebb fájdalmakat és ezzel már félig meg is gyógyul.

Csak három lehetőséget soroltam fel az ezerből, de nyilvánvaló, hogy ezek így önmagukban nem lehetnek egyetemes igazságok. Van rájuk példa, de mindig lesz ellenpélda is.

hirdetés

Talán azért, mert Isten annyira személyesen szeretne velünk foglalkozni, hogy nincs két ugyanolyan gyógyulástörténet.

Ennek ellenére számomra nagyon megnyugtató és hozzám közel álló út, amit Füzesi Manuéla bejárt a könyv tanúsága szerint. Hihetetlen kettősséggel volt jelen az életében az Istenbe vetett hit és a fájdalom, a szégyen és a megbocsátásra való képtelenség. Egy komoly ellentétet old fel az ő tanúságtétele: az Istennel járás nem jelenti automatikusan az azonnali gyógyulást. Lehet mély és bensőséges az istenkapcsolatunk és ezzel egy időben lehet, hogy meg vagyunk rekedve a harag vagy a gyász egyes fázisaiban. Isten nem vádol minket ezért és főleg nem szeretne emberi természetünk számára nehezen követhető gyorsasággal kiszakítani az érzéseink közül. Ő sokkal inkább azt szeretné, ha együtt tudnánk megélni a gyógyulást. Többet szeretne adni nekünk, mint egy gyors felépülés, amely után mehet az életünk tovább valamerre. Isten ajándékba adja a gyógyulást, a megbocsátást és minden ehhez tartozó kegyelmet, de szeretné, ha kialakulna közte és köztünk egy nagyon mély kötelék. Szeretné, ha ez az összetartozás a mi szabad igenünkből fakadna és nem megfelelésből vagy törlesztésből.

Ráháb zsoltárát nemcsak azoknak ajánlom figyelmébe, akik érintettek a szexuális zaklatás bármely formájában, hanem mindazoknak, akik szeretnének egy nagyon mély tanúságtételt olvasni Isten türelmes szeretetéről.

Egy útról, mely a legsötétebb percekben is Isten színe előtt halad, és amelyben hihetetlen perspektívák tárulnak fel az Úrban való meggyökerezés és növekedés terén.

 

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Blog Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás