2021. 11. 17.

Te mit adsz fel idén adventkor?

Advent időszaka a bizánci egyházakban a mai napig szigorú böjti időszaknak számít. Bár a böjtölés hagyománya a huszadik század közepétől halványulni kezdett, és ma már nem kötik szigorú előírások a legtöbb felekezet híveit; ajánlott csendesen, visszafogottan, sok imádsággal készülni karácsony ünnepére. Azonban, ha úgy érezzük, hogy szükségünk van a böjtölésre, akkor ezt nyugodtan megtehetjük.

Házaspárként első közös karácsonyunkra készülünk a férjemmel. Izgatottsággal tölt el a karácsonyfadíszek kiválasztása, a különféle sütik tervezgetése és az a gondolat, hogy elkezdhetjük kialakítani közös családi hagyományainkat, melyeket majd a gyermekeinkkel közösen is tudunk ünnepelni. Így merült fel bennünk a böjt gondolata is. 

Szeretnénk, ha advent időszaka más lenne, mint a többi, ezért elhatároztuk, hogy lemondással tesszük még különlegesebbé ezt az időszakot. Ha szeretnéd te is feleleveníteni a kisböjt hagyományát, akkor íme néhány tipp ehhez:

1. Digitális detox

Eléggé nyilvánvalónak tűnhet ez az első pont, de szerintem a digitális életünk korlátozása mindenképpen első lépés abban, hogy felszabaduljunk és megérkezzünk a jelenbe. A munkám miatt is elég aktívan jelen vagyok a közösségi médiában – na nem csak a posztjaimmal, hanem napi szinten gyűjtöm az információkat és inspirálódom. Adventben – de talán még előbb is – szeretnék lemondani erről, korlátozni a digitális jelenlétemet és jobban odafigyelni az ünnepi készülődésre: lelkileg és fizikailag egyaránt.

hirdetés
2. Vesd el, ami megkötöz

Lehet, hogy téged nem a digitális világ szippant be, hanem a munka vagy a tanulás. Tudom, hogy ezekről igen nehéz lemondani, vagy feladni őket valamennyire, így nem is akarok általános tanácsokat osztani: mindenki maga tudja, hogy mi számít már túlzásnak, hogyan lehet elcsípni pár meghitt pillanatot, csendes percet. A lényeg, hogy a feladatok tisztességes teljesítése ne csapjon át mániába, ehhez pedig önfegyelemre és korlátozásra van szükség. Gondold végig, hogyan tudnád ezt a te életedben alkalmazni!

3. Ne csak kiüresedj, hanem töltekezz is!

Lehet, hogy csak én érzem így, de ki vagyok éhezve karácsony ünnepére! Kell Isten fényessége, kellenek a csendes, hideg, csípős reggelek; szeretném, ha újra emlékeztetnének arra, hogy a Megváltó megszületett és Benne örök életünk van! Mert ez az, ami igazán számít! Így a lemondás mellett szeretnék minden alkalmat megragadni a töltekezésre. Lehet ez egy csendes este egy forró itallal, amikor nem nézünk semmilyen filmet csak beszélgetünk. Lehet ez közös imádság, vagy Bibliaolvasás, vagy egy fájdalmasan korán kezdődő roráte. Szeretnék minden reggel hálát adni és észrevenni az élet apró örömeit és szépségeit, és töltekezni, töltekezni, töltekezni…

+1. Öltöztesd fel az otthonodat

Nem feltétlenül kell megvenni az összes karácsonyi dekorációt, amit csak találunk, az otthonunkat más megoldásokkal is ünnepi díszbe öltöztethetjük. Amikor gyerek voltam, karácsony előtt mindig egy nagytakarítás volt a program. Mindent kipucoltunk, kifényesítettünk: mindezzel a lelkünket is kitisztítottuk, helyet készítettünk benne Jézusnak. Egy szépen kitakarított ház minket is jobb hangulatba tud repíteni, főleg, ha nem hagyjuk az utolsó pillanatra. Ezek után már nincs is szükségünk sokra: elég pár gyertya, vagy égősor, kézzel készített dekoráció, és máris ünnepel a lelkünk is. 

Te hogyan teszed különlegessé az idei adventet?

Borítókép: Vojtech Vlk | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás