2021. 10. 08.

Bűn, ha nőként szép szeretnék lenni?

Általános sztereotípia, hogy a lányok, akik sokat adnak a külsejükre, felszínesek és hiúak.  De vajon tényleg a kevélység bűnébe esik mindenki, aki szép akar lenni? 

Kislány koromban, nem voltam tipikus, tündibündi csajos kislány. Nem volt kis tüllszoknyám fekete lakkcipővel; ami más kislánynak rózsaszín volt, az nekem barna, és nem voltak Disney hercegnős füzeteim. Nem azért, mert nem szerettem volna, hanem mert a mi családunkban valahogy nem illett lányos lánynak lenni.

Bár a szívem mélyén éltem-haltam mindenért, ami rózsaszín volt és csillogott, még magamnak sem mertem feltétlenül bevallani. Az egyöntetű vélemény szerint az mind csúnya volt és giccses. Nálunk a vagány lány volt a menő. Bizonyos szempontból hálás vagyok ezért a mintáért, hiszen segített megtanulni, milyen különbözni másoktól, valóban viszonylag vagány lettem és jobban preferálom az erdőt a plázánál, azonban nehézzé tette felnőttként megélnem a nőiességem. Ahogy egyre nagyobb lettem, nőiesedtem, úgy kelt harcra bennem a „természet gyermeke” a bennem alvó Csipkerózsikával. Küzdöttem azokkal a tudat alatt bennem élő sztereotípiákkal, hogy ha valaki „túl sokat” foglalkozik a külsejével, az belül üres, és ha valaki külön költ arra, hogy szép legyen, jól nézzen ki, az pénzkidobás. Vágytam a külső dolgokban is megélni a nőiességem, de ha vettem egy csinosabb magassarkút, lelkiismeret-furdalásom volt. Ez a belső feszültség egyre inkább leszűkítette a látókörömet, mígnem kezdtem átesni a ló túl oldalára. Egyre többet foglalkoztam a külsőmmel, mígnem a mindennapjaim legnagyobb részét az azon való elmélkedés töltötte ki, hogy milyen új pulcsi illene az új nadrágomhoz. Éreztem, hogy kezdek rabja lenni önmagamnak és a tükörképemnek. A külső szépségre való törekvés vált cselekedeteim mozgatórugójává.

De vajon mindig a hiúság bűnébe esik az, aki szép szeretne lenni? Aki törődik a külsejével, minden esetben kiüresedik lelkileg? Nem feltétlenül gondolnám. Sokszor mondják, hogy az igazi szépség belülről fakad, és ez igaz. Azonban nem hanyagolhatjuk el a külsőnket sem. Fontos, hogy ha ránk néznek, szépnek, igényesnek lássanak. A házasságban is fontos, hogy életünk szerelme nőként tekintsen ránk, csinosnak, kívánatosnak lásson. Persze nem kell tűsarkúban porszívózni, de ha a leggyakoribb viseletünk a lyukas póló és a kinőtt mackónadrág, az nem a legszerencsésebb. A női szépség Isten adománya és nem bűn, ha nem élünk vissza vele és nem válunk a rabjává, és ha nem felejtjük el, hogy a test a Lélek temploma.

hirdetés

Mit mond a Biblia a szépségről?

„Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt” /1 Péter 3,3-4

„Mint aranykarika a disznó orrában, olyan a csinos, de szemérmetlen asszony”/Példabeszédek 11, 22

„Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.” /Példabeszédek 31, 30

A titok talán, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a külső és a belső között. Az igazi szépség abból fakad, ha harmóniában vagyunk önmagunkkal, és ez csak úgy lehetséges, ha gondot viselünk a külsőnkre és a belsőnkre egyaránt. Isten gyönyörűnek teremtett minket testben és lélekben és nekünk erre a szépségre vigyáznunk kell.

Lovas Csenge

 

Blog Lovas Csenge
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 10. 08. 23:41

    A magassarkú nem nőies, csak szimplán használhatatlan, káros és ronda. A disney hercegnős füzet se lányos, csak szimplán ocsmány. Azok az abnormális vonalvezetésű, gülüszemű, pipaszár figurák… pfúj! Azért van annyi testképzavaros nő.
    A szépségre költeni pedig nem csak hogy pénzkidobás, hanem konrtaporduktív: minél többet szépítkezik valaki, annál rondább lesz. Ez egészen biztos. Meg kell fürdeni minden nap, vagy legalább kétnaponta, aztán annyi. Ami ettől több, az már az ördögtől van.
    Nincs rondább annál, mint az ilyen “csinos, igényes” nők: rúzsozva, sminkelve, felékszerezve, tűsarkú, divatos ruhák, pfúj!!! A normális férfi az ilyen nőket levegőnek nézi. A lukas póló tökéletes!

    • Válasz Arany középút 2022. 09. 07. 20:15

      Kedves F!

      Abban teljesen igazad van, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni (összességében ezt szűrtem le a gondolataidból 🙂 ). Szerintem az arany középút megtalálasa a fontos itt is.
      Véleményem szerint egyáltalán nem ördögtől való az, ha valaki meg szeretné élni a nőiességét, pláne ha már rátalált a szerelem, vagy még a párválasztás előtt áll.
      Nyilván nem a TikTokon és Instagramon önbizalmat építeni próbáló fiatalokra gondolok most. Hanem akik akár Isten által próbálják megközelíteni önmagukat, és a környezetüket.
      Túlzásokba nem kell esni, de néha napján egy szolíd smink, egy hajpakolás vagy egy szép ruha még nem juttatja az ember lányát kárhozatra…de persze lehet hogy nincs igazam, majd meglátom, ha odajutok 🙂
      A Disney hercegnőktől pedig nem lesznek a gyerekek testképzavarosak…sokkalta inkább a nem megfelelő szülői minta és a társak járulnak ehhez hozzá.

      Üdv: egy Disney meséken felnőtt, önmagára adó fiatal nő