2021. 09. 14.

Hogyan hirdessük az igét azoknak, akik már milliószor hallották?

Egy olyan társadalomban, ahol Krisztus tanítása már nem hat az újdonság erejével, azonban a „térítés” összefonódott az erőszakos, vallási fanatizmussal vagy akár az inkvizícióval, hogyan hirdethetjük a hitünket anélkül, hogy támadónak, szűk látókörűnek vagy bigottnak tűnnénk?

Az elmúlt időszakban többször találkoztam azzal, hogy mikor valaki megtudta, hogy keresztény vagyok, zavarba jött és távolságtartó lett velem szemben. Ennek a bizalmatlanságnak a fő oka minden esetben az volt, hogy féltek, ítélkezni fogok felettük, ha valamit másképp gondolnak, mint én, és kiokítom őket a saját kérlelhetetlen igazamról. Mérhetetlenül elszomorított, hogy ez a kép él a köztudatban rólunk, keresztényekről: az ítélkezők, a megmondóemberek, az erkölcscsőszök. Valóban ilyenek lennénk? Remélem, nem.  A relevantmagazine.com 5 tippet szedett össze arról,  hogyan hirdethetjük úgy az örömhírt, hogy közben ne riasszuk el az embereket: 

  1. Szóljon valóban Istenről

Isten igéjének a hirdetése nem saját magunk, egy számunkra kedves pap vagy közösség reklámja kell, hogy legyen. Egyedül Istenről és a Vele való élő kapcsolatról szabad szólnia.

  1. A szeretet motiváljon

Ne azért csináljuk, hogy megerősítést kapjunk az igazunkról, vagy hogy megveregethessük a saját vállunkat: ma is sikerült meggyőznünk valakit. Sajnos a „térítést” motiválhatja akár keserűség és gyűlölet, a másik ember lenézése is.  Ha nem a másik iránti őszinte szeretet vezet minket, inkább ne csináljuk.

hirdetés
  1. Legyünk őszinték

Ne készüljünk előre begyakorolt szöveggel és ne akarjunk tudni mindent. Lássuk be, hogy nem ismerjük minden kérdésre a választ. Egy dolgot ismerünk: Isten szeretetét.

  1. Legyünk kedvesek

Ne azt akarjuk bizonyítani, hogy mindenki más téved, az evangélium nem erről szól, hanem hogy Krisztus szeret minket. Legyünk tapintatosak, empatikusak és megértőek. Olykor hallgassunk, figyeljünk és semmiképpen se dorongoljuk le a másikat a vélt erkölcsi felsőbbrendűségünkkel: legyünk alázatosak.

  1. Legyünk tisztelettudóak

Isten igéjének a hirdetése nem arról szól, hogy meccsre igyekvő családokat tartunk fel, vagy hangosan szónokolunk a buszon. Tudni kell időzíteni, és ha úgy van, csak imádkozni és várni a megfelelő alkalomra. Ne legyünk tolakodóak.

Milyen a jó és hiteles, modern evangelizáció?

A válasz Krisztusban rejlik. Arra kell fordítanunk az életünket, amire Ő tette: segítsünk azoknak, akiknek szükségük van rá, gondoskodjunk a szegényekről, ápoljuk a betegeket. Küzdjünk az elnyomás és az igazságtalanság ellen és szolgáljuk a körülöttünk élőket. Szeressünk odaadóan anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe: a legjobb tudásunk szerint kövessük Krisztust.

 

forrás: relevantmagazine.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás