2021. 08. 29.

,,Nem képmutatásra és felszínes tiszteletadásra van szükség” – Bese Gergő

A nyár vége örömteli fejleményeket is jelent: például Bese Gergő atya ismét minden vasárnap este blogbejegyzéssel jelentkezik a 777 oldalán. Mai írásában az evangélium és a jelen között húz érdekes párhuzamot!

A mai evangéliumban a tisztaság kérdése kerül előtérbe a zsidóság és Jézus szemszögéből. Úgy tűnik, mintha elbeszélnének egymás mellett, pedig csak a szó értelmének, a cselekedetek jelentésének hiánya tapasztalható. A farizeusok megszólják az apostolokat, hogy némelyikük mosatlan kézzel eszik, a zsidók ugyanis addig nem étkeznek, amíg könyökig nem mossák meg a kezüket, betartva a vének hagyományait.

Másfél éve a kézmosásnak, a higiéniai szabályok betartásának különös szerepe lett az életünkben. A „nemzet nagymamája”, Müller Cecília tiszti főorvos asszony igyekezett pontosan megtanítani a kézmosás és egyéb szabályok betartására népünket, kisebb-nagyobb sikerrel.

A koronavírus terjedésének megállításában nagy szerepe van a tisztasági előírások szigorú betartásának. Ha mindenki szabálykövető lenne, nem lenne problémánk a vírussal. De sokfélék vagyunk, ezért némelyek a szabályokat tágan, míg mások szűken értelmezik. Ebből is adódnak ma feszültségek, komoly járványügyi problémák.

hirdetés

Jézus korában a törvények betű szerinti értelmezésébe nem fért bele a tanítványok cselekedete, pedig ők már a jézusi tanításon keresztül értelmezték azokat. Nem képmutatásra, a felszínes tiszteletadásra van szükség, hanem a szabályok igazi jelentésének megértésére. Szintet kell lépni az Istennel való kapcsolatban. Az elsőáldozáskori hitünk, imaéletünk már kevés a hiteles felnőtt keresztény mindennapok megéléséhez.

Nemcsak olvasni kell tudni, hanem meg is kell érteni a betűk jelentését. Nem könnyű feladat ez abban a társadalomban, ahol minden harmadik fiatal funkcionális analfabéta. Ők azok, akik képesek elolvasni a leírt szövegeket, de értelmezni már kevésbé tudják.

Mondhatjuk, hogy a 2000 évvel ezelőtt méltatlankodó farizeusok a kor sajátos funkcionális analfabétáihoz tartoztak. Feltétel és gondolkodás nélkül fogadták el a hagyományt és az ősök magyarázatát, Jézust pedig megvetették azért, mert rávilágított arra, mennyire távol áll cselekedeteik nagy része Istentől.

Jézus csak annyit kér, hogy gondolkodjanak egy kicsit. Az ember által hozott törvények betartása édeskevés, az Isten parancsait kell betartani: Őt imádni, felebarátaidat szeretni, mint önmagadat. Ennyi. Ha ez sikerül, akkor felülemelkedtünk az edények mosogatásán, de ha továbbra is leragadunk a szövegnél, és nem emeljük fel a tekintetünket, akkor elveszünk a számtalan előírás között.

Jézus éppen erre tanítja az apostolokat, hogy megismerjék Őt, mert akkor megismerik az Atyát is, aki nem a megnyomorító a szigorú keretek közé szorító nagyúr, hanem a szerető Atya, az irgalmas szamaritánus, aki egyetlen Fiát sem sajnálta odaadni értünk, hogy kilépjünk a szövegértési nehézségeinkből és éljük az Örömhírt!

Bese Gergő

Bese Gergő Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás