2021. 07. 21.

Vakáció-irigység

Minden ismerősöd egzotikus helyeken nyaral, miközben te beleolvadsz a betonba? Csak görgeted az Instát és nem érted, miért van ennyi pénze/ideje az embereknek? Nyáron fokozottabb figyelmet kell szentelnünk a vakáció-irigységnek, amely megmérgezheti a szívünket és gondolatainkat.

Biztos téged is elfogott már az irigység az ismerőseid nyaralós fényképei láttán: hideg koktélok, finom ételek, egzotikus tájak, csillogó hotelek. Az internet a megszerkesztett fényképek és a kizárólag boldog pillanatok világa, amire nem árt néha emlékeztetnünk magunkat, mielőtt belesüppednénk az önsajnálatba.

Te sem rakod ki a rossz dolgokat

Milyen hely lenne az internet, ha mindenki minden egyes nap posztolna arról, hogy éppen dolgozik; ül a dugóban; a nyakába lihegnek a metrón vagy már megint megbukott a grammatikavizsgán? Ezekkel nem szívesen villogunk a neten, azonban amikor végre szabadságra megyünk, annyi fényképet készítünk, amennyit csak tudunk! Ha legközelebb az ismerőseid nyaralós képei miatt irigykednél, akkor fusson át az agyadon ez a gondolat: végre nyaralnak, örülök nekik, hogy ki tudják pihenni az év fáradalmait. 

Egymásra licitálunk

Ha jobban belegondolunk, a közösségi média az irigységre és a dicsekvésre épít. Már régen nem arról szól, hogy tartani tudjuk a kapcsolatot másokkal. Inkább arra épít, hogy be tudjunk lesni egymás életébe, még többet tudjunk pletykálni arról, ki hova ment, mit csinált, vajon mennyi pénze lehet erre stb. Mivel irigykedünk a szép képekre, mi is szeretnénk „olyan emberek lenni”, ezért amint lehetőségünk nyílik rá, mi is dicsekedünk azzal, hogy mit eszünk, mit iszunk, vagy éppen milyen különleges helyre jutottunk el. Irigykedünk és dicsekszünk, szinte lehetetlennek tűnik ebből az ördögi körből kilépni…

Ne örülj kevésbé a saját nyaralásodnak

Tegyük fel, hogy az egyik ismerősöd Olaszországból posztol, te viszont idén „csak a Balatonra” fogsz elmenni nyaralni. Ismerek olyan embereket, akik soha nem voltak még nyaralni, sőt, a Balatonra sem jutottak még el soha életükben. Érezzük a különbséget, ugye? Mindig többre, jobbra vágyunk, hiszen úgy tűnik, másoknak mindig jobb életük van, mint nekünk. Örök elégedetlenségben élünk, hiszen a divat félévente változik, a trendek olyan gyorsan pörögnek, hogy alig bírjuk felvenni velük a lépést, így csak a kellemetlen íz marad a szánkban, a folyamatos „kudarcélmény”, ami azt suttogja állandóan a fülünkbe, hogy nem vagyunk elég jók, mert… és sorolhatnánk, hogy miért nem.

Így akarod leélni az életedet? Állandó elégedetlenségben? Vagy szabadon, boldogan, hálásan?

Mit tudunk tenni azért, hogy elégedettebbek és boldogabbak legyünk az életben?

Adj hálát azért, amid van

Egyszerűen hangzik, mégis sok gyakorlás és tudatosság kell hozzá. Nem könnyű hálát adni, amikor a buszon nyomorogva éppen azt látod Instagramon, hogy az egyik barátod a trópusokon sütteti a hasát. Mégis a te életed lesz keserűbb, ha hagyod, hogy az irigység eluralkodjon rajtad. Nem hiába szól úgy a parancsolat:

„Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami a felebarátodé!” (2Móz 20,17)

Érezzük, látjuk a világon, hogy az irigység uralkodik a hála helyett. Nem hiába adta Isten a parancsolatait. Tanulj meg hálát adni minden egyes apróságért és meg fogod látni, hogy olyan boldogság lesz úrrá rajtad, ami arra sarkall, hogy ne csak magadnak gyűjtögesd az élményeket, a pénzt, a szép ruhákat és menő kütyüket, hanem helyette adj másoknak szeretetet, kegyelmet, tiszteletet, időt, pénzt, energiát, hitet. 

Adj hálát mások sikereiért

„Mert ez a parancsolat: „ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd a másét”, és bármi más parancsolat ebben az igében foglalható össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése.” (Róm 13,9-10)

A szeretet nem kívánja a felebarátjának, hogy otthon üljön a dugóban, csak azért, hogy neki is ugyanolyan rossz legyen.

Ha irigykedsz, akkor mélyen belül ezt is kívánod: neki ne legyen jobb, mint nekem.

Tanulj meg örülni mások sikerének vagy boldogságának. Ehhez rengeteg empátiára van szükség, amit a magunk erejéből képtelenek vagyunk kifejleszteni. Azonban, ha Isten elé visszük ezeket az érzéseket, akkor Ő fel fogja fedni előttünk, hogy milyen érzések és indulatok is motiválhatják a másik embert. Megtanít szeretni, belehelyezkedni a másik életébe, és együtt örülni a sikereiknek. Ha tudsz őszintén örülni a másik ember boldogságának, az aztán az euforikus felszabadulás! Mintha minden láncot levetettél volna magadról!

Tudatosítsd, hogy az életednek milyen szakaszában vagy éppen

Koncentrálj arra, amit éppen csinálsz, hiszen mindennek megvan a maga ideje. Így a vizsgaidőszak alatt nyugodtan letörölheted azokat az alkalmazásokat, amelyek elterelnék a figyelmedet és csak nyomorúságosnak éreznéd a saját helyzetedet tőlük. Mindenkivel megesik, hogy hosszabbra nyúlik a vizsgaidőszaka másokénál. Ha nem akarod a többiek nyaralós képeit nézegetni, akkor gondolkozz előre, és töröld ezeket az alkalmazásokat, mielőtt még megfájdulna a szíved. 

Az is lehet, hogy lakásra, kocsira, esküvőre vagy akár világ körüli útra spórolsz. Tudatosítsd a célodat, és azt, hogy mennyi időre lesz szükséged ahhoz, hogy összegyűljön a megfelelő összeg. Ne engedd, hogy ebben az időszakban rosszul érezd magadat azért, mert mások látszólag többet engedhetnek meg maguknak. Mindig emlékeztesd magadat a célodra és legyél kitartó! Mindennek megvan a maga ideje! A spórolásnak és a dőzsölésnek is. Ez fordítva is igaz: honnan tudhatod, mennyi mindenről mondott le az az ismerősöd, aki éppen világ körüli útról posztol? 

Csak néhány tippet szerettem volna megosztani, hogy tudatosabban lássuk életünk történéseit és őrködni tudjuk a szívünk és gondolataink felett. Természetesen a rendszeres ima ehhez elengedhetetlen! Ha úgy érzed, elviselhetetlen mértéket ölt benned az irigység, akkor gondolkozz el azon, hogy korlátozod az internet használatát, vagy törlöd ezeket az alkalmazásokat. 

 

Borítókép: Milkos | Dreamstime.com
Blog Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás