2021. 03. 31.

6 tipp, hogy ne égjél ki lelkileg a pandémia idején

Rengetegen kérdezitek tőlünk, hogy milyen módon lehet a mostani időszakban lelkileg “fittnek” maradni, Kunszabó Eszter olyan tanácsokat ad, amelyek mindannyiunk számára teljesíthetőek. Tegyél te is egy hasábot a tűzre, ha már úgy érzed hogy kialszik a láng!

Egy éve hordjuk a maszkot, szigorítások jönnek-mennek, és egyre többek élete fordul fel fenekestül. A számok sose voltak még rosszabbak, de elegünk se volt még ennyire az egészből, mint most.

Úgy érzem, társadalmi szinten elfáradtunk.

És mikor a legnagyobb szükségünk lenne rá, nincs lehetőségünk közösségbe járni, hogy akik a társaink a hitben, megtartsanak. Ezért sokan élhetnek meg nagyon nehéz időszakot az Úrral. Ebben a cikkben az ezen való átlendüléshez igyekszem támpontokat adni, a második felében konkrét ötletekkel. 

hirdetés

Időről időre száraznak éljük meg az istenkapcsolatunkat, de most egy különösen embert próbáló év van mögöttünk, és ki tudja mennyi van még előttünk. Azokra az eseményekre és alkalmakra, amik általában kiemelnek, motiválnak vagy átlendítenek egy-egy mélyponton, most nem építhetünk. Sivatagban érezzük magunkat, pedig Isten jelenléte ugyanolyan valós, mint a járvány előtt. A dicsősége, a szeretete, a jósága és a mindenhatósága ugyanolyan felfoghatatlanul hatalmas, amikor egyedül ülsz a szobádban, mint amikor több százan, vagy akár csak több tucatnyian dicsérjük Őt együtt. Isten ebben a szent pillanatban nem is lehetne méltóbb a dicséretre. Sőt, pandémia ide vagy oda, Ő ugyanolyan elérhető most is, hiszen Ő nem változik.

De ezt most olyan nehéz átérezni… Olyan nehéz nem elsüppedni az egyhangúságban, megtalálni az Istent a monoton szürkeségben, vagy akár kilátástalanságban…

Ezért szeretnék most egy nagyon fontos üzenetet átadni Neked: Van kiút a szárazságból!

“Engedelmeskedjetek azért Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok….” (Jak, 4,7-8)

Ez egy hatalmas igazság! Hogyha az Úrhoz közeledsz, akkor Ő is közelíteni fog feléd. Sőt, általában úgy érzi az ember, hogy ő csak egy félszeg lépést tett az Isten irányába, Ő pedig válaszul rohan felé. Isten figyel, és csak arra vár, hogy végre mi is Őrá figyeljünk, hogy végre engedélyt adjunk Neki, hogy jöhessen és átjárhasson, felrázhasson.

Ezért, ha elfáradtál, ha szárazságban vagy, ha úgy érzed nem halad a kapcsolatod Istennel, akkor a következőre hívlak: Tégy egy hasábot a tűzre!

“Ha a tűz kialudna, akkor tégy rá egy újabb hasábot.” (Lisieux-i Szent Teréz, forrás: Johannes Hartl – Fire in my heart, 42. O. Saját fordítás)

Lisieux-i Szent Teréz nagyon frappánsan fogalmaz! Logikus és egyszerű a tanács: Ha azt érzed, hogy a tűz kialvóban van a szívedben, akkor értelemszerűen ragadj meg egy fadarabot, és dobd rá! Vagyis tégy egy konkrét elhatározás! Közeledj Istenhez, és Ő közeledni fog hozzád!

A cikk második felében adok néhány ötletet, hogy mik jöhetnek szóba, mint lehetséges “hasábok”. Íme:

1. Napi fix imaidő

Mondok valamit, ami akár durván is hangozhat: Napi imaidő nélkül nincs miről beszélni. És most nem azokról a napokról beszélek, amikor szó szerint nincs 5 perced sem, mert oké, akkor azokat hagyd ki. De a többit ne! Istenkapcsolatról beszélünk – kapcsolatról. Ráadásul arról a kapcsolatról, ami elvileg a legelső helyen van az életünkben. Nagyot nézne a férjem, ha azt mondanám neki, hogy: nagyon szeretlek, de csak hetente 20-30 percet szeretnék arra szánni, hogy rád figyeljek, több nem fér bele. Ennyi idő alatt semmit nem tudunk meg arról, hogy ténylegesen hogy van a másik, mi zajlik a lelkében, stb… Szerintem napi 30 percnél rövidebbel nem érdemes tervezni, mert kell az idő a megérkezésre.

2. Digitális detox 

Ha sok közösségi médiával, sorozattal, számítógépes játékkal, Youtube-videóval töltöd meg az agyadat, akkor Isten és Isten dolgai háttérbe szorulnak a gondolataidban. Mi lenne ha tartanál 1-2 hétnyi, vagy akár 1-2 hónapnyi digitális detoxot, amikor ezeket mellőzöd? Tapasztalatból mondom, hogy egy hónap után már hatalmas különbséget lehet észrevenni abban, hogy mikről gondolkozol, mik töltik meg a belső világodat nap, mint nap.

3. Böjt 

Mikor ezt a cikket írom épp a Nagyböjt végefelé járunk, sokan böjtölünk. De böjtölni akármikor lehet ám, és ez egy nagyon jó módja annak, hogy Istenre irányítsd a fókuszodat. Ha olyan alapvető szükségletről mondasz le, mint az étel, akkor könnyebben irányul a figyelmed a lelked legalapvetőbb szükségletére – Az Istenre. 

4. Újfajta imamódok kipróbálása 

Nem kell zenekar, hogy dicsőíts, megy az egyedül is! Nagyon segít megérezni Isten jelenlétét az “itt és most”-ban, ha elkezded dicsérni Őt, mert a világmindenség és az adott pillanat legnagyobb örökérvényű igazságait mondod ki egyszerre, amikor Őt magasztalod. De akár a kontemplatív ima is segíthet az Úr érzékelésének megtapasztalásában, vagy egyéb olyan mód, amit eddig nem próbáltál.

5. A Szentírás olvasása 

Mi van, ha elhatározod, hogy mától kezdve minden nap olvasol egy fejezetet a Bibliából? Isten igéje szó szerint élő (Zsid 4,12, 2Tim 3, 16-17), ha huzamosabb ideig minden nap foglalkozol vele, akkor nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ne érezz javulást a lelki életedet illetően.

6. Lelki olvasmányok 

Nekem most ebben a karanténos, szigorításos – nálunk ráadásul kisbabás – időszakban ez segített a legtöbbet. Ugyanis az ember egy idő után hajlamos megrekedni a saját gondolatmeneteiben. Isten pedig már annyi fantasztikus gondolatot és mély tudást adott át azoknak, akik úgy élnek/éltek, hogy Rá figyelnek, hogy kár lenne kizárólag a saját józan paraszti eszünkre támaszkodnunk. Első lelki olvasmánynak Ole Hallesby – Az imádságról című könyvét nagyon tudom ajánlani, sokadiknak Avilai Szent Teréz Belső Várkastélyát, a kettő között pedig Johannes Hartl akármelyik könyvét (magyarra egy van lefordítva, viszont az angol változatok könnyen érthetőek, az eredeti németekkel nincs tapasztalatom).

Remélem tudtam segíteni a megfelelő hasáb megtalálásában! És ha megvan, akkor hajrá! Közeledj Istenhez, és Ő közeledni fog hozzád!

Kunszabó Eszter

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog Kunszabó Eszter Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás